Sir-Filip

okres Opava
Klasický liberál

ICQ: 244-989-499

16 bodů

od nejnovějšíchpodle abecedypodle hodnocenípodle roku vzniku filmu
<< předchozí 1 2 3 4
    • 10.2.2012  17:33
    Andělé (1994)

"Angels in the Outfield" mi odpověděli na otázku, zda existuje vůbec ještě něco horšího než seriózní sportovní film. Existuje, je to sportovní scifi film. Děj ubohý a humor mu svou kvalitou zdárně sekunduje. Tohle mě prostě nebaví a absolutně mě nemůže oslovit, na druhou stranu věřím tomu, že existují lidé, kterým se to může líbit. Pro mě je ovšem tento snímek zcela ukázkovým prototypem "odpadu"! "ENJOY IT!!!"

• 6.2.2012  15:14
    Válečný kůň (2011)

Po katastrofálním úvodu se "war horse" přeci jenom přehoupne do průměru! Na začátku jsem opravdu nemohl uvěřit, že Steven takovou trapárnu vůbec mohl režírovat a pokud by to pokračovalo stejně dál, měl bych velký problém se na snímek dodívat do konce. Vše se změní až s příchodem I. světové války. Film konečně dostává atmosféru, která mu do té doby chybí. Scény a dialogy už nejsou tak neskutečně strojené a vtipné jako na začátku a vy pomalu začínáte zapomínat na ten nepovedený úvod. Ani tak ale nejde o nic mimořádného a absence "war horse" ve shlédnutých filmech rozhodně není ničím, za co by se člověk musel stydět! "ENJOY IT!!!"

• 6.2.2012  00:44
    Góóól! (2005)

Tak tohle byla vyložená snůžka bullshitů!! Přetrpět snímek až do konce chce opravdu velkou dávku odvahy! Už jen ta nereálnost toho, že by "straky" porazily kluky z Anfieldu a navíc se z trestňáku trefil nějaký nováček, je opravdu k smíchu. Film mě dále utvrdil v tom, že prostě začínám skutečně nenávidět sportovní kousky. Možná je to tím, že jsem velkým fanouškem Premier league, a tak velice těžko nesu její zprofanování ve sračkách podobného typu. Rovněž nemám rád, když ve s snímcích hrají slavní sportovci. Mají dělat to, co umí - sportovat! Hlavně nemluvit a proboha neplést se do filmu. Nepopsatelné pachuti na jazyku a neskutečného znechucení v duši se jen tak nezbavím. Dvěma slovy "hrůza, hrůz!" "ENJOY IT!!!"

• 28.1.2012  01:51
    Moneyball (2011)

Brutálně skvělý film, který v sobě nemá snad žádné klišé! Vůbec to není o týmu, který je vlivem naprosté novinky na počátku zcela ve sračkách, postupně se zlepšuje, aby nakonec dokázal to, co nikdo před ním! A to se mi na tomto snímku líbilo opravdu nejvíc, že se prostě nic neopakuje, nic jsem předtím nikde jinde neviděl, prostě naprosto odlišný od jiných sportovních filmů, to prostě musím ocenit! Kdo nepochopil moji ironii, tak na ní musím asi ještě přeci jenom zapracovat! Nuda, nuda, šeď, nic nového, stále se opakující koncept už mi prostě nemá absolutně co nabídnout, pro mě naprostá ztráta času, kterou nedokázal zachránit ani Brad Pitt! Přesto, "ENJOY IT!!!"

• 25.1.2012  20:28
    Nebezpečná metoda (2011)

Netušil jsem na co jdu, a tak jsem byl nakonec mile překvapen. Pouze se znalostí jména tohoto snímku jsem se vypravil do kina, abych zjistil, že jde o příběh "psychoanalýzy"! Na úvod nesmím zapomenout zmínit skvělý výkon Keiry, naprosto úžasně zahrála bláznivou pacientku, až mi z toho bylo trochu i špatně a jen jsem doufal, že takto to dál pokračovat nebude, naštěstí nepokračovalo. Vigo v roli Freuda naprosto splnil mé představy o tomto "velkém" muži světové vědy, takhle nějak jsem si pana Freunda vždy představoval. Celkově příběhu a zvratů ve filmu příliš mnoho nebylo, přesto mě snímek až na pár zdlouhavě protahovaných okamžiků, nenudil. Už jen symbolika pokroku v úvodu přijíždějícího kočáru a v závěru odjíždějícího automobilu na mě silně zapůsobila. Závěrem musím říci, že jsem od filmu mnoho neočekával a o vývoji psychoanalýzy jsem toho mnoho nevěděl. Nyní se těším, až si o tom něco přečtu! "ENJOY IT!!!"

