Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Kung Fury

Kung Fury (2015)

Takovéto dokonale zpracované úlety fakt můžu. Osmdesátky miluju a je to jejich krásný závan ... někdy bych se do té doby rád vrátil. Hudba, účesy, oblékání ... filmová kultura :) Tohle dílko je plné mně blízkého humoru ... jen nevím, jak by v českém překladu vyznělo "I'm disarming you" ... :D :D

Valčík s Bašírem

Valčík s Bašírem (2008)

Tento film zájem diváka nastartuje hned úvodní strhující scénkou se smečkou rozzuřených psů běžících městem, rozrážejících židle pouličních barů a vztekle vrčících na malou hrstku lidí, kteří tvoří na ulicích města dojem relativního liduprázdna. Opravdu se mi tehdy v kině tajil dech a nad hlavou se mi zjevil obláček s nápisem "WAAAAU". O hudební podbarvení psího funění a odrazů tlap od země se postaral decentně vrnící a lehce narezlý basový ARP dodávající úvodní scénce správně napjatou atmosféru a dynamičnost. Jako dokonalá se mi zdá i volba barev jednotlivých scén, která ve spojení s revoluční animační technikou vyvolávající dojem perspektivního promítání působí místy tak reálně, že se alespoň můj mozek při vtažení do děje nechal několikrát ošálit a vnímal obraz jako by byl skutečně natáčen kamerou. Scénka s odvážením raněných a mrtvých k vrtulníkům mně doslova vyrazila dech tím, jak dokonale je možné vyrobit v "kresleném" filmu dojem záře světel a lesku (např. lesk přikrývek mrtvých vojáků na nosítkách). To se nedá napsat, to se musí vidět. Vážnost celého děje je místy výrazně odlehčena komickými scénkami (scénka s tankem projíždějícím se po střechách aut doprovázená písní "Libanone, dobré ráno"; videokazeta s panem instalatérem "Hier kommt der Klempner 2"; video doprovázené písňí "Bombardoval jsem Bejrut"). Závěrečná scéna, která je skutečně točená kamerou však ukazuje takové detaily, které člověka doslova opaří a člověk to u titulků musí ještě chvíli rozdýchávat. Tento film mám ve své filmotéce ve škatulce pro TOP filmy, proto hodnotím bez váhání 5/5.

Maminčin zámek

Maminčin zámek (1990)

Na tomto filmu jsme byli povinně ještě když jsem byl na základce. Tehdy jsme ho asi nedokázali jako děti plně docenit, akorát nás tehdy nadmíru pobavilo jméno postavy Bouzigue (snad se každý dovtípí, jak se to asi vyslovuje). Teprve o mnoho let později jsem se na něj znovu podíval, abych uznal, že je to opravdový klenot. Kéž by takových filmů bylo víc.