Hvězdná brána
Stargate
Hviezdna brána
Sci-Fi / Dobrodružný / Akční
USA / Francie, 1994, 121 min (SE: 128 min, Director's cut: 130 min)
Roland EmmerichHudba:
David ArnoldPlakáty
Vědecká expedice objevila poblíž pyramid zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. V přísném utajení ho začala zkoumat armáda, uběhla však dlouhá řada desetiletí, než se našel člověk, který by nápis rozluštil. Egyptolog Daniel Jackson zjistil, že znaky představují souřadnice pro cestu vesmírem na jakousi vzdálenou planetu. Padlo rozhodnutí vyslat tam průzkumnou jednotku pod velením plukovníka O'Neila. Symbol umožňující návrat na Zem ovšem na hvězdné bráně chybí, bude zřejmě teprve na místě určení. Expedice nutně potřebuje Danielovy znalosti, mladý vědec se tedy volky nevolky stává jejím členem. Nepraktický intelektuál se ocitá v prapodivném světě na úrovni staroegyptské civilizace, kde všichni lidé ve strachu otročí božskému vládci a nebezpečí číhá na každém kroku... (oficiální text distributora)
golfista
Z daného námětu se dalo určitě vytěžit víc. Nevím, jestli se scénárista šetřil, nebo to Emmerich zprznil, ale zůstal ve mě pocit, že to bylo dobrý, ale mohlo to být mnohem lepší. 50%.(3.3.2003)
Galadriel
Průměrné sci-fi, co se týče příběhu, výtečné po stránce vizuální, hudební a vůbec celé výpravy a atmosféry.(11.7.2005)
Gemini
Já to tvrdím taky - film nebyl špatný, ale jeho potenciál je pořádně využit až v seriálu, který si ponechal všechno dobré ze své předlohy, včetně hudby Davida Arnolda. John Williams se se svými Star Wars může jít zahrabat. A mimochodem, Andersona mám mnohem radši než Russella...(25.1.2003)
Tosim
Čím častěji to zhlédnete, tím víc vás to nudí...(28.1.2004)
Radyo
Velice solidní sci-fi, pro mě osobně příjemné překvapení. Dobře vystavěný scénář a sympaticky kladný James Spader, jenž bývá jinak málo obsazován do podobných trháků, to jsou hlavní záruky úspěchu tohoto filmu. Šťouralové jistě pár chybiček najdou, ale já si myslím, že je tento film kvalitnější, než mnohé do nebe vynášené velkofilmy.(25.4.2003)
Djkoma
Roland Emmerich je velikán. Možná není talentovaný jako jiní režiséři typu Steven Spielberg, ale on umí prodat své nápady a svoje umění v akčních snímcích s velkolepými scénami a to mě pokaždé dokáže dostat. Jeho Hvězdná brána se stala klíčem k televiznímu seriálu, který nedávno dokončil 10 sezonu a proto nelze pochybovat o jeho vlivu, sledovanosti a oblíbenosti mezi diváky. Vše to začalo tak nevinně, nalezením velké brány kdesi v písku... Po přezkoumání a vytvoření speciálního týmu na průzkum "světa za branou" je vyslána první jednotka, v které jsou James Spader, Kurt Russell a další. Je to velký film, který je jedno z mála kvalitních a originálních sci-fi konce 20. století.(3.6.2004)
Renton
Scénář: Dean Devlin, Roland Emmerich .. Pokud není Egypt vaše srdcová záležitost, přežijete bez jakékoli újmy scénáristické vyvrcholení příběhu o bráně, jenž lze projít do cizích či paralelních světů. Emmerichovu dobrou režii podtrhují skvělé vizuální efekty a solidní herecké výkony. Mnohými zatracovaná sci-fi, která se mi velmi líbí i přes určité nedostatky a chyby!(9.10.2005)
Malarkey
Nenašlo by se originálněji pojatější sci-fi než je toto. Příběh, který tento film započne se dá dále tak krásně rozvinout. A již tehdy toho studio MGM využilo, a tak vytvořilo seriál navozující na příběh. Jednoduše řečeno nejlepší seriál, který v záplavě béček v Kanadě vznikl. O´Neill a Jackson, obě naprosto rozdílné postavy do skupiny výborně zapadají. Zajímavé je, že každý rád porovnává Russella s R. D. Andersonem. Kurt ho zahrál tak jak mu to na jeho dobu připadalo správné....akčně, hrdinsky a bez špetky citů, i když i on dokázal překvapit. Pro mě je Hvězdná brána, a ať už to je film nebo seriál, hlavně velký příběh plný ohromných možností, které jsou dále rozvětvené....a je dobře že Roland Emmerich, tuto epochu započal právě v tehdejší době.(14.1.2007)
AngelAngie
Výborný film .. mělo zůstat jen u něj.(30.5.2008)
Rob Roy
Mně se to líbilo. Slušná akce i příběh, ale pro mě je nejdůležitější prvek tady hudba. Ta to povyšuje na čtyři hvězdičky.(20.5.2003)
║Rozpočet $55miliónov║Tržby USA $71,567,262║Tržby Celosvetovo $196,567,262║ /70%/(20.7.2005)
mandes
