Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (19)

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) 

Navzdory negativním komentářům tento film miluji. Jsem ráda, že někoho napadlo rozdělit 700 stránkovou knížku na dva filmy, protože kdyby se vměstnala do jednoho, jako ty předchozí, chyběla by spousta důležitých puzzlí. I tak, si myslím, šlo nečtenářům velmi těžko některé momenty zachytit. Já osobně jsem toho názoru, že Harry Potter je jako jeden z mála filmových ság, co se dokážou lepšit. Možná jsou tu nudné pasáže, kde nikdo s nikým nebojuje, ale i ty jsou potřeba, protože věčné drama unavuje. Navíc nelze pochopit situaci, když nemáme čas vydechnout. Daniel Radcliffe byl ale jako dítě mnohem lepší herec, než nyní. Je to tím, že si dětský herec vystačí s "kroucením tlamičkou", dospělý, už u toho ale vypadá trapně. Všechny emoce tak vypadají u Daniela stejně. Naproti tomu Rupert Grint a Ralph Fiennes jsou herci s velkým H. Jen je škoda, že jim podobných ( Helen Bonham Carter, Rickman, Isaacs apod.) je dána ve filmu jen malá míra uplatnění.

plakát

Rec 2 (2009) 

Jako u valné většiny filmů, které mají pokračování, i tady platí fakt, že první pokus je lepší. Zde je navíc zápletka příliš přehnaná a málo věrohodná. Líbí se mi, jak je všechno krásně celistvě propojeno s prvním filmem a vše do sebe zapadá, ale vine se to podivným směrem. Jestli byla kamera u REC rozklepaná, tak, že se z toho motala hlava, tak tady byla ještě víc a navíc v tom chaosu nebylo skoro postřehnutelné, kdy a jak umřely všichni pubescenti. A to ani nemluvím o tom, že jejich jedinou rolí bylo film natáhnout a zvýšit počet mrtvých a litrů prolité krve. Velmi kladný je nečekaný zlom na konci filmu, což u hororu není častý jev. 3 hvězdičky za to, že jsem se moc a moc bála, ale 1. REC byl uvěřitelnější a střízlivější a tím i lepší.

plakát

REC (2007) 

Bála jsem se v noci chodit na záchod!!! Dobrý horor člověka děsí, když se na něho dívá, ale opravdu kvalitní horor člověka děsí ještě pár nocí po té. Tak v tomto případě to bylo něco mezi. Spíš se kloním k opravdu kvalitnímu hororu. Filmy točené rádoby amatérskou kamerou jsou velmi věrohodné a na strachu jedině přidá. Mělo by se ale maličko dohlížet na to, aby se obraz neklepal tolik jako tomu je u REC. Motá se pak z toho člověku hlava a stejně nic nevidí. Jinak není moc, co vytknout. Zápletka velmi zajímavá, konec nedokončený, tak jak by to mělo být. To by ovšem nesměl přijít REC 2, ke kterému se ale nebudu vyjadřovat zde.

plakát

Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň (2005) 

Neexistuje jediný výraz, který by tento film ohodnotil. Film má mnoho negativ, kvůli nímž jsou ale často opomíjena pozitiva. Prostřední Narnie je kouzelné, příběh je řekněme zajímavý, ale není to nikterak strhující dílo jako je Pán prstenů nebo Harry Potter. Já osobně mám vůči Lewisově cyklu maličkou výtku. Symboly křesťanství jsou tu až příliš očividné. Kdyby se v tomto ohledu maličko ubralo, zapůsobilo by to, co se víry týče, možná lépe. Narnie je nádherný barevný svět, točený v našem krásném skalnatém Hřensku. Děj je svým způsobem dramatický, protože se odehrává v utopickém světě, který je odlišný od toho našeho. Divák má tak potřebu objevovat krásy tohoto světa. Celkově je však děj poněkud nudný a vleklý. Velká závěrečná bitva také není nijak výrazná a proto hodnotím film jako průměrný. Ovšem dramatičnost a spád není jediné hodnotící kritérium. Film je rodinný dětský, milý, o přátelství a hrdinství. Je velmi příjemné si k němu za dlouhých unavených zimních večerů sednout a odpočinout si. Nezaslouží si mnoho negativních hodnocení, ale ani žádné větší množství pozitivních. Je to zkrátka pěkný, průměrný, barevný film.

plakát

Kuky se vrací (2010) 

