foto

Bela Lugosi

  • nar. 20.10.1882
    Lugos, Uhry, Rakousko-Uhersko
  • zem. 16.8.1956 (73 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

BELA LUGOSI, vlastním jménem BELA FERENC DEZSO BLASKO, se narodil v Rumunsku 20. října 1882 ve městě Nový Lugoj. V začátcích své kariéry působí jako divadelní herec v Maďarsku. Poté odjíždí do Německa, kde začíná natáčet své první snímky pod jménem ARISZTID OLT. Jedná se o dnes už téměř zapomenuté a vesměs nedochované filmy, z nichž nejvýznamnější je JANOŠOVA HLAVA (DER JANUSKOPF, 1920) FRIEDRICHA WILHELMA MURNAUA, který je volnou adaptací románu R.L. STEVENSONA - DR. JEKYLL AND MR. HYDE. V létě roku 1922 odplouvá lodí do NEW ORLEANSU a odtud pokračuje do NEW YORKU, kde začíná působit už pod jménem BELA LUGOSI. V prosinci 1922 zde odehrává svou první anglicky mluvenou roli v divadelní hře VLČÍ MÁK a rok poté dostává z Hollywoodu první nabídku na roli ve filmu TICHÉ ROZKAZY. Poté sehrává řadu více či méně úspěšných rolí.

Zlom v jeho kariéře nastává v roce 1927, kdy se rozhodne divadelní scénárista John Balderston přepsat román Brama Stokera DRACULA do divadelní podoby. Naráží však na problém s vdovou po Bramu Stokerovi, která zdědila autorská práva po svém muži a nechce o divadelní podobě Draculy ani slyšet. A tak se za ní vydává sám Lugosi, aby ji přesvědčil. Nikdo netušil co se mezi nimi odehrálo, ale Lugosi se vrátil se smlouvou v kapse. Divadelní premiéra Draculy se konala na Brodwayi v říjnu 1927 a měla obrovský úspěch zejména zásluhou hlavního představitele Bely Lugosiho, který byl opravdu přesvědčivý a ohromující. Dracula se hrál na Brodwayi dlouho s velkým úspěchem, až do doby, než se Hollywoodský režisér Tod Browning rozhodl k jeho zfilmování. A tak v roce 1931 přichází na plátna kin první filmové zpracování románu DRACULA v hlavní roli opět s neodolatelným a uhrančivým Belou Lugosim, pro kterého se postava Draculy stává životní rolí.

Jak už to v Hollywoodu chodilo a chodí, v době své největší slávy zažívá Lugosi různé milostné aféry a skandály s herečkami té doby. Mezi ty šťastné, kterým se podařilo proniknout do Lugosiho soukromí patřily CLARA BOW a hlavně jeho celoživotní láska BRIDGET BRIGHTONOVÁ, která je posléze za nevyjasněných okolností zavražděna. V následujících letech hraje Lugosi převážně ve snímcích, které zpracovávají témata magie, okultismu, satanismu a vampirismu, ale svoji nejslavnější roli Draculy už nikdy nepřekoná. V několika snímcích mu dělá společnost jeho herecký kolega a nejbližší přítel BORIS KARLOFF (který ztvárnil další úspěšnou postavu té doby, a to monstrum v prvním filmovém zpracování příběhu Mary Shelleyové, FRANKENSTEIN). Za všechny snímky se sluší uvést jejich duet ve filmu ČERNÁ KOČKA (BLACK CAT, 1934) a hlavně jejich nezapomenutelný herecký koncert ve snímku havran (THE RAVEN, 1935).

Ke konci svého života se pak Lugosi ještě stihne v téměř sedmdesáti letech oženit s o několik desítek let mladší HOPE LINNINGEROVOU, která mu hodně připomíná jeho největší životní lásku BRIDGET BRIGHTONOVOU. Poté zestárlý Lugosi vážně onemocní a 16. srpna 1956 ho postihne srdeční kolaps a umírá. Jeho posledním přáním bylo být pohřben v kostýmu hraběte Draculy, který mu přinesl nesmrtelnou slávu. Stalo se... REST IN PEACE, BELO.

