Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Krimi

Oblíbené seriály (10)

Městečko Twin Peaks

Městečko Twin Peaks (1990)

Who is Bob? Nejlepší seriál své doby, škoda jen, že Lynch se nepodílel režisérsky na všech dílech a že se mu zcela nepodařilo naplnil původní myšlenku seriálu, tedy klasická televizní soap opera s divnými prvky :-). I když možná je tomu tak i dobře, bůhví jak by to dopadlo...

Black Books

Black Books (2000)

Tohle je prostě paráda. Osobně seriál dávám na stejnou úroveň jako IT CROWD, a to už je co říci. Nejlepší postavou je podle mě majitel Bernard Black, jeho citové výlevy směrem k zákazníkům jsou vždy úžasné.

Dexter

Dexter (2006)

Dexter je fantastický seriál, založený na knižní předloze, což jej patrně odlišuje od ostatních seriálů, neboť o Dexterovi se nedá tvrdit, že by byl nějakým "natahovacím" dílem. Nejvíce se mi líbí - pochopitelně - halvní postava samotného Dextera, koneckonců, jiným postavám tu ani není věnováno mnoho prostoru:-). Takové ty vnitřní monology Dextera, plny ironie, černého humoru, to je to, co vynáší seriál do pětihvězdičkových výšin...

Dobrodruzi z vesmíru

Dobrodruzi z vesmíru (1986)

Dobrodruzi jsou seríálem number ONE mého mládí. Těch krásných chvil, co jsem prožil po boku televize, kde běžel tento seriál...ach...... Nedávno jsem se dal do stahování některých dílů a musím říci, že - ač již jsem starší - tak Dobrodruzi pro mě SKORO neztratili nic ze své krásy. Jen těžko najdete seriál, který je vhodný i pro děti, i pro dospělé a který dokáže takovým nádherným způsobem pojednávat mimo jiné i o otázkách morálky, odpovědnosti, či přátelství...

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica (2004)

Nemohu jinak, zejména po posledním díle. Seriál, který je odrazem naší moderní společnosti se všemi jejími klady a zápory (politikařením, nedůvěrou, apod.).

Černé zrcadlo

Černé zrcadlo (2011)

Žijeme ve světě, jehož současná epocha se někdy nazývá "věk sociálních sítí". Pojem soukromí nabyl zcela jiného významu. A nový věk vždy nabízí nové výzvy... Přesně tomuto tématu se věnuje britská minisérie Black Mirror (festivalový překlad do češtiny zní Černé zrcadlo), která na třech na sobě vzájemně nezávisejících příbězích přibližuje potenciální rizika z velmi blízké budoucnosti. Každý příběh staví hlavní postavy před velmi silná morální rozhodnutí, k jejichž existenci by ale v době před "věkem sociálních sítí" s největší pravděpodobností ani nedošlo. Black Mirror v každé své části nabízí strhující zápletku, důsledně vystavěné charaktery a takovou tu těžko popsatelnou vnitřní dynamiku, díky které jsem všechny tři části s radostí sledoval až do jejich konce. Je trochu smutné když si uvědomíme, že celý projekt asi nebyl nijak závratně drahý a že česká tvorba je na tomto poli bohužel někde úplně jinde. Ve financích evidentně problém nebude, podle mého názoru je to patrně dáno mentalitou, kdy v našich končinách bývá neustále zvykem hrabat se (trochu sentimentálně) v minulosti (něco jako Pelíšky) a poukazovat na problematiku, která s dneškem už skoro vůbec nesouvisí, kdežto inspirace ze současných problémů, témat přichází většinou bohužel vniveč. Black MIrror je každopádně velmi podnětná minisérie a já osobně ji řadím mezi to nejlepší, co jsem kdy viděl.

Life on Mars

Life on Mars (2006)

Výborný britský seriál s typickým humorem, zajímavými detektivními zápletkam okořeněnými jistou dávkou mystična, ale hlavně s vynikající hudbou a pozoruhodně hořkosladkým koncem.

Shtisel

Shtisel (2013)

Ze své lásky k izraelským seriálům jsem se na tomto webu vyznával už několikrát, opakovat to by bylo jen nošením sov do Atén. Dnešní doba navíc seriálům více než přeje. (Nejenom) televizní seriálové počiny jsou často ve svých tématech odvážnější a svými rozpočty se rovnají celovečerním filmům. Izraelský seriál Shtisel mezi ty velkorozpočtové však nepatří, naopak – zejména v první sérii – museli tvůrci dost s financemi zápasit. O to více se ale soustředí na podstatné věci, které koneckonců z „pohyblivých obrázků“ dělají natolik poutavou záležitost. „Shtiselovi“ jsou ultraortodoxní židovskou rodinou, která sídlí v ortodoxní čtvrti v Jeruzalémě. Jejich život provázejí obvyklé nesnáze podobně jako i mnoho sekulárních lidí a tím mohou být i českému diváku blízcí, nicméně podstatná část problémů, s nimiž se vypořádávají, pramení z víry, domlouvanými sňatky počínaje a pochybným díváním se na projevy výtvarného umění konče. Nemá to ale být myšleno tak, že by snad ortodoxní chasidský judaismus byl v seriálu podrobován zdrcující kritice. Postavy a jejich víra je zde líčena velmi lidsky, každý má nějakou svoji slabost, která je vylíčena velmi pochopitelně a uvěřitelně. Charaktery se tak jeví dost sympaticky a plasticky, takže není problém se do „víru jejich života“ ponořit a těšit se na další díl. Troufnu si říci, že seriál to asi není pro každého. Podle mě je potřeba znát aspoň základy judaismu (jinak některé sekvence mohou působit nechtěně humorně, či motivace některých postav mohou poukazovat k jejich domnělému sobectví) a být trochu trpělivý. Toto není seriál, který by šokoval velkými „cliffhangery“, plyne si svým poklidným tempem, až někdy máte dojem, že Akiva (Michael Aloni) tápající ve světě milostných vztah a zodpovědností vůči komunitě kontra touze stát se malířem, či Lipa se svoji krizí víry během pobytu v zahraničí tak nějak žijí s vámi v domácnosti. Ne každý seriál toto dokáže. V plánu je (snad letos) třetí série.