Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (322)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to v němčině, (takže mi asi lecos uteklo ;o), ale úplně nadšen jsem z toho nebyl. Možná je to tím, že mi není úplně blízký svět rádoby dospělých a přitom nesmírně dětských a nevyzrálých osmnáctiletých slečen, neboť jsem muž a navíc o dost starší ;o) Na druhou stranu, bezvýchodnost našeho světa je ve filmu vyjádřená moc hezky. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Mňam! To byla lahůdka! Celý ten přízračný svět mi byl nějak povědomý. Stačilo se trochu zavrtat do mé nedávné minulosti a hned jsem v ní objevil jeho střípky. A mám takový pocit, že se v budoucnu občas ozve znovu. Hledání místa ve "světě", hledání sebe sama a touha něco s tím vším udělat, i když nevíme co, skvěle symbolizuje závěrečná scéna s autobusem. Já už jsem do podobného před několika lety nastoupil. Myslím, že to nebylo poprvé (ani naposled). Opovrhování nad (ne)normálností a trademarky všedního života někdy chytí i mě, čili i po této stránce sympatizuji s hlavními aktérkami. Film pro mě byl jakousi terapií, jak pochopit věci minulé a zvládnout věci budoucí. Tak zase někdy ahoj, přízračný světe! ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nejdřív film nastavil solidní tempo, Enid a Rebecca suše komentují okolní svět a dělají si srandu z ostatních lidí. Pak na scénu nastupuje ubožák Seymour, který se díky setkání s Enid stane ještě větším chudákem, což jen podporuje tragikomediální linku. Jenže problém je v tom, že Přízračný svět postupně ztrácí šťávu, sklouzává z černé/ironické komedie do dramatu, divák se směje stále méně a méně, až se nebaví vůbec a nechápe, o co vlastně Enid jde. Konec asi skrýval nějakou symboliku, ale já ji nerozeznal a příšlo mi, že úplně vyšuměl do ztracena, nehledě na jeho zbytečné natahování. Vidím to bohužel jen na průměr, a to je škoda, původní komics sice neznám, ale potenciál filmu (dle výborného začátku) mi přišel značně nevyužitý. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Ghost World jsem už kdysi dávno viděl, mám takový pocit, že to bylo v cyklu "Amerciké nezávislé léto" na ČT. Ovšemže v té době jsem znal snad jen Steva Buscemiho a v paměti mi ulpělo několik scén. Jsem rád, že jsem po těch letech film opět nalezl, protože je to opravdu skvostný zážitek. "God fuck you too". ()

M.E.J.L.A. 

všechny recenze uživatele

I po přečtení komiksu a opětovném (třetím? čtvrtém?) zhlédnutí za plný počet. Předloha je sice o něco "punkovější" (je to dáno epizodickou strukturou - vycházela na pokračování - a absencí Seymourovy postavy), jízlivost komentářů ale film většinou zachovává (což zaručuje Clowesovo jméno v titulcích). Navíc lepší herecké představitelky pro role Enid a Rebeccy mě v tuto chvíli nenapadají. This is so bad it's gone past good and back to bad again. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Po záverečných titulkoch nasleduje ešte jedna krátka scéna, v ktorej Seymour (Steve Buscemi) zmláti návštevníka obchodu a predavača. (Illioplius)
  • Postava Seymoura je částečně založena na režisérovi Terry Zwigoffovi. Zwigoff je sběratelem jazzových a bluesových desek ze 20. let. (Kulmon)
  • Film je adaptací celosvětově známého comicsu "Ghost World". (Bajda)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama