Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (204)

campix 

všechny recenze uživatele

Skutečnými událostmi inspirovaný příběh, jak se dvě rodiny rozhodli utéct z Východního Německa do toho Západního a jako svůj prostředek si zvolili horkovzdušný balón. Opravdu film těží ze silného a napínavého skutečného příběhu, který byl samozřejmě ještě více zdramatizován. Avšak dobová atmosféra je tu velmi dobře zpracována a s tím dramatickým elementem se tu pracuje velice zručně, takže jenom občas je ta evidentní dramatizace do očí bijící (např. kriminalista ve školce). Jinak nejde moc co vytknout. Opravdu poutavý příběh odvážných lidí, kteří se rozhodli otočit svůj život vzhůru nohama. Ať to stojí, co to stojí. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Balón je thriller ako vyšitý, s potenciálom značného komerčného úspechu vo východnej Európe. Má svoje chyby (nerozpracovaná línia Frank - Clara, permanentné prestrihy na zazerajúce pohľady). Napriek tomu je to asi najlepší nemecký film tohto roka. Predovšetkým preto, že je pútavý, dynamický, má dobrú výpravu a perfektný scenár. Je to malý nemecký blockbuster. O to viac zamrzí, že ho z kín stiahnu už týždeň po premiére. Zaslúžil by si dobré promo. A veľkú pochvalu za CZ kino dabing. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak Nemci sa opäť raz vytasili s niečím zaujímavým a výborne spracovaným - áno vieme ako ťažké bolo z Nemecka utekať na Západ. Ten moment, keď si človek uvedomí, že cesta späť už nie je... Už je len cesta k záchrane v podobe šikovných rúk a hlavičky.... Napínavé do posledného momentu, nervy drásajúce a na záver aj emotívne... A fantasticky zahrané. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že komik Michael Herbig, všemi Němci oblíbený pro svoje zábavné scénky, se tu chopil režie historicky poměrně nervy drásajícího příběhu. Chopil se toho ale se vší vervou a výsledkem je hodně slušný film, který je tématem kvalitně hodně vysoko a zaslouží si pozornost každého, kdo má dobové filmy rád. Důraz je totiž kladen nejen na detaily z doby, ale především i na napětí, které tu vládne celé dvě hodiny - obzvláště scény z balónu jsou neskutečný. Osobně jsem navíc vůbec netušil, že se ve Východním Německu někdo pokoušel uniknout na západ v balónu a všichni, kdo to zkusili, si zaslouží obrovský respekt. Nedovedu si představit jak zoufalí ti lidé museli být, když něco takového zkoušeli a zaslouží si nekonečný respekt. Můžeme být rádi, že žijeme v dnešní době. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k memu plnemu hodnoceni se nejedna uplne o bezchybny film, ale je to snimek, ktery umi zaujmout. Me nejvice budovanim atmosfery a strachu, kteremu divak proste musi uverit. Samotne lety balonem jsou velmi dramaticke a vyborne natocene. Kamera me vsak zaujala temer v kazdem zaberu. Hudba vyborna, ackoliv jsem mel misty trochu pocit, ze uz moc tlaci na pilu. Herecke vykony dobre, ale asi nikdo neexceloval. Ohledne nametu jsem mel hned jasno, ze tento film musim videt. Bohuzel v kinech dlouho nevydrzel... ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Michael Herbig pripravoval film šesť rokov, pričom hneď na začiatku sa stretol s Günterom Wetzelom, ktorý mu porozprával príbeh o svojom úteku teplovzdušným balónom. Získanie práv na remake z roku 1981 (Nočný prechod) však trvalo veľmi dlho, pretože obe rodiny sa maximálne vzdali svojich autorských práv v prospech Disney. (Arsenal83)
  • Balón je od roku 2017 vystaven v Muzeu bavorských dějin v Regensburgu. (Saur.us)
  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)

Reklama

Reklama