• 18.12.2011  23:10
    John Adams (TV seriál) (2008)

Luxury! Luxury!!! Nemohu ani, kdybych se snažil, najít lepší slovo! Unikátní seriál o životě 2. amerického prezidenta téměř zcela jistě nesnese žádné srovnání. Vždyť kde jinde byste našli v jednom seriálu takové velikány jako George Washingtona, Benjamin Franklina, Johna Quincy Adamse, James Madisona, Alexander Hamiltona či pro mě nejcenějšího Thomas Jeffersona v tak perfektním zpracování. Tento seriálový skvost sice neobsahuje téměř žádné násilí, ale kvalitu rozhodně má! Přestože se odehrává téměř výlučně na politické a diplomatické úrovni, tak mě opravdu nenudil ani jedinou vteřinku. Užil jsem si ho od začátku do konce, všech 7 hodin stejně a na konci jsem dokonce měl na kahánku. A Abigail, Abigail, no....abyste to pochopili, musíte to vidět! Naprosto nekomerční dílo, které opravdu stojí za tot! "ENJOY IT!!!"

• 6.12.2011  00:01
    Mary a Max (2009)

Pokud bych měl říci jediné slovo, které pro mě celý snímek vystihuje, pak je to "deprese". Jestli byla hlavní message filmu zdůraznit důležitost přátelství, pak se mu to povedlo více než dobře. Zároveň se jedná o jasný důkaz toho, že animované filmy mohou přinést něco i dospělému obecenstvu. Neznám nikoho, kdo by se po shlédnutí "Mary and Max" vůbec nezamyslel nad sebou samým, nad životem, jaký vede a nad svými kamarády. Musím rovněž zmínit úvodní song, který přesně v těch správných pasážích dokonale přiživuje pohodovou atmosféru, aby ji vzápětí otočil o 100 % k neskonale hluboké depresi. Závěrem musím ještě dodat, že matka Mary byla naprosto brutální a jakákoli scéna s ní pro mě představovala téměř noční můru! So, "ENJOY IT!!!"

• 12.11.2011  23:07
    Hranice zlomu (2003)

Velice špatné až mizerné, Angelinu opravdu nemusím a tady se to jen potvrdilo, přesně jsem věděl, co se bude dít, děj byl dopředu tak čitelný, až z toho bolely oči. Nevěřil jsem hercům vůbec nic, atmosféra žádná. Jedničku dávám jen z úcty k lidem, kteří dělají tak záslužnou práci jako ve filmu (charita, červený kříž...apd.), byť jejich idealistické náhledy na svět v žádném případě nesdílím. Pro mě tento snímek není ničím jiným, než laciným kýčem, ale někomu se možná bude líbit. Takže, "ENJOY IT!!!"

• 2.10.2011  14:09
    Michael Collins (1996)

Velmi silné 4 frčky! Opravdu velmi dobře zpracovaný zrod irského státu a pro mne osobně velké překvapení. Nedokázal jsem si vůbec představit, že by mě mohl snímek až tak neskutečně bavit, ale stalo se. Už tak silný zážitek byl u mne navíc ještě podpořen mou neznalostí daného historického problému. Rickman si střihl sice jen vedlejší roli, ale přesto byl zase skvělý a ani J. Roberts, kterou jinak vůbec nemusím, tady nezahrála svou roli vůbec špatně, o čemž svědčí fakt, že jsem ji první půlku vůbec nepoznal. A co napsat závěrem - pro všechny milovníky zeleného ostrova by mělo být shlédnutí "Michaela Collinse" milou poviností! "ENJOY IT!!!"

