Reklama

Reklama

Hvězdná brána

  • USA Stargate (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vědecká expedice objevila poblíž pyramid zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. V přísném utajení ho začala zkoumat armáda, uběhla však dlouhá řada desetiletí, než se našel člověk, který by nápis rozluštil. Egyptolog Daniel Jackson zjistil, že znaky představují souřadnice pro cestu vesmírem na jakousi vzdálenou planetu. Padlo rozhodnutí vyslat tam průzkumnou jednotku pod velením plukovníka O'Neila. Symbol umožňující návrat na Zem ovšem na hvězdné bráně chybí, bude zřejmě teprve na místě určení. Expedice nutně potřebuje Danielovy znalosti, mladý vědec se tedy volky nevolky stává jejím členem. Nepraktický intelektuál se ocitá v prapodivném světě na úrovni staroegyptské civilizace, kde všichni lidé ve strachu otročí božskému vládci a nebezpečí číhá na každém kroku... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (666)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách průměrné sci-fi, tak kde se vzala ta zvýšená oblíbenost? Snad pouze hudba se vznáší lehce nad průměrem. Příběh mě docela zklamal. Je to takové to klasické: ,,Najdeme super vědátora, který za 14 dní rozluští 7 obrázků na nějakém šutru, které otevírají hvězdnou bránu a potom hurá poznat novou kulturu a při té příležitosti je i sebe zachráníme před zlým padouchem. Samozřejmě se někomu z výpravy na nové planetce zalíbí, tak proč tam nezůstat." Docela mě zklamalo mimozemské obyvatelstvo. Ve své podstatě to byli pouze klasičtí Egypťané, kteří mluvili jazykem podobnému tamějšímu mrtvému jazyku, takže pro super vědátora nebyl problém si s nima za chvíli plynule vykládat. Přitom s obyvatelstvem i s živočišstvem té planetky si mohli tvůrci tak vyhrát. Centrálním prvkem nemusel být uhlík, ale klidně něco jiného, tíhové zrychlení mohlo být také úplně jiné, tím pádem obyvatelstvo a živočišstvo mohlo nabrat zcela nové tvary a velikosti. To, že si tvůrci zvolili jako lidi Egypťany a vystačili si s jedím univerzální zvířetem přičítám zaostalé technice tehdejší doby. Trošku mě film zklamal. Né zase moc, protože jsem od něj vlastně nic zázračného ani nečekal. Takže 2* budou tak akorát... ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Na Emmericha neobvykle nudný film. Jsem od něj zvyklý, že dokáže udělat i z absolutně pitomého námětu nesmírně poutavou podívanou, ale tady tomu bylo tak nějak přesně naopak. Nápad velmi dobrý, ale nepodpořen žádnými vychytávkami, super akcí nebo nějakými hláškami. Prostě i přes svou slávu tak trochu hluchý film, který mě osobně nenabídl snad žádnou podařenou scénu, která by se mi výrazněji vryla do paměti. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Já to tvrdím taky - film nebyl ideově špatný, ale jeho potenciál je pořádně využit až v seriálu, který si ponechal všechno dobré ze své předlohy, včetně dokonalé symfonické hudby Davida Arnolda. John Williams se se svými Star Wars může jít zahrabat, protože Stargate je hudebně stejně silná od začátku až do konce, kdežto u SW stojí za ponechání v playlistu tak dvě tři skladby (Williams prostě témata umí, ale s tou "výplní" už to tak slavné není). A mimochodem, Andersona mám mnohem radši než Russella... I tak, za řemeslně precizní, na dvouhodinovém prostoru nenudící sci-fi s výbornou atmosférou (zase ta hudba), si Emmerich tentokrát zasluhuje 80%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nenašlo by se originálněji pojatější sci-fi než je toto. Příběh, který tento film započne se dá dále tak krásně rozvinout. A již tehdy toho studio MGM využilo, a tak vytvořilo seriál navozující na příběh. Jednoduše řečeno nejlepší seriál, který v záplavě béček v Kanadě vznikl. O´Neill a Jackson, obě naprosto rozdílné postavy do skupiny výborně zapadají. Zajímavé je, že každý rád porovnává Russella s R. D. Andersonem. Kurt ho zahrál tak jak mu to na jeho dobu připadalo správné....akčně, hrdinsky a bez špetky citů, i když i on dokázal překvapit. Pro mě je Hvězdná brána, a ať už to je film nebo seriál, hlavně velký příběh plný ohromných možností, které jsou dále rozvětvené....a je dobře že Roland Emmerich, tuto epochu započal právě v tehdejší době. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Cival si myslím, že Hvězdná brána je Emmerichův nejlepší film (nevidělů jsem Den poté). Sice není ničím zajímavý, ale rozhodně není tak připitoměle debilní, jako jeho některé další filmy (V Godzille to bylo ještě únosné, v Dnu nezávislosti ne, Univerzální voják je někde úplně jinde). Především mě překvapily velmi hmotně vypadající efekty. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (71)

  • Planeta Abydos dostala název podle historického egyptského města, jež bylo centrem kultu boha Usireva. (Darth Revan)
  • Režisér Roland Emmerich začal film koncipovat už na konci sedmdesátých let při studiu na filmové škole. (džanik)

Související novinky

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

Skladatel Hvězdné brány a bondovek v Praze

17.05.2016

Držitel cen Grammy a Emmy, britský skladatel David Arnold, chystá na neděli 5. června svůj první koncert v České republice. Autor hudby k velkofilmům Hvězdná brána, Den nezávislosti, Casino Royale a… (více)

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

Strážci Galaxie s Kurtem Russellem

18.02.2016

Akční legenda z Hvězdné brány, Útěku z New Yorku nebo Tanga a Cashe ulovila další velkou roli. Kurt Russell se po Rychle a zběsile 7 objeví i ve druhých Strážcích Galaxie, kde si zahraje otce Petera… (více)

Reklama

Reklama