Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (více)
Trailer 4
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2010, 140 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Carolyn Pickles, Jason Isaacs, Bill Nighy, Bonnie Wright (více)
(další profese)

Dlouho obávaná válka se zlem začala, Voldemortovi Smrtijedi kontrolují ministerstvo kouzel i Bradavice a zatýkají všechny, kdo by se jim chtěli postavit. Harry a jeho přátelé mají před sebou těžký úkol, chtějí najít a zničit tajemství Voldemortovy nesmrtelnosti - viteály. Při pátrání po nich nejsou nikde v bezpečí, proto se každý den přesunují a stanují v lese. Jejich samota vyústí v hádky podporované temnou mocí viteálu. Ron pak své přátele opouští. Ne na dlouho, brzy si uvědomí sílu přátelství a začne své kamarády hledat. Společně jsou poté úspěšní a jeden viteál se jim podaří zničit. Opět sjednocené trio se vydává navštívit otce Lenky Láskorádové. Od něho se dozvídají o Relikviích smrti - neporazitelné kouzelné hůlce, kameni schopném vzkřísit mrtvé a neviditelném plášti, který shodou okolností Harry již sedm let vlastní. A tato hůlka je to, co Voldemort hledá, jako pojistku proti Harrymu... (TV Nova)

(více)

Videa (17)

Trailer 4

Recenze (1 969)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli za to mohla moje únava. Nevím, jestli za to mohla neznalost předlohy. Nevím, jestli za to mohlo moje IQ. Ale HP7 asi nebude pořádně fungovat bez HP8. Atmosféra z plátna přímo vyzařovala, zoufalství a odhodlaní jsem prožívala jako ústřední trojice, akce a vtip s nimi šlo v ruku v ruce, pláčem jsem zmáčela přítelovu bundu, proč mám ale hrozný pocit, že mi něco chybí? S otevřeným koncem nechám otevřené hodnocení, protože z nějakého důvodu nedokáži tento díl hodnotit nezávisle od závěrečného dílu a věřím, že po dalším shlédnutím zvýším hodnocení jen kvůli Dobbymu. Každopádně to Harry nebudeš mít lehké. PS: Animace k příběhu tří bratrů byla nádherná!! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo čaká, že bude počuť? Dobré správy?" - "Možno čaká, že nebude počuť zlé." Som fanúšik potteroviek a do šestky (Polovičný princ) som žiadnej nedal pod 4*. Toto je však EŠTE zbytočnejší diel, ako Polovičný princ. Tomu som dal 3*, lebo mal skvelý úvod a silný záver, ale medzitým nudnú hodinu a pol. Dary smrti 1 sú na tom ešte horšie; prehnane povedané, všetko dôležité sa stane 15 minút na začiatku a 15 pred koncom. A medzi tým? Vata. Producenti (medzi ktorými bola prvý raz aj J.K. Rowling) ako hlavný argument toho, prečo záverečný román rozdelili na dva filmy, uvádzali: „kvôli smršti zvratov, udalostí a postáv, ktoré by sa nám nezmestili do jednej snímky“. Kam sa im to podelo neviem, takže možno proste len klamali. Nové postavy (Ifans, Nighy) sa len mihnú, staršie (Thewlis, Gleeson, Rickman) dostali cameo. Maggie Smith tu dokonca vôbec nie je! Putovanie prírodou mi pripadalo také nudné, až som začal riešiť, či decká neprechladnú, keď uprostred lesa vysedávajú na zemi, prečo si megatemný čarodejník primitívnym kúzlom nedokáže opraviť  zatekajúcu strechu. Načo je čarodejníkom údržbár, keď v minulosti nebol problém opraviť zničený dom mávnutím prútika? Logika tu naozaj dostáva zabrať. Ak rodičom vymažete spomienky na seba, vymažete automaticky i svoj rodný list? A fakt im nepripadalo divné mať doma prázdne fotorámiky? A keď už to trvá 14O minút, fakt tam nemali dať dôstojnejší koniec s Dudleym a spol.? Na môj vkus sága začína rušivo pripomínať Pána prsteňov (ustavične treba zničiť artefakty, inak temný pán zmocnie a nastane koniec sveta, pričom ak onen artefakt nosíte pri sebe, ovplyvňuje vašu psychiku a ničí vás). Tiež sa mi nepáčilo, že sú mimo záber (!) zlikvidované dve dôležité postavy; keď som to videl prvý raz, myslel som si, že som sa stal obeťou zlého kanadského žartu. Bohužiaľ, tento absurdný postup tvorcovia použili aj v poslednej časti. Nechýbajú wtf momenty (to ho na konci fakt nespoznali, veď vyzeral skoro rovnako?!). Oceňujem dokončenie vecí z minula (Dobby má konečne v univerze opodstatnenie) a páči sa mi zobrazenie sveta, ktorému začína čoraz silnejšie vládnuť "nacistické" zlo milujúce čistú rasu, ktorého protivníci sú slabší, v menšine a v neposlednom rade vystrašení. Do pozornosti dávam geniálny typ Runcornovej chôdze. Vizuálne je to podmanivé, mnohé zábery geniálne ("bábková" pasáž). Rozpočet cca 150 miliónov, aj keď toto ťažko presne určiť, keďže posledné dve časti sa natáčali súčasne, celosvetová tržba "len" tohto dielu každopádne presiahla šťavnatých 960. ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Nevyhnutelná prohra daná slabou předlohou. Kdyby se to v druhé půli nepřehouplo v nudnější heterosexuální verzi Zkrocené hory (stan, stan, žárlivost, stan, úprk, stan), mohl to být jeden z nejlepších dílů série. Takhle ani omylem. Kdysi padala v případě filmů Kill Bill vol. 1 a Matrix Reloaded tatáž výtka, že jde o pouhou „část celku“. Oba filmy podstatně lépe vynikly až s druhou částí. Je třeba si ovšem uvědomit, že v obou případech šlo o tempem vyvážené filmy, jejichž základní chybou byl čistě otevřený konec. Ten první Relikvie smrti také má, navíc ale nudí zbytečnou vatou, kterou šlo nahradit / vyškrtat. Společně s Princem dvojí krve je Relikvie smrti – část 1 nejzbytečnějším dílem filmové série. Jeho nedostatky mají jedinou výhodu. Pokud bude i druhý díl podobným otrocky doslovným opisem, máme se přeci jen na co těšit. Druhá část knihy je totiž o poznání výživnější než ta první. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Problém podle mě tkví v tom, že se rozhodlo rozdělit poslední film na dva. Logicky je první film bez finále a po výborným úvodu se převážnou většinu času jen mluví a vyvíjí se charaktery tří hlavních postav. To je sice taky důležitý, ale podle mě by se to dalo zkrátit a hodně zbytečností vystříhat. Škoda, protože v mnoha scénách byla ta osudovost jasně cítit (hlavně scény ze zasedání Smrtijedů) a i některý režijní nápady byly fajn - hlavně ta animovaná legenda o Smrti a Relikviích. Ron i Hermiona hráli perfektně - Hermiona obzvlášť, Harry nijak nevybočil ze svýho neohromujícího standardu, ale žádnej průšvih to taky nebyl. Rozhodně se ale těším na poslední část, protože ta by mi snad ten nedostatek akce mohla vynahradit. Silný 3* ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

