Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Komedie
  • Horor

Recenze (897)

plakát

Přízračný svět (2001) 

Viděla jsem to před milionem let na dvojce s titulky a včera jsem na to nějak přišla a podívala se znova. A musím říct, že to je sakra super film. Jeden z mála, kde se vlastně děje skoro úplný hovno, ale je to natočený tak zvláštně poutavě, že se na to strašně dobře čumí. Samozřejmě největší zásluhu mají herci, herecký koncert tady předvádí Steve, ten je v týhle roli tak naprosto boží, že bych si ho vzala domů. Thora Birch výborná, ačkoliv její postava je někdy fakt příšerná pinda, ale bez ní by se tam zase nedělo už vůbec nic. Jako bonus pak mladá Scarlett nebo Brad Renfro, který se později předvedl v "Apt Pupil." Moc se mi líbilo poselství o neschopnosti/nechuti se zařadit, o odcizení a nalezení spřízněné duše, to všechno doladěný skvělým soundtrackem. Film, na který se zase ráda podívám a přímo ukázkový příklad kultovního materiálu.

plakát

Vidím tě (2019) 

Mozna nadhodnoceno, ale ne moc. Tenhle film ma vsechno, co si muzete prat. Napeti, extremne znepokojivou hudbu (da vzpomenout na Sinister), ale hlavne pribeh, ktery ubíhá v ne az zas tak proflaklych kolejích a fakt udrží pozornost az do super vygradovanyho konce. Proto se lehce odpustí par much, jako například dost nesympaticky herci, kdy nakonec nejvetsi sympos je ten vysinutec, pak ta prostředni vysvětlovaci vložka mohla byt kratší (vic pracovat s tim, co si divák domysli), a nemuzu nezmínit nejdesivejsi rekvizitu - tvar Helen Hunt. Jako ze ji mam rada jako herečku, tak me tady pohled na ni fakt děsil, co to sakra bylo - jestli stari, tak to teda potes. Komu se líbily filmy jako napr. Darek s Batemanem, The Invitation nebo prvni dve epizody Outsidera, ten bude patrně vrnet blahem. Ale Helen by uz fakt mela presedlat na hraní babiček nebo mumii.

plakát

Perníkový táta (2008) (seriál) 

Vše již bylo řečeno a ano, je to jeden z nejlepších seriálů, co jsem kdy viděla. Jediný jsem měla problém - za celou dobu mi Walt nepřirostl k srdci - ani jako kladná ani jako záporná postava - ačkoliv ho Cranston zahrál skvěle. Všechny ostatní postavy jsou ale DOKONALÝ. Fakt nevím, koho vyzdvihnout. Snad Deana Norrise nebo RJ Mitte? Čtveřice mých nejoblíbenějších je ale určitě famózní Aaron Paul, Bob Odenkirk, Giancarlo Esposito (Salud!!!) a naprosto největší boss celé série - Jonathan Banks. Po dokoukání páté série se dostavil BB absťák, takže okamižitě na Better Call Saul. Jo a souhlas s El-Barto - já chci vlastní sérii Guse Fringa!!!

plakát

Joker (2019) 

V životě jsem nejspíš neviděla depresivnější film. Dvě slova: Joaquin Phoenix. Neuvěřitelný. Já, bratr i přítel jsme z kina odjížděli v deprimovaném tichu. Jsem strašně ráda, že jsem viděla na velkém plátně. Hudba dokonalá. V tomto případě ale doporučuji si nečíst dojmy ostatních moc do detailů a prostě na to jít. Určitě se podívám znovu - až budu mít pocit, že se topím v nebezpečném moři dobrý nálady a budu potřebovat zchladit trochou prvotřídní depky. PS: Kvůli Phoenixovi doufám, že ve skutečnosti vede trochu veselejší život :-D

plakát

Psychiatr (2018) (seriál) 

Jeden z nejlepších mysteriózních seriálů o sériovém vrahovi, co jsem kdy viděla. Napínavé, správné hnusné, nepříjemné (motiv dětských prostitutů). Perfektní herecké výkony v čele s přesným Brühlem a ještě o kousek lepším Evansem. Jen Dakota Fanning vypadá v mých očích pořád na 12 let, a když kouřila cigaretu, říkala jsem si "to dítě přece ještě nesmí kouřit!". Takže chválím všechno kromě SPOILER trochu odfláklého vrahouna, o jehož motivu jsme se nedozvěděli skoro nic. KONEC SPOILERU. Příznivci ponurosti, detektivní zápletky, hnusných mordů a dobové zaplivané atmosféry - tady nešlápnete vedle.

plakát

Stranger Things (2016) (seriál) 

Zabít Winonu Ryder. Slabší seriál by její naprosto šílená exhibice psycho-hysterickýho teroru snad dokázala i pohřbít. Ať se jedná o cokoliv, Winona reaguje zásadně ušeptaným roztřeseným hlasem, klepajícícími se končetinami a vykuleným pohledem. Horší přehrávání se jen tak nevidí. Jinak pro mě jeden z nejlepších seriálů poslední doby, a to hlavně díky skvěle budovanému napětí, fantastické hudbě a hlavně hereckým výkonům převážně dětí (sympatické děti! to se málokdy poštěstí!) a Millie Bobby Brown je jednoduše k sežrání, stejně jako Gaten Matarazzo nebo David Harbour. Pro mě to zakolísalo jen párkrát během druhé série, když se objevily podivný klišovitý postavy Mad Maxe a jejího ujetého přeprsklého bratra Billyho posedlého svou oholenou hrudí - obešlo by se to bez nich. Mám trochu obavy, s čím přijdou tvůrci ve třetí sérii a kam chtějí příběh dál vyvíjet, zatím ale naprostá spokojenost.

plakát

Válečná generace (2013) (seriál) 

Tohle skutečně nebyla nejlepší volba pro chill-outovou neděli u televize. Usedala jsem k tomu příjemně naladěná a odcházela jsem emočně tak zdevastovaná, že jsem nemohla spát, haha. Pro mě tuto sérii nejvíc vystihuje slovo "civilní." Tvůrci si opravdu dali záležet, aby hlavní hrdinové byli tak nedokonale sympaticky lidský, jak to jen jde a velmi dobře se jim podařilo ukázat postupně na každém z nich, jak je válka psychicky změnila. Což já dost oceňuju u každé produkce, a i zde to vyšlo. Velmi hodnotná výpověď jako o válce celkově, a co dělá s "obyčejnými lidmi," tak jako pohled z německé strany. Vynikající herecké výkony hlavní pětice, z nichž mě nejvíc sebral Tom Schilling, se postaraly o tu pátou hvězdu. Nemůžu než doporučit.

plakát

To (2017) 

Knížku jsem četla třikrát a zabte mě - sledovat tuhle verzi bylo jako splnění dětského snu! Kniha je naprosto boží, jedna z nejlepších, co jsem kdy četla. A mě prostě stačilo vidět všechny ty postavy, zápletky a detaily na plátně - navíc v takto skvělém zpracování. Ano, je to retro, ale já nevím, to je předloha taky a patří to k ní. Mě osobně by převod na "moderní horor" asi dost nas*al. Ale to je fuk, zpět k filmu. Dětští herci - bezchybní. Co se dalo do filmu nacpat, se nacpalo. Nejvíc mě teda mrzela absence vyhoření Černého fleku, protože v kníže je to bezpochyby jedna z nejděsivějších kapitol, ale aspoň jakýsi odkaz se do filmu napasovat dal. Prvek hlubokého dětského přátelství a prvních lásek - dokonalý. A Pennywisem jsem byla už zcela nadšená. Bill Skarsgard zaválel na plný čáře a vůbec se mu chudákovi nedivím, že měl z téhle postavy deprese a k druhé části se ani nechtěl vrátil (naštěstí - teda spíš pro diváky - se nakonec ke druhé části taky upsal, hurá!). Panebože ale využijte tu postavu víc!!! Pennywise má teda rozhodně na víc, než jenom na cukání hlavou a bububu, nechte ho mluvit, probůh! Hororovost se dá vystihnout takto: v tomto ohledu je prostě Kingova kniha lehce zaostalá, ale Muschietti z toho vytáhl maximum, co se dalo, aniž by musel sáhnout po nějakém modernismu, který by k old-school stylu neseděl. Takže to je místy pěkně hnusné i děsivé. Mám jen trochu obavy z druhé části s dospěláky, protože kniha se prolínala a ruku na srdce - "To" se mnohem lépe zúročí právě s dětmi, ale uvidíme... Rozhodně velké nadšení a nemůžu se dočkat druhého dílu.

plakát

Kramerová versus Kramer (1979) 

Tenhle film obsahuje 3 naprosto dokonalé herecké výkony. Hoffmana, Streepové a toho kluka. Obzvlášť u toho kluka čumím, jak ho "vedli" aby si počínal takhle přirozeně. Nejspíš mu rozbíjeli v zákulisí hračky jako chudákovi Koljovi. No ale výsledek stojí za to. Na film, kde "nikdo neumře" je to poutavé a nenudí ani chvíli. Část ze soudní síně mi byla kvůli emoční vyšponovanosti až nepříjemná. Doporučuji, ani po letech neztrácí nic ze svojí působivosti. A konec značně oceňuji!