rozpočet : ? tržby celosvetovo : $196,567,262(23.3.2006)
Gimli
Zdá se mi, že námět je zdaleka nevyužitý. Totéž se v podstatě mohlo natočit bez Hvězdné brány. Ale ať už je tento film špatný nebo dobrý, dal vzniknout jednomu z nejúžasnějších seriálů, kde si s námětem dokonale vyhráli.(18.8.2002)
tron
Spočiatku výborné: extravagantný James Spader ako okuliarnatý kýchajúci (je alergik) vedec, kultový béčkar Kurt Russell ako namakaný macho so samopalom, baretkou a slnečnými okuliarami, jeho tím, ktorý sa s ničím zbytočne dlho nepára, púštne duny, mrazivo tiché pyramídy plné šokujúcich tajomstiev, nádherná ústredná hviezdna brána a šikovne vystavaná mytológia okolo nej a chlapčenské vzrušenie, prameniace z neznáma. Lenže keď sa dej v druhej polovici rozhúpe k akcii, rozhúpe sa v skutočnosti iba k sérii triviálnych klišé, ktoré ponižujú sci-fi žáner. Naivné laserové zbrane, trápne obrovské vesmírne lode, treťotriedni zlosynovia, zbedačené národy vyrážajúce do boja napriek tomu, že pravdepodobne zomrú (ale s vztýčenou hlavou ach jaj) a láska, tá vraj nesmie chýbať. Je obdivuhodné, že takáto milo naivná hračička (toto snáď fakt nikto s vážnou tvátrou nemôže označiť za "seriózne sci-fi") stvorila taký úspešný (ku kvalite sa nevyjadrujem) seriál. Pred rokmi som na nej bol v kine a počas prvých desiatich minút omylom pustili tuleniu melodrámu ANDRE. Bola lepšia. Kino Považan 1994(1.11.2004)
movie
Vyloženě špatné to není, ale Stargate má prostě námět, který se lépe rozvine v pozdějším seriálu.Nicméně Russell je opět velmi dobrý a hudba Davida Arnolda úžasná!(29.8.2002)
B!shop
Horsi nez serial, ale nebejt toho filmu tak asi serial nebude. Emmerich ma sice lepsi kousky, ale za tohle se urcite stydet nemusi. Jinak samotnej napad na Stargate je dobrej, akorat skoda, ze se film vic venuje objevovani cizi planety, takze to je jako cumet na historickej film z egypta a misty to je krapet stereotypni. Nicmene triky, hudba a akce jsou v pohode. Ale serial vlasne vsechno prevysuje, lepsi dej, lepsi triky a hlavne daleko lepsi herci. Proti Russellovi nic nemam, ale Spadera fakt nemusim, ale nejde ani tak o ne, ale o to, ze serialovi herci jsou vetsi sympataci. Film sem sice videl hodnekrat a vzdy bylo moje hodnoceni nekde mezi 2,5 az 4 hvezdickama, ale kdyz sem film ted videl v nezkracene verzi a v originale, tak musim dat ty 4*.(1.2.2005)
BadoXXII
Pozdravuj krále Tutanchámona, blbečku!..... Dakedy vedel aj Emmerich natočiť rozumný a kvalitný film s KULTovým statusom. Dobré a originálne Sci-Fi z atraktívneho prostredia a s vydarenými efektami.(9.9.2011)
canakja
Slušných sci-fi není nikdy dost a tenhle má dobrou atmosféru, i když se na konci trochu zvrhne...(9.4.2009)
Shit
Daleko lepší než seriál, ten se s timhle vůbec nemlže měřit a na svojí dobu to má fakt skvělý efekty. Film byl prostě první a seriál už jenom pořád dokola opakuje, co už bylo ve filmu a ještě děsně trapně(11.2.2005)
Brouk
Tenhle film já prostě můžu i přes chyby co v sobě má. Souhlasím, že by se dal námět lépe uchopit a využít atd..... Ale to bych byl "dodatečně moudrý a chytrý" a to nemám zapotřebí. Před 10 lety se mi tento film líbil a TV mi udělala radost, když mi ho dnes po x letech vysílala a navíc po dobrém obědě... :-) a mohu jen znovu suše a jednoduše konstatovat: "Jo, mně se ten film líbil. Toť celé, žádná věda". Výpravný, slušný a navíc zajímavý film s víc než dobrým výkonem K.Russella a J.Spadera.(12.2.2005)
| Na DVD od: | 21.09.2011 MagicBox |
|---|---|
| Na levném DVD od: | 01.07.2007 Aha! |
| Na Blu-ray od: | 21.09.2011 MagicBox |
Související
- SGU Stargate Universe (TV seriál) (2009)
- SGU Stargate Universe Kino (TV seriál) (2009)
- Stargate SG-1: Children of the Gods - Final Cut (video film) (2009)
- Hvězdná brána: Návrat (video film) (2008)
- Hvězdná brána: Archa pravdy (video film) (2008)
- Hvězdná brána: Příběh jednoho fenoménu (2006)
- Hvězdná brána: Pravdivý příběh (2006)
- From Stargate to Atlantis: Sci Fi Lowdown (TV film) (2004)
- Hvězdná brána: Atlantida (TV seriál) (2004)
- Stargate Atlantis: Rising (TV film) (2004)
- Making of 'Stargate', The (video film) (2003)
- Stargate: The Lowdown (TV film) (2003)
- Hvězdná brána: Děti bohů (TV film) (1997)
- Hvězdná brána (TV seriál) (1997)