foto

David Fincher

  • nar. 28.8.1962 (52 let)
    Denver, Colorado, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Nechodil som na filmovú školu, pretože som to nepotreboval. Čo je to réžia zistíte až po tom čo sa začne stmievať a vy máte ešte stihnúť natočiť tri scény."

David Fincher sa narodil v roku 1962 v Denvere, Colorado, a vyrastal v Marin County, California. Po tom, čo videl "The Empire Strikes Back", začal v tom čase len 8 ročný Fincher pobehovať s kamerou a tým sa to všetko začalo. Keď mal 18 požiadal svojho suseda Georga Lucasa, či by mu nemohol dohodiť prácu v jeho trikovej spoločnosti Industrial Light and Magic (ILM). Lucas mu prácu zohnal a Fincher pri nej zostal 4 roky. Počas svojho pôsobenia v ILM sa podieľal na výrobe efektov pre filmy ako "Return of the Jedi" (1983) a "Indiana Jones and the Temple of Doom" (1984).

V roku 1985 odišiel z ILM a nakrútil dokument "The Beat of the Live Drum" . Potom sa venoval reklamám, pričom jeho prvou bola reklama pre The American Cancer Society, neskôr reklamy pre Nike, Converse, Pepsi a Levi's. Veľký rozvoj videl v hudobných videoklipoch, čo ho malo posunúť ďalej. V roku 1986 preto založil vlastnú spoločnosť Propaganda Films, ktorá zamestnáva režisérov reklám a hudobných videoklipov. V tomto období natočil množstvo klipov, medzi inými napríklad Paula Abdul ("Straight Up", "Cold Hearted"), Billy Idol ("L.A. Woman") alebo Aerosmith ("Janie's Got a Gun"). Najznámejšie sa ale stali videá pre Madonnu "Express Yourself" (1989) a "Vogue" (1990). Za obidva získal cenu MTV Music Video Award. Šesť jeho videoklipov sa dokonca umiestnilo medzi 100 najlepšími videoklipmi podľa MTV.

Jeho snom bolo režírovať sci-fi a preto hneď, ako dostal ponuku na "Alien³" (1992), tak sa jej chytil. Pre Finchera sa však natáčanie stalo nočnou morou. Neustále konflikty s vedením, ktoré ho vo všetkom kontrovalo, vyústili až do jeho odstúpenia od projektu. Film bol teda nakoniec dokončovaný bez jeho účasti. Po tom všetkom bol "Alien³" medzi kritikmi, ale aj divákmi, prijatý veľmi vlažne. Po tejto nepríjemnej skúsenosti sa Fincher vrátil k reklamám a hudobným klipom. Pre Rolling Stones režíroval klip "Love Is Strong" (1994), za ktorý dostal Grammy.

"Neviem, do akej miery by mali filmy zabávať. Ja som sa vždy zaujímal o filmy, ktoré majú vystrašiť. Na Jaws najviac milujem, že odvtedy čo som ich videl som už nikdy viac nešiel plávať do mora."

Zlom prišiel, keď sa mu do rúk dostal scenár "Seven" (1995) od Andrew Kevin Walkera, pri ktorom, na rozdiel od "Alien³", nebol ničím obmedzovaný. Za tento ponurý, depresívny thriller o dvojici detektívov vyšetrujúcich sériu brutálnych vrážd si vyslúžil uznanie od filmových kritikov. Vďaka hviezdnemu hereckému obsadeniu ( Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Gwyneth Paltrow ) film zabodoval aj u divákov a bez problémov sa dostal cez 100 miliónovú hranicu. Doposiaľ ide, čo sa týka komerčného hľadiska, o jeho najúspešnejší film a Fincher si ním vytvoril sľubnú pozíciu do budúcnosti.

V roku 1997 prišiel jeho tretí film, "The Game", o milionárovi, ktorý dostal od svojho brata pozvánku do hry, ktorá mu zmení život. V hlavnej úlohe sa predstavil Michael Douglas a v role jeho brata Sean Penn. Pôvodne sa vo filme mala objaviť aj Jodie Foster, nakoniec z toho ale vznikol veľký súdny proces. Film len podtrhol predchádzajúci úspech a vďaka jeho špecifickému vizuálnemu štýlu sa mu dvere do Hollywoodu otvorili dokorán.

"Fight Club" bola ďalšia spolupráca s Bradom Pittom. Vo filme si ďalej zahrali Edward Norton a Helena Bonham Carter. Kritika film celkom prijala, ale u divákov prepadol. Celý totiž pôsobil až príliš kontroverzne kvôli silnému násiliu a anti-sociálnym postojom hrdinov a zrejme preto v USA zarobil len polovicu svojich nákladov - nakoniec sa ale zaplatil vďaka Európe. David Fincher si však týmto filmom získal množstvo fanúšikov a po čase si vydobyl status kultového filmu.

"Panic Room", hitchcockovsky ladený thriller o matke a dcére, ktoré sú uväznené vo vlastnom dome, umožnil Fincherovi spoluprácu s jeho obľúbenkyňou Jodie Foster. Pre túto úlohu sa však pôvodne počítalo s Nicole Kidman, ktorá však pre zranenie musela z projektu vycúvať. Fincher bol rozhodnutý, že keby do toho Jodie nešla, tak s filmom sekne. Jodie Foster bola dokonca počas nakrúcania tehotná, čo na začiatku nebolo vidieť, ale keďže sa natáčalo približne pol roka, na konci už áno. Poslednú scénu museli preto odložiť na neskôr, čo film predražilo asi o jeden milión dolárov.

V súčasnosti dokončuje film "Zodiac" o sériovom vrahovi zo 70 rokov v hlavnej úlohe s Jakeom Gyllenhaalom a potom by sa mal opäť stretnúť s Bradom Pittom pri "Benjamin Buton".

Ing. Peter "Hellblazer" Manda

Režijní filmografie

2014 Zmizelá
2013 House of Cards (TV seriál)
2011 Muži, kteří nenávidí ženy
2010 The Social Network
2008 Podivuhodný případ Benjamina Buttona
2007 Zodiac
2002 Úkryt
1999 Klub rváčů
1997 Hra
1995 Sedm
1992 Vetřelec ³

Dokumentární

1985 Beat of the Live Drum, The (koncert)

Hudební videoklipy

2013 Justin Timberlake: Suit & Tie (hudební videoklip)
2009 Madonna - Celebration (hudební videoklip)
2005 Video Hits: Paula Abdul (hudební videoklip)
1999 Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael (hudební videoklip)
Madonna: The Video Collection 93:99 (hudební videoklip)
1994 Aerosmith: Big Ones You Can Look at (hudební videoklip)
1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)
Madonna: Bad Girl (hudební videoklip)
1990 Madonna: The Immaculate Collection (hudební videoklip)
Madonna: Vogue (hudební videoklip)
1989 Madonna - Express Yourself (hudební videoklip)
Madonna: Oh Father (hudební videoklip)

Herecká filmografie

2009 Logorama
2007 Dirt (TV seriál)
2002 Hollywood, Hollywood
1999 V kůži Johna Malkoviche

Dokumentární

2012 Side by Side
2011 Exploring 'The Tree of Life' (video film)
2009 Curious Birth of Benjamin Button, The (video film)
2007 This Is Zodiac (video film)
2001 Alien Evolution (TV film)
Murder by Numbers
2000 On Location: Fight Club (video film)
1992 Making of 'Alien 3', The (TV film)

TV pořady

2013 MTV Video Music Awards 2013 (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 BAFTA Film Awards 2009 (TV pořad)
Spike's Guys Choice (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
81. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(12 731)