„If it's true, you really don't stand a chance.” Je to temné, je to akční, je to brutální a místy lehce erotické. Yates nakročil do potterovského finále správnou nohou. V jeho rukách se sága o mladém čaroději transformuje z dětského fantasy do technicky úchvatného survival thrilleru, kde už neplatí, že herecké výkony ústřední trojky jsou pro smích a za kopec pitomých dialogů by člověk Klovesu nejraději vlepil facku. Jedinou chybou je paradoxně již zmíněné rozpůlení na dvě části, což se projevuje v „jakž-takž” ucházejícím zakončení. I když zrovna to se jinak nejlépe natočenému dílu nedá kvůli absenci druhé poloviny vyčítat. Taneční scéna za hudby O' Children od Nica Cavea se u mně zakořenila jako doposavaď nejkrásnější moment celé ságy. Připravte si kapesníčky, na tuhle jízdu skrze magické univerzum, které změnilo svět, jen tak nezapomenete! [Kino: 2x DD; 1x DT] ()

Galerie (437)

Zajímavosti (79)

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

07.02.2020

Herec a producent Vin Diesel oznámil, že desátý film jeho rodinné akční ságy Rychle a zběsile bude nejspíš rozdělený na dvě části. Snímek se tak vydá cestou například posledního Harryho Pottera nebo… (více)

Divergence se přesouvá do televize

Divergence se přesouvá do televize

21.07.2016

Půlení závěrů velkých sérií není zrovna populární trend. U Harryho Pottera nebo Stmívání se to ještě podařilo, Hunger Games ale docela klopýtaly a sérii Divergence tyhle čachry rovnou zlomily vaz.… (více)

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

26.07.2012

Peter Jackson to už nenápadně naznačoval na Comic Conu v San Diegu. Hobit mu pořádně nabobtnal a za 266 natáčecích dnů bylo pořízeno tolik materiálu, že z něj Jackson pohodlně sestříhá buď dva extra… (více)

Reklama

Reklama