Reklama

Reklama

Epizody(16)

Komediální seriál z prostředí venkovského fotbalového mužstva, který mapuje jednu fotbalovou sezónu fotbalového klubu SK Houslice. (oficiální text distributora)

Recenze (919)

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke kultu, jaký se se kolem Okresního přeboru rozvinul, jsem byl zaskočen tím, že jakkoli nekonečně přesahuje dlouhodobý luzoidní standard, podstatné penzum dílů sestává z typicky seriálově připitomělých, do značné míry izolovaných příhod (v to počítaje několikrát opakované téma kolektivního řešení různých milostných vztahů), v nichž se často uplatňují nemyslitelné situace (např. bludná cesta neznámem vlastního okresu v díle Konvoj) a groteskně nesmyslné počínání postav (např. krádež gamblomatu). Tím je však jen obdivuhodnější, co to vlastně vzniklo. Na první dobrou mi připadá, že hlavní zásluhu na fenoménu Okresní přebor mají dialogy, z nichž zvláště ty s Vetchým jsou prostě nenapsatelné. Nutno též vyzvednout jedinečné exprese mimořádné výpovědní hloubky, jako např. "viděl jsem peklo!" i krutopřísnost hlavních i epizodních postav. (Dominující Vetchého postava kapitána Luňáka, která jako jediná představuje funkční karikaturu jistého typu, by si zasloužila zvláštní pozornost.) V epesní herecké skladbě potěšil už pouhý výskyt některých tváří (Mihulová) a obzvláště "herecká rehabilitace" (slovy quixotovými) Luďka Soboty. Hercké obsazení, stejně jako soundtrak, jsou jen nejzřetelnějšími příklady pečlivosti a uvědomělosti, s jakou si autoři se seriálem vyhráli. Zhlédnout film Poslední zápas Pepíka Hnátka dřív než seriál bylo by velkou diváckou chybou, neboť ten ho jako prequel korunuje a právě ve spojení obou v náležitém pořadí (tedy dle vzniku) se vyprávěcí hodnota celého projektu násobí. ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Zatím velké zklamání. Pilotní díl kromě pár vtipných momentů (výběr Tučného písně při rozprašování popela nemohla být tragikomičtější :-) přidal jen neurážející charaktery, ale především naprosto pitomý scénář. Když je režisér a scénárista tatáž osoba, může dojít k absenci sebekritiky a k tomu zde zřejmě skutečně došlo. Snad se seriál ještě zvedne... EDIT: Po druhém díle kvalitativní posun o 100%, tedy na 4*, a proto zatím průměruji na 3*. Celkové hodnocení přidám po první sérii, ale aspoň se seriálu povedlo mě přilákat k obrazovce... EDIT 2: Tak fajn, žádné oplétačky - tohle si 5* zaslouží. Neskutečné, jak je tahle hovadina návyková - a díky bohu za úžasně "buranského" Vetchého! ()

Reklama

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

Na českou novodobou tvorbu neskutečně kvalitní počin se spoustou nezapomenutelných postav a scén. Typicky české archetypy a poměry na vesnice vystihuje jako málo co (ač jsem rodilý Pražan, část dětství jsem vyrůstal na malé vesnici a mohu tak víc než dobře posoudit). S každým dílem zraje jako víno. Vetchý pak v roli cholerického trenéra je naprosto vynikající. Jednou bude kult. 91% ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Je paradoxní, že dost možná nejlepší porevoluční televizní seriál natočila zrovna tahle televize, každopádně Prušinovský odvedl kurevskej kus práce a hlavně si zvolil (nebo kdo ty herce vybíral) naprostej castingovej majstrštyk- Sobota v netypicky vážný roli předsedy Václava, Leoš Noha jako jáčkující Áda Větvička a hlavně Ondřej Vetchý jako fanatickej kapitán a hrající trenér Jirka Luňák ("Kluci, máme Roteiro!" :-)). Každej, kdo se jen trochu motá nebo motal okolo fotbalu, se v tom musí vidět- fotbal, to je láska navždy. Žádnej okresní přebor, tenhle seriál je jasně lig(b)ovej :-) ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Překvapení, pro mě tedy zaručeně. Nedával jsem tomuto počinu moc šancí. A v televizi jsem se díval až na 9. díl, který byl zatím zaručeně nejlepší, hlavně tedy díky postavě trenéra v podání pana Trojana. Kam se hrabe slavný José:-) Po zhlédnutí jsem byl velmi mile překvapen a tak ostatní díly "sjíždím" na netu. Seriál, který pobaví. Kupa hlášek, jako např. "onanováním se píchat taky nenaučíš," nebo, "napřesrok zatravníme brankoviště," "vyvolají" člověku úsměv na tváři kdykoliv. Diváci, kteří sledují fotbal na jakékoliv úrovni, se mnou budou určitě souhlasit. Vtipnost spočívá právě v tom "okresu," kde vidíme zábavné momenty, jak na hřišti, tak i v hledišti. A to je právě ten rozdíl oproti fotbalu, který se hraje v nejvyšších ligách po celém světě, kde se "točí" neskutečné miliony. Herecké výkony jsou na velmi dobré úrovni. Vyzdvihuji Ondřeje Vetchého, poněvadž ten zvládá svoji roli doslova famózně. Ten pokladník mě byl nějaký povědomý, vygoogloval jsem si tedy jeho jméno a hle, už vím proč, pan Kikinčuk hrál Šimona Pláničku ve Slunce, seno, jahody! Potěší i nasazení Luďka Soboty. Okresní přebor vás zaručeně pobaví. Zjistíte i, že Vietnamci umí hrát skvěle fotbal:-) Adios a já jdu koukat na ligu mistrů:-) Hodnotím pěknými čtyřmi hvězdami. Je to prostě ‎"dobjééj" seriál:-) Navrhuji Slavoj Houslice do naší ligy, myslím, že by tam hráli lépe, než současná Slavie:-) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (77)

  • V 8. epizodě "Schůze" Ludva (Pavel Kikinčuk) při projevu zmiňuje, že tým Houslic vstřelil za podzimní část 14 branek, získal 24 bodů a má průměr 0,93 gólů na zápas. Když však Ludva promítá tabulku všech týmů, má Slavoj Houslice skóre 28:21 a bodů má 27. Poslední sloupec tabulky ukazuje statistiku +/-, která je špatně dokonce u všech týmů. (ELBobes)
  • Žádný ze zmíněných fotbalistů ve 2. epizodě "Nábor" (Ronaldinho, Robinho, Romário, Rivaldo) v době natáčení seriálu nehrál za tým, který herci říkali. V roce 2009 hrál Ronaldinho za AC Milán a nikoli za Barcelonu, Robinho za Manchester City a ne za Real Madrid, Romário již ukončil aktivní kariéru a Rivaldo působil v uzbeckém týmu PFK Bunjodkor a již nehrál za Olympiakos Pireus. (ELBobes)
  • Exteriéry i interiéry (hřiště, hospoda, dům hlavního představitele atd.) se točily v Lochovicích, vesnici vzdálené cca 40 km od Prahy, a v sousedním Komárově, kde mají postarší sokolovnu. (ČSFD)

Související novinky

Reklama

Reklama