Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (15)

Kancl

Kancl (2001) (seriál)

Ricky Gervais nechtěl v seriálu žádné vtipy, aby nenarušovaly nesnesitelnou trapnost nebo jakkoli připomínaly sitcomy.

Rodinné trampoty oficiála Tříšky

Rodinné trampoty oficiála Tříšky (1949)

Režisér Josef Mach jen velmi těsně stihl dostat do kin tento film, kde vzájemná pomoc ještě byla o radosti. Obešli se bez soudruhování a sovětských poradců. Následující film Racek má zpoždění (1950) se už budovatelské propagandě od ruských soudruhů vyhnout nemohl.

Hon na lišku

Hon na lišku (2014)

Vedle špičkové tělocvičny byl i závodní bazén. Du Pont (Steve Carell) se snažil prorazit ve více sportech.

Hon na lišku

Hon na lišku (2014)

Pro posílení bratrské linky Schultzů je ve filmu upozaděn skutečný du Pontův favorit: bulharský zápasník Valentin Jordanov, který v v době vydání filmu spravoval majetek du Pontova impéria.

Hon na lišku

Hon na lišku (2014)

Pro zdůraznění charakteru a osamocenosti du Ponta (Steve Carell) je ve filmu jeho matka přítomna trapné hře na trenéra a mentora zápasníků v tělocvičně. Ve skutečnosti zemřela dříve, než bylo výcvikové centrum postaveno.

Orel Eddie

Orel Eddie (2016)

Skutečný Michael Edwards (Taron Egerton) měl v brýlích daleko tlustší sklíčka než ve filmu.

Černá kniha

Černá kniha (2006)

Mnohé, co se přihodilo hlavní hrdince, se skutečně stalo mladičké Audrey Hepburn. Utekla před umístěním do nacistického bordelu, vydělávala tancem na odboj a málem zemřela hlady. Celý svůj život, až do vysokého stáří, pomáhala chudým, hladovým a bezmocným.

Akt

Akt (1997) (divadelní záznam)

Jiří Šebánek si lidsky nesedl s Ladislavem Smoljakem. Nelíbil se mu ani humor stále lépe spolupracující autorské dvojice Smoljak/Svěrák. Po uvedení „Hospody“ na mýtince divadlo opustil.

Nahá kořist

Nahá kořist (2007)

Natočeno volně na motivy skutečného případu z Aljašky: Robert Hansen zavraždil 17 žen, které unášel, aby je mohl nahé pronásledovat.

Zlo s lidskou tváří

Zlo s lidskou tváří (2019)

Sériový vrah Ted Bundy byl obeznámen s postupem vyšetřování, protože pracoval v Městské komisi pro prevenci kriminality, kde se věnoval zločinům na ženách.

Waco

Waco (2018) (seriál)

Natočeno co nejvěrněji, dle vzpomínek hlavního vyjednavače a jednoho z přeživších Davidiánů.

Waco

Waco (2018) (seriál)

Ani v době vydání seriálu nejsou úplně přesvědčivé zprávy o tom, co se tehdy uvnitř hnutí odehrávalo, ale Koreshovu pozici nejspíš nikdo nezpochybňoval, jak to naopak vyplývá ze seriálu Waco vysílaného právě k pětadvacátému výročí této tragédie.

Waco

Waco (2018) (seriál)

David Koresh se narodil 17. srpna 1959 v texaském Houstonu jako Vernon Wane Howell. Jeho matce tehdy bylo pouhých 14 let a později se z ní stala alkoholička. Svého otce Howell nikdy nepoznal. Ve čtyřech letech ho matka předala do péče Earline Clark, matky svého tehdejšího přítele. Když bylo Koreshovi 8 let, údajně ho znásilnil gang starších spolužáků.

Most

Most (2011) (seriál)

Saga Norén (Sofia Helin) pendluje mezi Švédskem a Dánskem v Porsche, jehož barevné provedení „Pantone 448 C“ ladí s vizuální stránkou celého seriálu. Podle výsledků sedmi samostatných studií, v rámci kterých australští výzkumníci zaznamenávali reakce více než 1 000 lidí, jde o nejošklivější barevný odstín na světě.

Akt

Akt (1997) (divadelní záznam)

Jedná se o úplně první představení divadla Járy Cimrmana. Hra není spoluautorská, ale napsal ji Zdeněk Svěrák sám,  Ladislav Smoljak psal hru "Vyšetřování ztráty třídní knihy", pro druhou polovinu představení. Protože Smoljak svou část nestihl, akčně se vymyslela dočasná náhrada - seminář před oponou, který se od té doby stal neodmyslitelnou součástí každého představení a následně byly semináře zakomponovány do všech her následujících.

Reklama