Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Recenze (2 019)

plakát

Čas sluhů (1989) 

Na začátku jsem si myslel, že to snad vypnu. Zhruba tak prvních 30 minut totiž vypadalo jako úplná blbost, kde Chýlková vypadá jak koště a pořád jenom kňourá. Opravdu jsem nechápal, za co ji tady lidi v komentářích tak vychvalujou. Ale pak najednou přijde střih, děj se posune o několik let dopředu a postava, kterou hraje Chýlková, se z tý ukňouraný blbky promění na bezcharakterní svini, která dokáže se všema kolem sebe dokonale manipulovat a využívat je pro svůj prospěch. Osobně bych se s takovou manipulátorkou a lhářkou asi setkat nechtěl, ale ve filmech tyhle asociální postavy úplně miluju, takže jsem asi jeden z mála, kdo tý hlavní postavě nepřál nic špatnýho, ale naopak jsem jí přál, ať ty pitomce kolem sebe využívá dál. Akorát mi to ke konci začalo připadat už trochu stereotypní a film vlastně nedopadne nijak. Navíc tam hraje velice často dost sračkózní hudba. Ale v každym případě se jedná o zajímavý dílo, který se mimo jiné taky lehce trefuje do tehdejšího končícího režimu. Moc nechápu, proč Irena Pavlásková od tý doby nic zajímavýho už nenatočila.

plakát

Zocelovací kúra (2015) 

Tenhle typ filmů má na čsfd tradičně jenom "modrý" hodnocení, ale já mám tyhle buranský komedie s Willem Ferrellem rád a vždycky se u toho zasměju. Jestli toužíte po inteligentním humoru, tak to musíte zkusit někde jinde. To tady opravdu nenajdete. 75%

plakát

Mnichov (2005) 

Dlouho mi Mnichov unikal, ale včera jsem narazil na film v televizi, tak jsem to konečně zkouknul. No a mám pocit, že kdyby mi film unikal i nadále, tak by to žádná velká škoda nebyla. Občas se teda ve filmu najde nějaká opravdu dobrá a precizně natočená akčnější scéna, ale jinak je to po většinu času takový typicky Spielbergovsky ukecaný a rozvleklý. Navíc tentokrát tomu moc nepomohlo ani herecký obsazení. Eric Banán nebo Daniel Craig jsou mi strašně nesympatický. To už snad radši Toma Hankse. A ostatní herce pomalu ani neznám. A ještě vypadaj všichni stejně a pletli se mi mezi sebou. V těch téměř 3 hodinách se teda najdou určitý pasáže, který mě bavily, ale film by potřeboval tak o hodinu zkrátit.

plakát

Případ komisaře Maigreta (1959) 

Mám hodně rád seriál, kde postavu Maigreta hraje Bruno Cremer. Teď se konečně taky dostávám i k těm starším kouskům s Jeanem Gabinem, na který jsem byl hodně zvědavej. A už jsem to psal u Maigret klade past (1958), že mě to teda moc nenadchlo. I kdybych ze seriálu s Cremerem vybral úplně náhodně jakoukoliv epizodu, tak podle mě bude na 100% lepší.

plakát

Smažená zelená rajčata (1991) 

Tak trochu mi uniká smysl toho, proč tolik prostoru dostala Kathy Bates. Její postava je pro ten příběh úplně zbytečná a hlavně je neskutečně otravná. Jinak to nostalgický vyprávění o tom, co všechno se událo někdy ve 20. - 30. letech v nějaký prdeli světa v Alabamě, bylo docela dobrý. Nesmí chybět nic pro tu dobu typickýho, takže je tam nějakej ten ku-klux-klan, nějaká ta hospodářská krize, ale taky jedna vraždička a nějaký lidi přejetý vlakem. A samozřejmě nějaký melancholický části o umírající kamarádce. Ale to vyprávění z minulosti mě docela bavilo, takže mě to dokázalo u obrazovky udržet až do konce. A na konci přišlo originální a nečekaný vysvětlení, co se stalo s mrtvolou. Pasáže ze současnosti s Kathy Bates jsou ovšem pomalu na odpad.

plakát

Maigret klade past (1958) 

Starý detektivky maj něco do sebe, ale zrovna tenhle film se dočkal dvou předělávek. Viděl jsem ty novější verze s Brunem Cremerem i s Rowanem Atkinsonem a nerad to řikám, ale originál je proti oběma novějším verzím trochu nuda. Já jsem navíc hodně ovlivněnej seriálem, takže pro mě je postava komisaře Maigreta neodmyslitelně spojená právě s Brunem Cremerem. Jestli máte rádi Jeana Gabina, tak samozřejmě asi film za vidění stojí, ale jinak bych asi doporučil sáhnout spíš po některý z novějších verzí. Zejména ta "česká" s Cremerem, kterou režíroval Juraj Herz a hraje tam i pár českejch herců, je podle mě o dost lepší.

plakát

Dýka (1989) 

Hodně mě překvapil Ed Harris, u kterýho jsem zvyklej na to, že hraje obvykle různý agenty CIA, vojenský velitele, kosmonauty a prostě samý takový silný osobnosti. Tady naopak hraje duševně labilního opilce s traumatem z války a je v tý roli skvělej. Zastínil dokonce i Roberta De Nira, i když i ten předvádí svůj standardně kvalitní výkon. Ale jinak mě film moc nenadchnul. Dokoukat se to sice dalo, ale je to celý takový nemastný, neslaný a za pár dní si na film asi ani nevzpomenu. Hodně slabý 3 hvězdy.

plakát

Noční přechod (1981) 

Nevim, jak bych hodnotil, kdybych nedávno neviděl Balón (2018). Možná bych tomu napálil rovnou 5 hvězd, ale když to porovnám, tak mi tady trochu chybělo napětí a jakási až paranoidní atmosféra. V tom je ta nová verze určitě lepší. Ale uvědomil jsem si zase jinou věc. Ono v tý nový verzi je to všechno takový hezky upravený, barevný, všechny auta naleštěný jak na srazu veteránů, dokonce to hercům docela sluší v tom retro oblečení z dederonu, tesilu nebo z nějaký podobný strašný látky. Tady je všechno takový šedivější, pochmurnější, špinavější a víc to v tom filmu vypadá jako kdysi v NDR. I herci mi přišli takový uvěřitelnější. V nový verzi třeba ten otec působí strašně gerojsky. Tady je proti tomu naprosto civilní John Hurt. Dokonce ten John Hurt i vypadá víc jako východní Němec. Oni ty dederoni opravdu nechodili ostříhaný a oholený jak z barber shopu. Nakonec obě verze dostanou ode mě 4 hvězdy. Ale opravdu těžko říct, která je lepší.

plakát

Rozhovor (1974) 

Na začátku mě to docela chytlo, ale pořád jsem čekal, kdy se to konečně rozjede, a ono se to nerozjelo. Aspoň to teda mělo celkem zajímavý rozuzlení, takže zhruba poslední půlhodinka celej film částečně zachránila. Samozřejmě to ještě zachraňuje Gene Hackman. Toho mám rád a tady jsem si ho opravdu užil do sytosti. Ale jinak je to zase takovej typicky rozvleklej a nicneříkající Coppola. 50%

plakát

Přijíždí jezdec (1978) 

Nechybělo moc a James Caan by skončil se svym kámošem jako homosexuální kovboj ze Zkrocený hory. Ale kámoše mu zabijou a on tak nakonec skončí u Jane Fondový. Ta mi ve většině filmů lezla na nervy, ale tady je ve svý roli tentokrát docela dobrá a uvěřitelná. Co se týče zmínek o westernu, tak film se odehrává v "moderních" časech, takže tady nejsou žádný westernový klišé o šerifech a banditech s koltama proklatě nízko. Příznivci westernů asi budou z filmu zklamaný. Já naopak westerny moc nemusim. Spíš je to takový farmářský drama než western. Děj plyne možná trochu pomalu, asi by filmu prospělo tak o 20 minut zkrátit, ale nemůžu ani říct, že bych se u toho nudil. Zklamal mě konec, protože ten mi připadal poněkud naivní a odfláknutej.