caligari

Herecká filmografie

2014 Podivuhodné příběhy - a.z.
1987 Amazonky na Měsíci - a.z.
1986 Horrible Horror - a.z.
1966 The Son of Frankenstein - a.z.
1959 Plán 9
1956 The Black Sleep
1955 Nevěsta monstra
1953 Glen, nebo Glenda
1952 Bela Lugosi Meets a Brooklyn Gorilla
Old Mother Riley Meets the Vampire
1949 Phantom Creeps, The (TV film)
1948 Bud Abbott Lou Costello Meet Frankenstein
1947 Scared to Death
1946 Genius at Work
1945 Vykradač hrobů
Zombies on Broadway
1944 One Body Too Many
Return of the Ape Man
Screen Snapshots Series 24, No. 4
Voodoo Man
1943 Frankenstein a Vlkodlak
Ghosts on the Loose
The Ape Man
The Return of the Vampire
1942 Black Dragons
Bowery at Midnight
Frankensteinův duch
Night Monster
S.O.S. Coast Guard - a.z.
The Corpse Vanishes
1941 Invisible Ghost
Spooks Run Wild
The Black Cat
Vlkodlak
1940 Black Friday
Devil Bat, The
The Saint's Double Trouble
You'll Find Out
1939 Frankensteinův syn
Gorilla, The
Mrtvé oči Londýna
Ninočka
Phantom Creeps, The
1937 S.O.S. Coast Guard
1936 Postal Inspector
Shadow of Chinatown - a.z.
Shadow of Chinatown
The Invisible Ray
Vzpoura Zombií
1935 Chandu on the Magic Island
Kavalíři mořských hlubin
Mark of the Vampire
Murder by Television
Phantom Ship, The
The Raven
1934 Černá kočka
Gift of Gab
Mysterious Mr. Wong, The
The Return of Chandu
The Return of Chandu - a.z.
1933 Devil's in Love, The
International House
Night of Terror
Whispering Shadow, The
1932 Bílá Zombie
Death Kiss, The
Chandu the Magician
Island of Lost Souls
Murders in the Rue Morgue
1931 Broadminded
Dracula
Drákula - a.z.
Fifty Million Frenchmen
The Black Camel
Women of All Nations
1930 Kavalíři smrti
King of Jazz
Moc a marnost milionů
Oh, for a Man!
Viennese Nights
Wild Company
1929 Prisoners
The Thirteenth Chair
The Veiled Woman
1928 How to Handle Women
1926 Punchinello
1925 Daughters Who Pay
The Midnight Girl
1924 Ten, jehož políčkují
The Rejected Woman
1923 Silent Command, The
1922 Ihre Hoheit die Tänzerin
1921 Johann Hopkins, der Dritte
Nat Pinkerton
1920 Auf den Trümmern des Paradieses
Der Januskopf
Fluch der Menschheit - 1. Die Tochter der Arbeit, Der
Fluch der Menschheit - 2. Im Rausche der Milliarden, Der
Frau im Delphin, oder 30 Tage auf dem Meeresgrund, Die
Hypnose
Karavana smrti
Lederstrumpf, 1. Teil: Der Wildtöter und Chingachgook
Lederstrumpf, 2. Teil: Der letzte der Mohikaner
Tanz auf dem Vulkan - 1. Sybil Young, Der
Tanz auf dem Vulkan - 2. Der Tod des Großfürsten, Der
Uctívači ďábla
1919 Casanova
1918 Álarcosbál
Élet királya, Az
Küzdelem a létért
Lili
Lulu
Tavaszi vihar
99
1917 Ezredes, Az
Leoni Leo
Nászdal
Régiséggyüjtö, A

Dokumentární

2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
O kapitalismu s láskou
2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.
2001 Heroes of Horror (TV film)
1999 Mumie má nejdražší: Odhalení tradice hororu - a.z.
1998 Historie hororu (TV film)
1995 Vampira - a.z.
1994 Abbott and Costello Meet Jerry Seinfeld (TV film) - a.z.
The Our Gang Story - a.z.
1992 Death Scenes 2
1991 Frankenstein: A Cinematic Scrapbook - a.z.
1986 Classic Comedy Teams
1985 Lugosi: The Forgotten King (TV film)
1984 Going Hollywood: The '30s
1979 The Horror Show - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1965 World of Abbott and Costello, The
1935 Screen Snapshots Series 14, No. 11
1933 Hollywood on Parade No. A-8
1931 Bela Lugosi

TV pořady

1949 Versatile Varieties (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace