Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi

Oblíbené seriály (10)

Ray Donovan

Ray Donovan (2013)

Ray Donovan je posledních několik let moje nejoblíbenější seriálová postava asi s tou nejzlomenější duší a zároveň TV seriál. Liev Schreiber ve své životní drsňácké roli. Ray Donovan je vyjednavač, aspoň se to o něm tvrdí, podobně jako Michael Clayton (2007) pracuje pro právnickou firmu v New Yorku a řeší problémy, tak i Ray pracuje pro filmové hvězdy a lidi kolem nich v LA, zkrátka řeší problémy všeho druhu, výhružkami, pistolí, lopatou. Jeho starej fotr Mickey, kterého pustili z kriminálu za loupež banky, začíná vystrkovat růžky, oprašovat staré kontakty a cpe se do čela rodiny, krom toho ještě i spolupracuje s FBI a není tak jednoduché ho nechat sejmout nebo aspoň aby odjel z LA. Dosud nijaký Liev Schreiber se začal vybarvovat, téměř permanentně nosí švihácké černé sako a bílou nebo černou košili a vedle jeho 191cm jsou skoro všichni o hlavu menší. Zadnici si vozí v novinkovém (2013) černém Merglu CLS 550, do jehož kufru se musí vlézt spousta bouchaček a ne jeden padouch. Líbí se mi, že příběh graduje, od sedmého dílu 2. série a rodinné oslavy je to docela fičák. 3. řada dál rozjíždí příběh a další postavy kolem Raye, kdy jeho rodina padá dost na dno. Arménská mafie je silný protivník, Raye postřelí, po zotavení se pak snaží i přestat pít. 4. řada se posune o dalšího půl roku dál, souboj s Armény pokračuje. Navíc se tu objeví i ruská mafie, která v obrazech pašuje kokain a kde co. S nimi je taky potřeba se vypořádat a tentokrát jak jinak, než se v posledním díle spolehnout na rodinu. 5. řada je spíš nostalgická a melancholická, méně akce, o to více truchlení, zde zemře Rayova žena Abby, celá rodinka navíc opouští LA. 6. řada se celá přesouvá na východní pobřeží do NY a Raye zamotá do volební kampaně starosty jeho "chlebodárkyně" miliardářka a filmová továrnice Susan Sarandon. Kdo sleduje dabovanou verzi, tak ta správná jela na HBO s vynikajícím dabingem Jiřího Dvořáka. Oproti tomu dabing na Nově je až výrazně slabší.

Gomora

Gomora (2014)

Secondigliano je MOJE... Miluju tuhle sérii a Ciro Di Marzio je moje nejoblíbenější postava, od první do třetí série pracoval na tom stát se drogovým králem v Neapoli. Neapol, čtvrtě Secondigliano a Scampia, vybydlené sídliště plné odpadků, tak jsem to tam i viděl. A tam to žije, tam jedou drogy a kde co. A když se mezi sebou jednotlivé skupinky začnou mlet, stojí to za to, to je opravdová džungle a na lidském životě moc nezáleží... až se na to budu někdy znovu dívat, tak jsem si říkal, že budu počítat ty mrtvé.

Ve jménu vlasti

Ve jménu vlasti (2011)

Tuhle sérii miluju. Vždycky to bylo hlavně o 2 postavách, Saula Berenson a Carrie Mathison. Kdo znal Mandyho Patinkina oholeného, tak tu ho jako šéfa CIA Saula Berensona nepozná. Agentka CIA Carrie Mathisonová (Claire Danes) je taky po celou dobu skvělá. A jak to dopadne? V posledním dílu 3. série Saul končí už jde jen o záchranu Nicholase Brodyho (Damian Lewis) z Íránu. Kvůli této roli se o něm uvažovalo (možná ještě tak 2015 a snad už neuvažuje) jako o nástupci Daniela Craiga jako Jamese Bonda. Mě se to líbí a rád čekám na každou další řadu, ALE je to jednoznačně americká propaganda, v CIA pracují ti správní hoši a bůh žehnej Americe a podobné žvásty. 4. série je už bez Brodyho, toho plně nahrazuje sice drobný, ale o to zákeřnější agent-zabiják Peter Quinn (Rupert Friend), na konci po atentátu na ambasádu se celá jednotka z Pákistánu vrací domů. Carrie se po smrti otce po xx letech opět setkává se svou matkou... 5. série se dějově odehrává v Bejrútu a v Berlíně. Do děje se opět zapojuje naplno i Saul. Z Carrie je normální smažka. Saul popichuje zrzavou ruskou agentku... trochu slabší série. 6. série, všichni jsou doma ve státech, akce skoro 0, jen intriky vůči nové prezidentce, celkově značný pokles, Carrie se snaží zachránit Petera a má ho u sebe doma... zase slabší série. 7. série, Brody je dávno mrtvý, Quinn je taky mrtvý, je tu zase jen Carrie (dost zestárla) + Saul, ona bez práce s účtem -100.000 dolarů, nezvládá léčbu, bydlí u sestry, on jako bezpečnostní poradce prezidentky, kterou se zase všichni snaží sesadit. Tentokrát je hlavní téma šíření falešných informací, ruští agenti, prsty v tom má i jak jinak ruský velvyslanec. Oproti 5. a 6. sérii znatelný nárůst kvality tak jak v prvních sériích. 8. série. Hurá jsme opět v Kábulu v Afgánistánu a dojednává se tu příměří. Ale je tu zabit pravděpodobně nešťastnou náhodou americký prezident při pádu vrtulníku. Carrie má mezi tím zázemí "doma" v USA v domě Saula, aby se pro mě poměrně nečekaně nakonec stala Saulovou agentkou v Rusku. ...Proč takové seriály vysílá ČT2?

Vetřelci dávnověku

Vetřelci dávnověku (2009)

Samotný Erich Von Däniken by mě nejspíš nepřesvědčil, JENŽE co další autoři? Kdo z vás četl něco od Zecharii Sitchina? Ten je zmíněn hned v první sérii jako překladatel staré sumerštiny. Konečně někoho napadlo porovnat sumerské, akadské, babylonské, řecké, egyptské, fénické, máyské, aztécké, keltské, okcitánské a další a další legendy, byť jména bohů jsou různá. O tom už ale více poví nejen "muž s velkými vlasy" Giorgio A. Tsoukalos, již zesnulý Philip Coppens, dále Jonathan Young (nejen o vynálezech Nikoli Tesly), Mike Bara, David Childress, William J. Birnes, George Noory, Franklin Ruehl, Michael Cremo a novinářka Linda Moulton Howe... Krom toho Anunnaki na nás stále dohlíží.

Akta X

Akta X (1993)

Seriál NELZE HODNOTIT POUZE PO PRVNÍCH 2-3 SÉRIÍCH, protože spousta věcí z minulosti je vysvětlena právě v posledních sériích a ty dávají celému seriálu docela jiný hlubší rozměr. Mimo to bych doporučil všem shlédnout velmi zábavný 13. díl lX. série s názvem Improbable (Nepravděpodobné, premiéru měl v ČR až 3.9.2013 na Prima COOL), kde hostuje Burt Reynolds v roli tajemného hráče a to celé v hudebním rytmu cha-cha... V druhé polovině 90ých let jsme to žrali všichni, přesněji bylo nám kolem 20i, chodili jsem na vysokou a žádný díl nám nesměl utéct. I. až V. série je jistě skvělá i dnes za 4 hvězdičky. Pak přišel Akta X - Film (1998), po kterém následují série VI. a VII., které jsou ještě o třídy výš, takže za 5 hvězdiček, v posledním díle VII. série Requiem je Fox Mulder (David Duchovny) "unesen mimozemšťany". Poslední 2 série Vlll. (v ČR s dabingem až 2008) a lX. (v ČR s dabingem až 2013) jsem viděl poprvé až v TV na Prima Cool. Rozměrově je zase o kus dál, navíc do seriálu vstoupí 2 nové postavy, agent John Doggett (Robert Patrick) a k němu agentka Monica Reyesová (Annabeth Gish), přesto ani tady nic neztratil ze svého lesku... i když už mi některé díly trochu připomínají vyšetřování vražd Gilem Grissomem (William L. Petersen) z Kriminálky Las Vegas, vypovídá to o době natáčení těchto sérií seriálu, kdy začátkem tisíciletí jeden fenomén nahradil druhý. I tak stále za 5 hvězdiček. A krom toho všeho Dana Scully (Gillian Anderson) vyrostla do krásy, no uznejte. A pak přišly ještě další 2 série v letech 2016 a 2018. Všichni jsou o něco starší, ale záhady se dějí dál.

Červený trpaslík

Červený trpaslík (1988)

Miluju tuhle sérii od konce devadesátek, kdy začala jít na ČT2. Všichni jsou skvělí, ale KRYTON je NEJVÍC. Navíc je seriál od počátku úplně fantasticky nadabovaný.

Návštěvníci

Návštěvníci (1983)

Geniální. Návštěvníci jsou do dneška prostě NEJVÍC. Tenhle seriál šel poprvé v televizi, když jsem byl někdy tak v první třídě a to prostě zakoření. Seriál byl skvěle napsaný, obsazený, zahraný a natočený, měl naprosto geniální nezapomenutelnou hudbu... a to všechno dohromady je prostě NEJVÍC. A nakonec jsem se i já stal zeměměřičem, tak jak tam tehdy říkali geometrem... a ano, Dáda byla i pro mě sexsymbol, tady je opravdu skvostná. 2023: Opakují to na Nově, tak na to koukám zas a znovu. Jako děcko jsem měl nejradši postavu Karase a jak jsem starší, teď mám nejradši postavu akademika Richarda (původně Filipa).

Dr. House

Dr. House (2004)

Někdo tu už napsal, že je to nejlepší seriál své doby, který perfektně funguje i dnes. Naprostá legenda a životní role Hugh Laurieho, pod to se podepisuju. Seriál šel na Nově všechny řady, tuším, v letech 2006-2012 a opakují ho dodnes.

Star Trek: Enterprise

Star Trek: Enterprise (2001)

Podle mě ten nejlepší seriál ze světa Star Trek a do roku 2017 byl taky poslední. Já se na něj velmi rád někdy znovu podívám. Když jsem se na něj začátkem tisíciletí díval, tak na mě působil tam moc, že jsem si říkal ANO, takhle nějak by to v tom 22. století mohlo být.

Spartakus

Spartakus (2010)

Seriál má 3 řady, v první hraje Australan Andy Whitfield, vytvořil kult a podle toho hodnotím. Nezastírám, že seriál měl oproti poslední řadě podstatně horší grafiku a dialogy, ale za to měl spoustu zajímavých postav. Ve 2. a 3. řadě potom další Australan Liam McIntyre už měl velmi těžkou pozici navázat na úspěch Andyho Whitfielda a skoro by se mu to i povedlo, kdyby tvůrci 3. řadu tak náhle neutnuli, trochu více se drželi historie a udělali třeba ještě i další řadu nebo 2, což bych jen uvítal. Takže 1. řada Spartacus: Blood and Sand (Spartakus: Krev a písek, 2010) ***** , 2. řada Spartacus: Vengeance (Spartakus: Pomsta, 2012) *** , 3. řada Spartacus: War of Damned (Spartakus: Válka zatracených, 2013) *** . Na 1. řadu se rád podívám znovu, na ty další 2 už asi moc ne.