V dnešním filmovém světě nic nevypadá před kamerou jako ve finální podobě filmu. Důvod? Vše se dotváří na počítači. Kuky je naprosto kouzelný svou opravdovostí. Příběh je sice poněkud jednoduchý a nekomplikovaný, ale má svou určitou hloubku. Kamera je na české poměry přímo dokonalá. Malinko nedomyšlený je fakt, že recyklační tým, jsou ve zkutečnosti pěkný šmejdi, ale kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde! Když slyším hlas Zdeňka Svěráka, coby kapitána von Hergota, přemýšlím jestli to zní dobře nebo špatně. Svěrák má podle mého názoru jeden z nejdokonalejších učitelských a vypravěčských hlasů. Nikdo nedokáže vyprávět jako Svěrák, ovšem v honičce s auty a s hořící létající koulí v patách, bych ocenila hlas, který bude více odpovídat situaci, hlas, který dokáže zděšení apod. Filmu není prakticky co vytknout. Je to živé, je to hravé, je to moudré, místy hororové, je to morální, je to o životě a především je to dobré české dílo.

plakát

Čarodějův učeň (2010) 

Dlouhou dobu jsem na CSFD nic nekomentovala, ale smršť negativních komentářů u poměrně dobrého filmu Čarodějův učeň, mě donutila zasednout k počítači a napsat pár vět. Čarodějův učeň rozhodně není kasovní trhák a velkofilm, ale nikdy nepochopím, jak je možné, že má tak zoufale málo procent. Tento film jsem naplno prožívala od začátku do konce. První polovina je naprosto fantastická a originální. Nicolasovo přežití je sice zbytečný happyend, ale ať se propadnu jestli jsem si nepřála, aby přežil. Prostě jsem spokojená. Ne uchvácená, ale spokojená. Negativní komentáře na CSFD mě ale připravili o lepší zážitek z filmu, protože jsem v jejich důsledku na tento velmi povedený kousek nešla do kina, ale jen jsem si ho stáhla na pc. Byla to velká chyba. Podle mě stojí za to vidět ho na "velkém plátně". 4 hvězdičky za hvězdného Nicolase, za pěkné triky, za skvělý námět. Zanedbatelná je tu průměrnost scénáře i fakt, že "všechno dobře dopadlo".

plakát

Phoebe v říši divů (2008) 

Na filmu se mi velice líbí dokonalé psychologické propracování postav Phoebe a její matky. Trochu více pozornosti by si ale zasloužila postava sestry. Líbí se mi záhadná a tajemná učitelka dramatické výchovy (mimochodem skvěle ztvárněná herečkou Patricií Clarkson. Svým výkonem mě velmi překvapila Felicity Huffman. Naopak mě mírně rozmrzel výkon jinak dobrého herce Billa Pulmana. Celkově film působil příliš vlekle a poněkud málo fantasy scén udělalo z dobrého námětu průměrný film. Tři hvězdičky a to jen kvůli Elle Fanning a Bailee Madison, které jsou obě skvělé dětské herečky

plakát

Most do země Terabithia (2007) 

Je dobře, že existují i režiséři a spisovatelé, kteří se nesnaží kopírovat Letopisy Narnie. Film je velmi zvláštní. Ukazuje nejen to, že pomocí fantazie je možné vypořádat se s velmi rozšířeným dětským problémem jímž je šikana,ale také jednu z největších životních tragédií a sice ztrátu přítele. Skvěle natočený film. Tak proč proboha jen 4 hvězdičky? Odpověď je Robert Patrick, který měl podle mého názoru zůstat u role terminátor. Je sice pravda, že jeho strohé chování k synovi je ztvárněno, tak jak by mělo, ale těžko se mu dá věřit láska k dceři.

plakát

Vanilkové nebe (2001) 

Bylo to dost přehnané a přeplácané. Na pět hvězdiček tento film rozhodně nemá. Čtyři by se mu mohli udělit v případě, že by byl konec realističtější (duševní choroba například). Souhlasím s Kleopatrou. Je tam moc všeho. Příliš mnoho emocí najednou, člověk se pak nedokáže zastavit a vychutnat si jinak jednotlivě dobré zápletky. Takže méně snahy by filmu rozhodně prospělo.

plakát

Billy Elliot (2000) 

Co má společného Billy Elliot s popelkou a Pretty women? Je z nejnižší vrstvy společnosti a prorve se až na vrchol. Výborný film u kterého se můžete usmát,ale také si pobrečet a to kvůli dojetí i ze smutku. Je věrohodný a lidský. Perfektně jsou vykresleny jednotlivé postavy. Asi nejpůsobivější je otcovo dilema zda se vzdát toho, čemu věří ve prospěch vlastního syna. Chválím i fakt, že ve filmu nejsou žádní ohraní herci, kteří by na sebe strhávali divákovu pozornost. Pět hvězdiček nemá jen proto, že by Forest Gump musel mít šest.