• 3.9.2011  23:31
    Sbal prachy a vypadni (1998)

Pod(fuck) se mi teda osobně moc nelíbil, skoro bych řekl, že mě zklamal a málem jsem se tak okradl o "Lock", což by byla opravdová škoda. Ze svělého scénáře vychází celá řada hlášek. Ritchie se opravdu vyřádil a vůbec nesouhlasím s tím, že by jeho režie byla přehnaná. Kamera byla také velmi dobrá a hudba rovněž. Gansterských filmů je celá řada, ale opravdových skvostů je velmi málo. A k těmto skvostům se "Lock" velmi blíží. Byť k úplné dokonalosti mu ještě něco chybí a to něco je taková ta atmosféra, která Vás pohltí vždy, když si zahrajete Mafii anebo se mrknete na "Kmotra"! Přes tuto výtku se jedná, alespoň dle mého názoru, v rámci žánru rozhodně o jeden z TOP filmů. "ENJOY IT !!!"

• 3.9.2011  10:46
    ...a spravedlnost pro všechny (1979)

Nic výrazného, film je dle mého názoru velmi přeceňován. Al Pacina mám rád, ale tady mi jeho výkon nepřipadal nijak nadpozemský. Přestože snímek krásně vykresluje americký soudní systém a vlastně nejen americký, tak samotná zápletka je velmi slabá a tolik chválená závěrečná řeč rozhodně není nezapomenutelná. Prostě jsem čekal daleko, daleko více, a tak jsem po shlédnutí i mírně zklamán. Katastrofa to rozhodně není, ale jak už jsem napsal několikrát, že bych hltal každý okamžik, to se říci nedá! "ENJOY IT !!!"

• 19.8.2011  18:26
    Planeta dinosaurů (TV seriál) (2003)

Naprostá blbost! Opravdu nevím, kde přesně se inspirovali tvůrci, ale bylo očividně vidět, že u paleontologů moc ne! Smyšlené příběhy byly někdy až groteskní. Masožravci téměř všichni loví ve smečkách, mláďata dravců zůstávají s rodiči 15 let, dinosaurus je schopen plout na pár desítek centimetrů široké kládě apd. Autorova posedlost ptáky je také na první pohled patrná, poněvadž téměř každý theropod je opeřený. Celé mi to připadalo šité hodně horkou jehlou, nepřipravené a chaotické. Celý seriál považuji za naprosto dokonalý příklad toho, že jen triky kvalitní podívanou neudělají! "ENJOY IT !!!"

• 15.8.2011  11:49
    Vyšší princip (1960)

Vynikající, skutečně vynikající! Těžko snímku něco vytknout, pro mě doposud nejlepší nebarevný film. "12 angry men", "Spalovač mrtvol", "Paths of glory", všechny byly výborné, ale "Princip" je z nich opravdu nejlepší. Dokonale vyždímal vše z všeobecné atmosféry strachu, která po Heidrichově smrti v Čechách panovala, vyhnul se obrázku nebojácného národa bez kolaborantů a zrádců, ukázal strach v nejčistší podobě a nastolenou vysokou laťku si držel od začátku do konce. Vynikající byl Hanjo Hasse v roli velitele gestapa, jeho výkon snese srovnání snad jen s Waltzovým Hansem Landou z "Panchartů". "Vyšší princip" Vás prostě nudit nebude ani minutu a tíživý pocit si Vás najde i několik hodin poté! "ENJOY IT !!!"

• 1.7.2011  14:01
    Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010)

Po opravdu mizerně zfilmovaném "Princi dvojí krve" byla pro mě první část relikvie smrti mírným překvapením. Filmaři konečně mysleli i na ty, kteří nečetli knihu, i když chápu, že primárně pro ně Potterovská série točena není. Rád bych vyzdvihl stejně jako MeaCulpa bajku o třech bratřích, jejíž zpracování bylo opravdovým skvostem, který jsem si pustil hned několikrát. Nejhorší jsou opět citové scény, které opravdu hercům věřit nelze a celá kouzelnická série by si jistě oddechla, kdyby tam vůbec nebyly. Děj vcelku předvídatelný, ničím nepřekvapil a nevybočil z průměru předchozích dílů. Relikvie smrti (1) tedy rozhodně nepřekonala kouzlo a krásu prvních dílů, má spoustu hluchých až nudných míst, ale po předchozích vyloženě špatných pokračováních, má toto přeci jen opět něco do sebe! "ENJOY IT !!!"

