Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Nebeští jezdci

Nebeští jezdci (1968)

Přirozeně působící příběh o našich letcích v řadách RAF, úplně jiný než ostatní válečné filmy té doby, žádný propagandistický výplach, ale spíš poutavé vyprávění. Skvělá práce, pro mě asi vůbec nejlepší český (československý) film. Poklonu si rovněž zaslouží práce rekvizitářů, kterým se podařilo z dopravního Lisunovu Li-2 vytvořit věrnou repliku bombardéru Vickers Wellington.

Atentát

Atentát (1964)

Skvělá filmová rekonstrukce atentátu na Reinharda Heydricha. Docela mě udivuje, že něco takového mohlo u nás v 60.letech vzniknout, místy to také bylo docela problematické (doporučuji bonusy na DVD - rozhovor s J. Sequensem). Z hlediska historické přesnosti by se sice našlo pár nepřesností, ale není to nic hrozného, nejvíc mě mrzí asi to, že nebyla použita pravá jména účastníků. Přesto dávám pět hvězdiček, stále se v mých očích jedná o jeden z našich vůbec nejlepších válečných filmů. Dobře byla zvolena i hudba, která se velkou měrou podílí na mrazivé atmosféře. Kdykoliv slyším Osudovou nebo Škodu lásky, vzpomenu si na Atentát...

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Stejně jako mnoho jiných jsem považoval Tolkienovo dílo za nezfilmovatelné, Peter Jackson mě ovšem dokázal přesvědčit o opaku. Úžasná, dechberoucí podívaná, na kterou jsem v kině koukal takřka s otevřenou pusou. Prakticky nemám co bych vytknul. Společenstvo prstenu navíc považuji za nejpovedenější filmovou část trilogie - nejvěrněji se drží předlohy.

Bitva o Británii

Bitva o Británii (1969)

Naprostá špička ve svém žánru, lepsí vzdušné souboje už na stříbrném plátně neuvidíme. S leteckou technikou, která byla pro natáčení k dispozici, lze s trochou nadsázky říct, že jde takřka o rekonstrukci Bitvy o Británii :) Výhrady bych samozřejmě nějaké měl - pár nudných dějových linií, pozměněná jména některých účastníků (např. Galland - Falke), chybějící typy letadel (to ovšem celkem chápu - kde sehnat letuschopné Bf 110, Ju 88 nebo Do 17, že?), ale dá se nad tím vším mávnout rukou. Skvěle ztvárněná filmová pocta té hrstce statečných letců, mj. i Čechoslováků.

Ďáblové v oblacích

Ďáblové v oblacích (1955)

Trochu zapomenutý, ale o to lepší válečný film. Minimum historických nepřesností, děj je věcný a poutavý od začátku do konce a vše podtrhují překrásné záběry Lancasterů. Kdo toho o operaci Chastise mnoho neví, zde se vše populárně-naučnou formou dozví. Všem ostatním také doporučuji, na svojí dobu technická dokonalost.

Staré báje vikingů

Staré báje vikingů (2003)

Vynikající film věrně zachycující raný středověk v pohanských časech, který nám ukáže mnoho zvyků a tradic starých Slovanů. Příběh je o mýtických počátcích polského státu na motivech knihy Stará báje od J. I. Krazsewského, od které se sice místy odchyluje, ale nijak mi to nevadí. Například byly sloučeny osudy několika postav, některé pasáže byly zcela vynechány (dobře že tak, ty s křesťanskými misionáři byly pěkně otravné) a na místo Sasů a Pomořanů byli dosazeni Vikingové. Byť je pravdou, že ač to nebylo v knize explicitně řečeno, mezi Pomořany Vikingové klidně být mohli - jedna z největších vikinských osad u Baltu, Jomsborg (dnes Wolin, Polsko) ležela právě v západním Pomořansku. Každopádně, Poláci historické filmy umí, jedinou vadou je naprosto idiotský český název, sice mě nesmyslné české distribuční názvy štvou už hodně dlouho u hodně filmů, ale tady to tupé hovado, které to má na svědomí, fakt přehnalo.