Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Pohádka
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Smích racků

Smích racků (2001)

Můj momentálně a asi na dlouho nejoblíbenější film. Film je spíše o ženách a také mám pocit, že ženy ho asi ocení trochu víc. :-) Ach ty intriky... Co k filmu dodat? Hlavní hrdinka má jednoznačně symboliku severské bohyně Freyji, včetně jména. Těchto momentů se ve filmu objeví více. Chodí tancovat s elfy, dokonce i řekne, že ona sama je elfí královna. Rovněž pomáhá při porodu, a její průvodci jsou kočky, Ale Freyja má i temnější aspekty, umí se také mstít těm, kteří jí ublíží. V jednom momentu můžeme vidět, jak si spustí vlasy přes obličej a připomíná tak severskou bohyni smrti, Hel. Freyja má také aspekt bojovnice ve chvíli, kdy pomůže své příbuzné před výtržníky. Krom toho je také bohyní lásky, a tak dokáže oblbnout všechny muže okolo. A také si s nimi pohrát. Není zcela kladnou postavou, a tak je také vnímána svou malou sestřenkou, ale i ta jednou dospěje v ženu a pochopí. Na tento film se dívám pokaždé znovu, a pokaždé mě pobaví a najdu v něm vždy něco nového. Jistě pobaví i ty, kteří třeba neznají severskou mytologii, ty narážky tam jsou takovou třešničkou.

Billy Elliot

Billy Elliot (2000)

Jeden ze silných příběhů o tom, jak je důležité jít za svým snem. Plus skvělé obsazení a hudba.

Čokoláda

Čokoláda (2000)

Pohodový film, který si vždy ráda pustím znovu. Zaujme jak příběhem, tak i hereckým obsazením. Něco pro zamyšelní, i pro zasmání. A k tomu ta nádherná čokoláda.

Jednou budem dál

Jednou budem dál (2006)

Jeden z dalších filmů o nezkažených dětech a zkažených dospělých. Dobré na probuzení našeho "vnitřního dítěte". Poetický dánský venkov 60. let, nádherná hudba, a dětský hrdina, který prostě zaujme. Další moje srdcová záležitost.

Muži, kteří nenávidí ženy

Muži, kteří nenávidí ženy (2009)

U tohoto filmu, a posléze i knih, mě zaujala především psychologie postav. Oba hlavní hrdinové jsou mi velmi, ale velmi blízcí.

Mrtvý muž

Mrtvý muž (1995)

Poetika umírání s Johnny Deppem a nádhernou hudbou. I smrt může být krásná. Díky za tento film, pohltil mě od začátku do konce.

Stopař

Stopař (1987)

Naprostá síla. Jiné hodnocení než 5* prostě nelze. Silný příběh, skvělá hudba s tradičním jojk, plus zajímavé momenty z životní filosofie a náboženství Sámů. Lov na medvěda byl fakt hustý. Náčelníka Čudů, který se tu všem tak líbí, hraje Islanďan Helgi Skúlason, který se objevuje také v Hrafninn flýgur. Ten obličej se opravdu zapomenout nedá. :-) Film mi tedy vůbec nepřišel depresivní, právě naopak. Mělo to tak krásné myšlenky, že ho dávám do své topky.

S čerty nejsou žerty

S čerty nejsou žerty (1984)

Klasika, co víc říct. Tuto pohádku mám asi nejradši, protože je v ní hodně dospělý humor. Ale líbila se mi samozřejmě i jako dítěti. Ale i dnes se na ni alespoň jednou do roka podívám.

Rozum a cit

Rozum a cit (1995)

Jedna z "romanťáren" v mé topce, a to díky Alanu Rickmanovi. Ostatní postavy, ale rovněž bodují. Toto spracování má švih a dobrý humor.

Moonage Daydream

Moonage Daydream (2022)

Moonage daydream je rozhodně film pro fanoušky. Myslím, že kdo Bowieho moc nezná, tak si film tolik neužije. Spíš než klasický dokument je to taková pocitovka, ukázky z rozhovorů, písniček, občas nějaká životní moudra. A mně to zrovna sedlo tak, že v tom vidím nějaký vyšší záměr. Všechno, co tam říkal, jsem zrovna potřebovala slyšet. Chce to být na film dobře naladěn a nechat ho působit. Pak nevadí ani ta délka. Jen jsem si několikrát myslela, že už je konec podle nějaké hlášky a pak film pokračoval dál. No, a najednou byl opravdový konec. Ale tak už to taky chodí.  Hodnotím vysoko hlavně proto, že mě film nějakým zvláštním způsobem nakopl a posunul.