• 18.6.2011  15:36
    Road to Perdition (2002)

Kamera, výprava, scéna....brilantní...záběry neměly vůbec žádnou chybu, scény v dešti, šplouchající vlny Pacifiku, Tom Hanks a Paul Newman tradičně skvělí, jen ten příběh trošku pokulhává! Zeptá-li se mě však někdy někdo, zda jen samotná omáčka (prostředí, kamera, atmosféra, hudba) může vytvořit Dokonalý film, pak musím odpovědět ANO, je to možné. Nikdy jsem si to nemyslel, ale díky "Road" už vím, že tomu tak může být. Snímek ve mě sice zanechal jen pocit, ale ten je natolik silný, že ani s odstupem času jeho síla neodeznívá. Pustím-li si soundtrack, či snad venku jen prší, okamžitě se mi do hlavy derou vzpomínky na něj. A tak i přesto, že příběh není tak dokonalý, jako v případě "Kmotra", či jiných klasických gangsterek, omáčka je natolik úžasná, že na ni nelze jednoduše zapomenout. I po pár měsících film neustále vidím před sebou a to může znamenat jen jedno, je Vynikající!!! "ENJOY IT !!!"

• 12.6.2011  12:27
    Až na krev (2007)

Rockefeller, Doheny a další... zajímají Vás alespoň trochu osudy ropných magnátů? Lidí, kteří skrze černé zlato dobývali kontinenty a ve své době patřili k nejbohatším a nejmocnějším lidem světa? Pak "There will be blood" je přesně pro Vás. Zajímavé je už jen to, že trvá přesně 14 minut a 18 sekund než jsou ve filmu pronesena první slova, která tam navíc vůbec nechybí. Ropa je symbolem bohatství, ale též korupce, cynického jednání a touhy po moci a snímek tyto věci v žádném případě neopomíjí. Samotný příběh je pak zahalen podivnou mlhou, kterou zcela nerozežene ani brilantní závěr! Jednoduše více než kvalitní! "ENJOY IT !!!"

• 28.5.2011  12:29
    Mise (1986)

Tak na "Misi" bylo pro mne velice obtížné vytvořit si nějaký názor. Je totiž pravdou, že se přes polovinu snímku téměř vůbec nic nestane, chybí děj (ten by se dal skutečně shrnout do dvou jednoduchých vět), vše je vsazeno na pocity, myšlenky a představivost, kterým má pomáhat vskutku krásná výprava a perfektní v komentářích už mnohokráte zmíněná Morriconeho hudba. Přestože se tedy zdá, že film se snad nikdy nerozjede do vyšších obrátek a zůstane pouze u pocitů, nakonec tomu tak není. První půlku jsem to chtěl skutečně vypnout, pasáže z té druhé (obzvláště ty doprovázené hudbou) jsem si pak pouštěl několikrát. Celkově musím tedy nakonec říci to, co by mě po shlédnutí první části vůbec nenapadlo. "The Mission" stojí za to vidět!!! "ENJOY IT !!!"

• 28.4.2011  22:39
    Rivalové (1996)

Naprostá katastrofa, Steven Seagal psal k tomuto filmu zřejmě scénář, jinak si nedovedu vysvětlit, že by něco takového mohlo vůbec vzniknout. Hlavní hrdina snažící se hrát nejprestižnější golfové turnaje světa hokejovou holí proto, aby zachránil své babičce dům. No prostě naprosto katastrofální myšlenka, která navíc velmi ubližuje golfu. Tento sport je sportem gentlemanů, chudáci hřiště a greeny, na kterých se snímek natáčel. Naprostá blbost a nenahraditelná ztráta času!!! Přesto, "ENJOY IT !!!"

• 22.3.2011  12:31
    Vymítač ďábla (1973)

Trošku zklamání pro mě, čekal jsem asi více, než mi mohl snímek nabídnout. Na "The exorcist" jsem se rozhodl podívat poté, co jsem zaslechl jeho famózní main theme na youtube. O to větší bylo mé zděšení, když jsem zjistil, že v celém filmu hraje tato úžasná hororová skladba pouze jednou a to ještě na naprosto nevhodném místě. Rovněž jsem čekal, že se budu více bát, ale ono ne. Hororovou atmosféru snímek sice má, ale chybějící hudba by ji mohla povýšit minimálně o několik úrovní výš. Obsahově je tedy "Vymítač ďábla" rozhodně zajímavý a nemohu říci, že by mě nudil, nicméně jak jsem již napsal výše, čekal jsem víc!! "ENJOY IT !!!"

• 20.3.2011  18:58
    Tenká červená linie (1998)

Velice rozporuplný snímek, na který se mi velmi dlouho a těžko vytvářel ucelený názor. Na jedné straně silný příběh s propracovanými charaktery postav, na straně druhé spousta zdánlivě nudných a nesouvisejících pasáží, které se někdy až chaoticky prolínají s hlavní dějovou linií a nevyužitý potenciál skvělého soundtracku. ((Například širší využití skladby "Jisas Yu Holem Hand Blom Mi"(pusťte si, doporučuji) by bylo jistě přínosné.)) Pomohl mi však čas! I s odstupem půl roku se mi dnes a denně vrací na mysl scény z tohoto vynikajícího snímku. Nemohu se těch myšlenek zbavit, vidím neustále před sebou jak válečné, tak melancholické pasáže a do toho všeho mi hraje neustále v uších výše zmiňovaný soundtrack. Vždy, když jsem někde v přírodě, zadívám se do dálky, anebo jen tiše pozoruji okolí, "Thin red line" je stále se mnou. A tak, přestože moje bezprostřední hodnocení a komentář byli úplně jiné, dnes nemohu hodnotit jinak. Pro mne se jedná o nejlepší válečný film! "ENJOY IT !!!"

• 1.3.2011  14:06
    127 hodin (2010)

Boyle vytvořil hodně silný a emotivní snímek, kterému trošičku kazí celkový dojem snad jen předvídatelnost závěrečného rozuzlení. Děj dobře doplňuje kvalitní hudba, která si dle mého názoru bezkonkurenčně zasloužila Oscara v této kategorii pro rok 2011, bohužel jej ale nedostala na úkor všeobecně opěvovaného snímku "The Social Network." Atmosféra "127 hours" je neopakovatelná, zápletka jednoduchá a cíl jednoznačný, přežít! Bezvýchodná situace, téměř nulové vyhlídky na přežití a jeden velký těžký kámen, o tom snímek ve stručnosti pojednává. Je velmi obtížné dívat se na něj po celou dobu a v určitou chvíli vás Empatie zcela pohltí. Můj černý kůň udělování cen akademie nakonec žádnou sošku nedostal, minimálně za hudbu by si ji však, jak už jsem dříve řekl, určitě zasloužil. Více než kvalitní, silně nadprůměrný a emotivní snímek, to pro mě představuje neskutečně dlouhých 127 hodin!!! "ENJOY IT !!!"

• 1.3.2011  13:48
    The Social Network (2010)

Nemohu si odpustit okomentovat tento dle mého názoru průměrný až podprůměrný film! Fincher, který je jinak mým nejoblíbenějším režisérem, podle mě hodně couvl z kvality předchozích snímků. "The Social Network" nemá žádnou vnitřní atmosféru a s odpuštěním postrádá i skutečnou zápletku. Jako dokument je to dobrý, jako celovečerní film je to však vyložená nuda. Děj se odehrává na několika místech a pakliže si odmyslím, že pojednává o založení současného hitu sociálních sítí, je vyloženě nezajímavý. Život samotného Zuckerberga navíc rozhodně není líčen jen podle skutečnosti. Tento neskrytě negativní komentář jsem byl přinucen napsat ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl výsledky letošních Oscarů (2011). Snímek "The Social Network" totiž mimo jiné dostal nejcennější filmovou sošku světa, teď se podržte, za HUDBU!!! Mimo diskotéku a jednu solidní skladbu film skutečnou hudbu v moderním slova smyslu zcela postrádá!!! Hudba tam prostě prakticky není, porovnám-li snímek s konkurentem ve stejné oblasti, filmem 127 hodin, pak mi nad rozhodnutím akademie zůstává rozum stát. Zdá se mi, že akademici udělují Oscary už nikoli podle kategorie, ale celkově. Nejprve se rozhodnou, co dostane jaký počet Oscarů a pak sošky jednoduše náhodně rozdělí, někdy mi to prostě tak připadá. V mém vidění filmového světa tento snímek horko těžko dosahuje SLABÉHO PRŮMĚRU!!! "ENJOY IT !!!"

