Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (9)

plakát

Osm hrozných (2015) 

Reservoir Dogs 2: Western (extended version)

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Šel jsem do kina s tim, že Disney značku restartuje, protože jim někdo na stůl hodil geniální scénář, kterej stál za to přenést na plátno. Nakonec se ukázalo, že Disney chce akorát podojit fanoušky. S nadsázkou řečeno pokud jste viděli předchozí díly, tak na nové Star Wars koukat nemusíte, nic nového neuvidíte. Příběh celýho dílu by se dal shrnout do pár vět, je nechutně předvídatelný a klasický filmový klišé střídaj věci, co jsme ve Star Wars už několikrát viděli (tim nemyslim postavy nebo světelný meče, ale scénáristický kličky). Han Solo zestárnul a byl zbaven obou koulí. Oproti tomu nový postavy docela ušly a aspoň John Boyega baví během celý stopáže, která se překvapivě zdála docela krátká na to, jak plytký děj byl. Možná další díl rozběhne příběh trochu kupředu (jakože si myslím, že jo), ale stejně mě jako fanouška uráží vaření z vody ("máme příběh jen na dva díly, ale potřebujeme vyrejžovat celou trilogii tak tam nacpem další hvězdu smrti") ve stylu Hobita.

plakát

Spectre (2015) 

Já ani nevim, jestli se ten film má brát vážně, kdyby byla mezi žánry, do kterých film patří, zahrnuta komedie, možná by dostal o hvězdu víc. Číslo 007 skoro přesně vystihuje film. Nula napětí, nula kvalitních zápletek a přibližně sedm bezvýchodných situací, ze kterých se James dostane s jednim prstem v nose a druhym prstem v zadku. Až bych skoro nového Bonda srovnal s postavou Macheteho, ale tam je rozdíl, že Machete je komedie a rozhodně se nebere vážně.

plakát

Hvězdná brána (1994) 

Snímek který nastartoval celé univerzum v podobě seriálů, spin-ofů a dalších filmů (kolikrát i kvalitnějších než původní snímek). Celý ten nápad s hvězdnou bránou se mi líbí a všechno to ještě, tak nějak koketuje s teorií starověkých astronautů. Emmerich není z mých nejoblíbenějších, ale popral se s tím statečně ... Už i trocha nostalgie, kdyz jsem byl malej, tak jsem to miloval.

plakát

12 opic (1995) 

Pro mě jeden z vrcholů sci-fi žánru. Upřímně nevím jestli za to může scénář nebo perfekcionalismus Terryho Gilliama, ale film je jednoduše geniální. S cestováním v čase je kříž. Nikdy nikdo v čase necestoval, takže lidi nemají pevnou představu, jak to vlastně funguje. U filmů je to velice markantní. Upřímně, kolik už jsme všichni trapných scénáristických kliček s cestování v čase. Tenhle film je jiný. Nastaví pravdila a těch se drží až dokonce. Cestování v čase není jednoduchá věc a stejně tak není jednoduchý tenhle film. Někomu to může na první shlédnutí přijít jako totální zmatenost a příznám se, že spoustu střípků jsem si také poskládal až při dalších projekcích. Zmatenost filmu ještě umocňuje zmatenost hlavního hrdiny, který v tom vlastně má stejný bordel jako vy. Je ale duležité si uvědomit, že film zmatený není! Děj filmu je striktně chronologický a odehrává se vždy ve stejném čase, ve kterém se zrovna nachází hlavní hrdina. Naprosto skvělý Bruce Willis a Brad Pitt, kterým absolutně věřím jejich postavy bláznů-nebláznů. Soundtrack jenom podtrhuje tajemnost filmu. Nemám jinou možnost než dát 10/10

plakát

Big Lebowski (1998) 

Úžasná ujetost do které jsem se zamiloval. U filmu bratří Coenů je krásně vidět, jak jednotlivé životy jejich postav, jsou pouze kapkou v moři dalších lidských příběhů. Když se jedná o kriminálku (Fargo), tak mi tenhle styl úplně nesedí. Naštěstí Dude je normální chlap, kterýmu někdo akorát pochcal tepich a ten tepich se do tý místnosti sakra hodil. Co scéna to gag, vtipné dialogy, úžasný soundtrack, skvělá atmosféra, geniální Jeff Bridges. Až jsem překvapenej, že může být taková zábava sledovat ,jak se línej týpek protlouká životem.

plakát

Strážci Galaxie (2014) 

Jako fanoušek sci-fi žánru jsem docela zklamán. Kromě toho, že se film naprosto vysmívá veškeré fyzice, je děj téměř nulovej a postavy stupidní. Nevim proč si všichni myslí, že když dají do filmu nějakou roztomilou postavu jako je tenhle křeček nebo medvídka, kteří budou mluvit sprostě, je to automaticky vtipný ... Není, je to stupidní. Jedina normální postava byl ten strom (patrně proto, že nic neříkal). Pomyslnou třešničkou na dortu hořkosti byly vysvětlení jako: "Jsme strážci galaxie, my nemůžeme umřít." Vše ve filmu bylo podřízeno akci a postprodukce musela stát neskutečnej ranec. Pokud bych na film šel jako na akční komixovku, možná bych dal o hvězdu víc, ale takhle z toho víc než dvě nevymáčknu ...

plakát

Interstellar (2014) 

Po dlouhé době klasika sci-fi žánru podle mého gusta. Žádné nesmyslné výbuchy, přestřelky ve stavu beztíže, zvuk ve vakuu :D a celkově žádný vztyčený prostředník dnešní fyzice. Samozřejmě že s časohrátkami byl ve filmech i knihách vždycky trošku problém. Často se scénáristé při honbě za originalitou dopouští větších či menších logických nesmyslů (v tomto smyslu je pro mě dokonalý jen jeden film a to 12 Opic). Naštěstí námět Intestellar nechává Nolanovi poměrně volnou ruku, a ten na nás chrlí jeden epický záběr za druhým. Tento snímek se prostě nedá nesrovnávat s Kubrickovou 2001. Ať už jde o objevování zla ve vesmíru, který by vlastně měl být dobrý, když jste od nejbližšího politika vzdálení několik tisíc světelných let, o objevování sebe sama v místech, která jsou vám tak vzdálená, o krapet abstraktní závěr nebo o geniální soundtrack spojený s gradací atmosféry. Jediné co mě dokázalo vytrhnout z děje, bylo dle mého názoru trochu samoúčelné vyobrazení vztahu otce k dceři, který jí musí opustit aby zachránil lidstvo. Nejlepší sci-fi roku, ale jen o malý kousek lepší než Na hraně zítřka.

plakát

Velký útěk (1963) 

Nejměkčí filmoví náckové a ředitel věznice co jsem kdy viděl. Skoro se mi až nechce věřit, že by Gestapo nebo Luftwaffe nechávalo žít někoho kdo utekl víc jak 10x ze zajateckého tábora. Trochu mi nesedl ani soundtrack, který ubírá filmu na vážnosti. Každopádně skvělé herecké výkoný (hlavně Richard Attenborough a Steve McQueen) a realistický scénář, který vás nenechá až do konce tušit jak to s hrdiny dopadne, dělají z filmu napínavou podívanou.