Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Válkou se to vyřeší

Válkou se to vyřeší (2007)

Nevím, jestli je to můj nejoblíbenější film. Pro zábavu a dobrou náladu bych si ho určitě nepustil. Možná si ho dokonce raději nepustím už ani podruhé. Rozhodně je to ale ten nejdůležitější film, který jsem kdy viděl a jednou by ho měl vidět každý. Ještě nikdy jsem necítil takový stud a bezmoc ze západní civilizace, ke které chtějí všichni tak mermomocí tíhnout. Ještě nikdy jsem necítil takový stud na CSFD, že tento film nemá 100% a minimálně za argumentace typu jednostranné a je to odpad. V čem byl jednostranný? V tom že ukázal pravdu, která je hnusná a nelíbí se agresivním jedincům, proamerickým "patriotům" a zastáncům teorie účel světí prostředky i když jde o životy nevinných lidí, ke kterým řadíme i ty nejmenší děti? V tom případě ano. Jednostranný byl, protože druhá strana je takový hnus, že to tak vyzní vždycky. Pokud američtí novináři těch největších zpravodajských stanic obdivují bomby, kterými se zabíjejí i nevinní lidé, jako by mluvili o nejnovějším sportovním autě, přirovnávají bombardování Bagdádu ke světelné šou, je to vyjádření jejich hodnot a pohledu na situaci. USA nebyly od druhé světové války napadeny žádnou cizí zemí. Pokud nepočítáme studenou válku, tak jim nikdy nehrozilo ani žádné bezprostřední ohrožení od cizí země. Přesto v důsledků jejich válek zemřelo nespočet civilních obyvatel. Jen od vypuknutí války v Iráku představuje nárůst úmrtí iráckých civilních obyvatel 5,5% což znamená 650 000 civilních obětí v důsledku války. Sadám Husajn, kterým opovrhoval úplně každý, by něco takového nezvládl, ani kdyby měl k dispozici 50 životů. Kdy už skončí zabíjení nevinných lidí ve jménu demokracie? Kdy začne platit spravedlnost pro všechny? Kdy začnou lidé vnímat morálku jako ten nejvyšší stupeň lidských hodnot nad všechna náboženství, politické a ekonomické zájmy? Odpověď je "asi nikdy". To ale neznamená, že to máme vzdát. Děkuji za tento film a jakýkoliv jemu podobný také.

Finanční krize

Finanční krize (2010)

"Nejlepší otroci jsou ti, kteří si myslí, že jsou svobodní." Kdo že nám to vlastně vládne? Peníze a ti, kteří je mají. Beztrestně, bez zábran a zcela suverénně každý den jsme ovládáni těmi nejbohatšími.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Co se dá ještě napsat k jednomu z nejúspěšnějších a nejslavnějších filmů a asi té úplně nejlepší komedii? Americký Forrest Gump, pravděpodobně reinkarnace českého Járy Cimrmana je totiž zároveň tou nejúžasnější a nejblbější postavou v dějinách filmu. A to těch "NEJ" ještě nepoužívám tak moc :). Pokud jste tento film ještě neviděli, tak to rychle změňte a pokud jste ho už viděli, pusťte si ho ještě jednou :). Pro mě je to jeden ze tří filmů, kterým dávám plných 100%

Hotel Rwanda

Hotel Rwanda (2004)

Čeho jsou lidé schopni vůči druhým? Kam až vede etnická nenávist? Zcela bez okolků, surově nám to ukazuje Hotel Rwanda jako poslední útočiště několika tisíc Tutsiů, kteří stojí jen krok od strašlivého rozsekání mačetami od Hutských milicí Interahamwe. A co na to západ? Ekonomické ani politické vize v této části světa nemá, tak proč by zasahoval? Odveze si své občany, jako politicky vhodné řešení, ale lidé, mezi které řadíme i ty nejmenší děti, někde v Africe nikoho nezajímají. Takoví jsme my lidé.