• 1.3.2011  13:34
    Jian guo da ye (2009)

Snad NEJVĚTŠÍ a NEJHORŠÍ překrucování historie, jaké kdy mé oko spatřilo, kam se hrabou hoolywoodské filmy. Propaganda, propaganda a nic jiného než propaganda!!! Číňané a vedení čínské komunistické strany nemá vůbec žádnou schopnost sebereflexe, i v SSSR po smrti Stalina přiznali, že to byl tyran a blázen - tady ne! Mao tančí s dětmi, bere jako podstatný a důležitý i názor obyčejných žen, osobně pokládá věnec na hrob bezvýznamného kuchaře. Ve skutečnosti byl Mao úplně jiný, odtažitý a krutý. Film by se dal o 100 % vylepšit jen závěrečným seznamem mrtvých, či jen prostou statistikou zemřelých v dobách následujících po slavném převzetí moci. Kuomittang je vykreslen samozřejmě špatně, ale samotný Čankajšek spíše jako vyložený flegmatik, kterému je vlastně všechno jedno. Občanskou válku pak snímek vykresluje jako naprostou pohodičku, s absencí jakéhokoli utrpení. Dobývání čínských měst je pak označováno za osvobozování. Neschopnost alespoň dílčí sebereflexe, masýrující propaganda a naprosto překreslené charaktery klíčových postav dělají z tohoto snímku "PATOS", který si nezaslouží pozornost žádného racionálně přemýšlejícího diváka. Vřele nedoporučuji! "ENJOY IT !!!"

• 16.1.2011  15:35
    Černá labuť (2010)

Máte rádi balet? Dokázali byste si představit, že byste si na něj zašli do nějakého renomovaného divadla? Ne, opravdu ne? Tak to jste ještě očividně neviděli "Black Swan." Daren Aronofsky s ní přichází jako se svým dalším mistrovským kouskem. Nikdy bych neřekl, že mě může bavit film, který se celou dobu točí okolo baletu, Daren je ale naprosto skvělý režisér, jak už ostatně několikrát dokázal a dovede udělat skvělou podívanou téměř ze všeho. Balet, balet, balet a zase jen balet....a přesto dámy a hlavně pánové - je to skvělé. Film je naprosto úžasnou reklamou tomuto druhu umění!!! Ne, že byste snad po jeho shlédnutí chtěli jít balettit, ale určitě si poté řeknete, že ten balet má přeci jenom něco do sebe a má své nezaměnitelné kouzlo. Skvělá práce Darene!!! "ENJOY IT !!!"

• 25.12.2010  21:25
    Peklo s princeznou (2009)

A to ještě za nadmíru povedené peklo!!! Nejlepší peklo od mé nejoblíbenější pohádky - "S čerty nejsou žerty" !!!! Ale jinak to bylo bohužel více než málo, mizerný scénář postrádal naprosto jakoukoli zápletku, ta byla opravdu velmi špatná...Celkově bohužel také špatné!!! dost špatné !!! rozhodně už se na to nikdy neplánuji znovu dívat!!! Přesto "ENJOY IT !!!"

• 4.12.2010  13:13
    Evropa, Evropa (1990)

Žid v hitlerjugend? smyšlená pohádka nebo děsivá pravda? ... tento mrazivý, silně ironický příběh je, jak jsem dnes s neskrývaným úžasem zjistil, natočen z velké části dle autobiografie židovského chlapce Salomona Perela. Celý snímek je pak postaven na otázce, kdy? Kdy už přijdou na to, že ono to s jeho árijským původem není tak křišťálově čisté. Jestli jsem si z něj něco odnesl, pak je to fakt, že nikdy nebudu mít nikde na těle žádný znak, který by mě mohl řadit k nějaké víře, jen z čistého pragmatismu. Tohle je prostě film, který Vás posune tam, kam žádný jiný z druhé světové války nemůže. Točí se jen kolem jediného slova: " Přežít!" "ENJOY IT !!!"

• 28.11.2010  14:31
    Legenda o vášni (1994)

Toto melancholické, přesto krásným příběhem doplněné dílko se mi moc líbilo. Americký divoký západ měnící se industrializací v moderní společnost, I. světová válka, nárůst moci federální vlády nad prostými občany, tohle vše je pozadím filmu, které na něm oceňuji nejvíce. Spolu s více než povedenou hudbou Jamese Hornera pak Zvickův snímek opravdu pohladí na duši. Vždy, když vidím podobný film, velmi mne zamrzí, že tyto doby už jsou dávno pryč, nenávratně ztracené v propadlišti dějin, přesto se díky podobným snímkům můžeme vrátit do minulosti alespoň takto. A přestože se mnohým může zdát film nudný, pro mne, jako diváka znajícího historii USA, měl naprosto všechno!!! "ENJOY IT !!!"

