Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbení režiséři (10)

David Fincher

Já osobně jsem od Finchera neviděl špatný film, nepočítám Vetřelce, kterého mají spíše na svědomí producenti a jejich střihačské nůžky. Na jednu stranu se mi líbí, že upřednostňuje kvalitu před kvantitou, na druhou stranu bych byl nejradši, kdybych mohl jít do kina každý rok na Finchera. Sedm pořád beru jako nejlepší film, jaký jsem kdy viděl, skvělé jsou také Klub rváčů a Benjamin Button, naprosto úžasný je Zodiac, což je navíc žánr, který mě opravdu bere. Trošku průměrnější je Úkryt, ale to je podle mě právě ten důvod, proč je David tak opatrný a vybíravý směrem ke scénářům.

Christopher Nolan

Spousta lidí má dnes Nolana zafixovaného jako toho, co natáčí nového Batmana. Což sice chápu, přesto je třeba říct, že Nolan natočil i jiné, i když ne mnoho, skvělé filmy. Začal Mementem, což byl hodně zajímavý film, přesto v jeho filmografii prakticky průměrný. Skvělá byla už Insomnie, ale já mám nejradši Dokonalý trik. To byl opravdu vynikající film, natočil ho vlastně po prvním Batmanovi a ukázal světu, že je to opravdu velký režisér a zároveň, že není jen ten, co umí udělat Batmana. Myslím, že pro jeho kariéru bylo také důležité, že se potkal s Christianem Balem.

Frank Darabont

Tak od Darabonta jsem viděl dohromady 3 filmy, což není moc, ale všechny super. Takže jako první Zelenou míli, která mě sice tolik nezaujala příběhem, ale v režii tohoto mistra a s těmi herci se jedná o skvostné drama. Pak to byl Shawshank, který je mimochodem na 1.místě v hodnocení na CSFD. No a pak remake Mlhy, což byl jeden z mála hororů, které se mi líbí. Zkrátka Darabont - to je záruka maximální kvality.

Steven Spielberg

Steven je asi největší filmový umělec na světě. Líbí se mi na něm, že se nebojí experimentovat, natáčí různé žánry, ať už jsou to komedie, sci-fi, válečné, dobrodružné, prostě všechno možné. On je znám samozřejmě zejména jako tvůrce Indyho či Jurského parku, což zrovna já osobně nemusím. Jedním z mých nejoblíbenějších filmů ale je Minority Report, což je napsrosto ukázková práce profesionality. Dále se mi velmi líbil Mnichov, hlavně tím, jak je naprosto nekomerční, vynikající je Zachraňte vojína Ryana, podle mě nejlepší válečný film. No a na konec musím zmínit Schindlerův seznam, což je sice hodně smutné drama, ale o to více kvalitní.

Alan Parker

Zatím jsem od Parkera toho tolik neviděl, přesto patří k mým nejoblíbenějším tvůrcům. Moc se mi nelíbilo Birdy, což mi připadalo dost nudné, ale Angel Heart je super a kdykoli se rád na něj podívám, totéž Život Davida Galea, jehož pointa je výstavní. Nejradši však mám Půlnoční expres. Viděl jsem ho v době, kdy jsem nevěděl kdo je Alan Parker a dostal se mi do ruky vlastně náhodou. Ale úplně mě uhranul, je to neskutečně syrové drama, navíc podle skutečné události. Parker netočí zrovna filmy pro zábavu, ale kvalitu mají obrovskou.

Jonathan Demme

Je fakt, že od Demmea jsem viděl jen 3 filmy, takže až jich uvidím víc, bude to objektivnější. Nicméně natočil Mlčení jehňátek, a jak se říká, i kdyby už nenatočil nic jiného, tak jeho kariéra stála za obdiv !!! Mlčení je fantastický napínavý film, ukázal nám na plátně toho jediného správného dr.Lectera a udělal hvězdu z Hopkinse a Jodie Foster. Pak natočil Philadelphii, což je úžasný, ale strašně těžký film, na který se dost obtížně kouká. No a pak jsem viděl Manchurianského kandidáta, což bylo také dost dobré, i když originál je přeci jen o něco lepší.

Bryan Singer

Kdysi jsem viděl Obvyklí podezřelí, skvěle natočený film s chytrým scénářem, který natočil nějaký neznámý Singer. No a potom přišli X-Meni, jeden z mých nejoblíbenějších komiksových filmů. Když jsem četl, že je natočil ten, co udělal Obvyklé, tak jsem zajásal a šel jsem do kina. X-Meni byly vynikající, stejně tak dvojka, nová režisírská hvězda na scéně. Pak přišlo zklamání v podobě nenatáčení trojky, pak další zklamání v podobě Supermana, kterého zrovna nemusím. Valkýru jsem neviděl, ale vzhledem k jejímu hodnocení cítím, že je Singer zpět ve formě. A navíc má teď natáčet s Christianem Balem, a ti dva jsou z mého pohledu zárukou kvality. Už jen název Prisoners slibuje kvalitní podívanou.

Martin Scorsese

Čekal jsem, že bude Scorsese druhý za Spielbergem, až 12.místo je pro mě šokem. Scorsese byl na vrcholu tvorby v době spolupráce s De Nirem. Asi nejradši mám Mafiány, protože jsou mi blízcí svým námětem. Zkrátka nejlepší mafiánský film po Kmotrech. Dále brilantní Zuřící býk a velmi dobré Špinavé ulice. Naopak mě tak nezaujal opěvovaný Taxikář a už vůbec ne Král komedie, Casino má velkou kvalitu, ale oproti Mafiánům je to přeci jen slabší. Z filmů mimo De Nira se mi líbila Skrytá identita a nejnověji také Prokletý ostrov, který je skutečně vynikající. Naopak mě nebere Letec či Počítání mrtvých, Gangy New Yorku jsou poměrně dobré, zejména pak výkon Daniela Day-Lewise, Di Caprio je zde ale velmi špatný.