Agora

Agora (2009)

Tohle je, troufám si říct, jeden z nejlepších historických filmů, který jsem měl možnost vidět. Vzhledem k tomu, jaké kapky to dává všem náboženstvím a především tomu křesťanskému, divím se, že to má i těch 75%. V zahraničí asi dopadl ještě hůř. Bohužel jsou to kapky, o které se ten film nesnaží, ale pouze věrně zachycuje skutečné základy křesťanství a nebezpečí lidské víry v boha. Ovšem víra v boha není ta podstata zla, kterou nám film předkládá. Víra i náboženství jsou jen nástroje. Podstatou je lidská hloupost, zášť a touha po moci, která stojí proti inteligenci, touze po vědění, informacích a pravdě. Co může často s velkou převahou vítězit a jak lidé dokáží nemorálně jednat ve jménu morálky, můžete trpce sledovat v tomto velkolepém filmu. Byly tam i slabší momenty u hlavní postavy v rámci jejích náhlých fyzikálních objevů a (ne)milostného života, ale i tak je to jednoznačně na 5 hvězd s hvězdičkou :). A pokud někomu vadí, že se tam objevila nějaká historická nepřesnost v podobě sochy, která neodpovídala dané době, tak o tom to skutečně nebylo.

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Diamanty, i tak by se daly přirovnat westerny toho nejlepšího zlatníka v oboru. Sergio Leone ukazuje americkým tvůrcům jak se brousí westerny na italský způsob a tentokrát vybrousil opravdu superkámen.... Úvodní scénka z nádraží končící Bronsonovým rozstřílením banditů je naprosto úchvatná. Jak se před téměř 50ti lety i bez 3D, digitální kamery a jiných vymožeností moderní doby dal udělat film, který si budou pouštět ještě i moje vnoučata, to věděl Leone "tenkrát v Itálii". Skvěle ho ve filmu doprovodil jeho dvorní skladatel Ennio Morricone, který hudbě dodal opravdový punc. No a herecké obsazení snad ani nemá cenu rozebírat, jen zmíním, že Bronsonovo ostrohraní na foukací harmoniku s pohledem kočky číhající na myš už asi nepředvede nikdo.

Zkažená mládež

Zkažená mládež (2007)

Podobnou bezmoc ve filmech cítím jen opravdu málokdy a to je také to, co na takových snímcích miluji. Surovost, realističnost a především možnost absolutního vniknutí do děje a procítění osudu hlavních představitelů. Položme si pár otázek a v duchu si na ně odpovězme. Jak se asi chovají naše děti k druhým? Co uděláme, když zjistíme, že je naše dítě šikanováno? Co uděláme, když zjistíme, že šikanuje druhé? A co když to vůbec nejsme schopni postřehnout a ono se to zatím dnes a denně děje? Jak jsme se chovali my jako děti k druhým? Jak se chováme jako dospělí k druhým? Co s tím?....... Tento snímek nám dává nahlédnout na krutou stranu lidského sociálního chování a (ne)významnost jedince vůči skupině. Nahlížíme do lidských morálních hodnot, které jme ochotni bez okolků porušovat na plné čáře aniž bychom hnuli brvou, protože si to mnohdy v našem sociálním kontextu ani nechceme přiznat. Ztrácíme empatické chování vůči jedinci v souladu s očekáváním výhodnějšího přijetí silnější sociální skupinou. A jak to pak může dopadnout? Pusťte si tento film a uvidíte...

Až na krev

Až na krev (2007)

Nejzajímavější psychologický rozbor lidského charakteru dokonalým způsobem vystihující drsnou verzi splněného "amerického snu", který byl kdy zachycen na filmovém plátně. Skvělá kamera i režie s jedinečným hudebním doprovodem a hereckými výkony Daniela Day-Lewise a Paula Dana. Jediné, co je na filmu k vytknutí, je český dabing, pokud ho uvidíte v českém znění. Z některých překladů typu olejář, olej, sklep apod. člověku zůstává rozum stát. To se ovšem nedá vytknout tvůrcům, kteří z mého pohledu odvedli dokonalou práci. There Will Be Blood patří do mých TOP10 filmů.