• 27.11.2010  13:38
    Ve jménu otce (1993)

Pro mne šokující pohled na události v Británii a Severním Irsku v 70. letech minulého století! Obzvláště Belfast mi velmi připomínal současné boje z Afgánistánu a Íráku. Samotný příběh je pak tragickou a děsivou ukázkou zvůle státního aparátu! Šokující na tom je, že se to dělo i v Británii, tedy v zemi, která se pyšní svým soudním systémem a zemi, ve které vždy hrála čest jednu z hlavních rolí v mezilidských vztazích!!! To, co se pak stalo hlavnímu hrdinovi nelze ani slovy popsat a film každého donutí přemýšlet nad tím, co by dělal a jak by se cítil, kdyby se to stalo právě jemu. Korektně a zcela na základě faktů, které snímek přináší pak nemůže žádný zdravý člověk být déle zastáncem trestu smrti! Výborný film, který se sice s "Vykoupením" nedá srovnat, ale zase je ze života. Nejděsivějším a nejsmutnějším faktem celého snímku je totiž ten, že tohle se skutečně stalo!!! "ENJOY IT !!!"

• 10.11.2010  00:06
    Habermannův mlýn (2010)

Solidní snímek, který se ovšem zřejmě nevyvaroval naprosté HRUBICI VE SCÉNÁŘI!!! Píše se rok 1940 - Hanz (Habermannův bratr) vstupuje do Wermachtu, "Jana - (Habermannova manželka) má velký strach o to, aby nebojoval na ruské frontě!!! Jenže v roce 1940 žádná ruská fronta NEEXISTUJE, SSSR je dokonce spojencem ŘÍŠE!!! Načež Vás dorazí Německý Sturmbannführer, když řekne - "Vítězíme na všech frontách" a mě zajímá, na jakých frontách, roku 1940 Německo vítězí, máme totiž jen jednu frontu a ta je na Západě. (bitva o Francii, Norsko, Dánsko, Belgii a poté bitva o Británii.) Nikde jinde Německo nebojuje!!! Takže buď ve filmu chybí poznámka, že jde o jiný rok, nebo je to prostě hloupá a z historického hlediska VELKÁ CHYBA. V každém případě za to může scénárista./// Toť tedy z historie, jinak jak už jsem řekl, solidní snímek, ve kterém mě fascinuje naivita pana Habermanna, který po válce jako Německý a k tomu bohatý občan zůstal v Československu. Nebyl to žádný med, což film velmi věrohodně dokumentuje. Válka není nikdy pohodička a vítězové jsou jen jedni a jelikož historii píší právě oni, podobné snímky příliš často nevznikají, proto buďme za tento rádi. Takže je to určitě "Zajímavé, solidně natočené (byť s obrovskou scénáristickou chybou), ale viděl jsem nemalou spoustu kvalitnějších filmů!!! "ENJOY IT !!!"

• 7.11.2010  11:22
    Jerusalema (2008)

Žádný "Milionář z chatrče" ani žádné "Město bohů", ale "JERUSALEMA" - ta je vrcholem slumového žánru!!! Skvěle kombinuje poměrně akční příběh s klidným dialogem, není to žádná bezmyšlenkovitá střílečka jako v Riu a rozhodně se nedá mluvit o indické pohádce. Výborný děj, skvěle zahraná hlavní postava. Realita Johanesburku je přeci jen jiná, než běžná realita Ria a z filmu to bylo jasně vidět. Co je ale naprosto nejlepší? hlavní postava je rozporuplná a nelze nikam zařadit, není to určitě kladná figura, ale do vyloženě záporných ji prostě šoupnout nelze!!! A v tom je to magické kouzlo, které neměly oba v úvodu zmíněné filmy. "Jerusalema" je opravdu skvělý počin jihoafrického kouzelníka Ralpha Zimana, snímku chyběla snad jen trochu chytlavější hudba. Osobně bych ho zařadil na stupnici mezi "Kmotra" a "City of God", což je opravdu, opravdu velmi vysoko, ale úplný "Everest" to zatím není....možná časem!!! A proto, těm z Vás, kterým se líbil alespoň jeden z výše zmíněných filmů, nemohu než s čistým svědomím doporučit tento!!! "ENJOY IT !!!"

<< předchozí 1 2 3 4