Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Cesta do fantazie

Cesta do fantazie (2001)

Zhruba pět zhlédnutí filmu mi trvalo, než jsem v celé síle pochopila příběh. Tedy ono se nedá říct "pochopila", jelikož si stále u mnoha a mnoha situací nejsem úplně jistá, ale dejme tomu...nahlédla, že Spirited Away je výjimečný počin se spoustou přesahů, metafor a nádherných momentů a doporučuju mít vždy po ruce aspoň dva balíčky kapesníčků. V ději se kombinují prvky opravdu špatného snu s velmi krásnými scénami, ale i beznadějí, vězení i nekonečná svoboda, přátelství, láska, všechny lidské vlastnosti rozložené do desítek postav. A přitom po Miyazakovsku ani jeden charakter není vyloženě špatný. Najednou se přistihnete, jak i k té ježibabě Yubabě chováte určité sympatie a jak ufňukané batole zafunguje jako činitel spravedlnosti. A nakonec si říkáte, jestli to opravdu skončilo tak dobře, jak mělo. Minimálně na samém konci se nelze zbavit jisté pachuti beznaděje a marnosti. A co mi už vůbec nejde do hlavy, je postava tmavé holčičky na jedné z vlakových zastávek, kde vystupují temní "úředníci". Ale dost už kecání, myslím, že toto může být oficiálně můj nejoblíbenější film.

Howlův kráčející hrad

Howlův kráčející hrad (2004)

Asi...Můj nejoblíbenější film. Nebo jeden z nejoblíbenějších. Špatně se hledají slova pro takovou dokonalost. Dechberoucí krajinky, které Miyazaki vytvořil...Ach! Děj prý není nijak silnou stránkou filmu, ale mě zrovna přijde dost zajímavý a neobvyklý. A ty kouzelné postavičky! Abych pravdu řekla, před dvěmi roky jsem vážně uvažovala, že zkusím vystudovat animaci. Ale když jsem viděla "Jeho" filmy, kterým se jde jen velmi špatně vůbec přiblížit, kleslo mi umělecké sebevědomík nule :)

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Natočit Pána prstenů, to tisíckrát smekám klobouk. Tisíckrát Dokonalé! Líp už jej natočit nešlo. Tolkien dal světu základ Fantasy, dal světu náboženství a mytologii, inspiraci a světy, pro které bychom obětovali zbytek života, abychom v nich mohli žít jediný den. Občas si nepřipouštím, že Středozemě existuje jen na papíře. A tak tisíckrát díky za její nádherné přenesení na stříbrné plátno.

Pýcha a předsudek

Pýcha a předsudek (2005)

Něco pro nás pro baby. Nepochybně trochu přikrášlený, ale dojímavý příběh. Občas se vynoří nějaká úsměvná scénka, když se porouchá kolo od vozu a pasažéři to řeší piknikem, nebo když sestrám Bennetovým vydrží krásné šatičky čisté, i když mají na dvorku půl metru bahna. Když se ale na film koukám, mám chuť být aspoň maličkou postavou v tom kouzelném příběhu. Krásné herečky, krásní herci, krásný příběh, to se neokouká jen tak.

Prokletý ostrov

Prokletý ostrov (2010)

Po shlédnutí Prokletého ostrova jsem si říkala: "Tak a teď mám na dalšího půl roku o čem přemýšlet." Nějak tak už od začátku člověk tuší jak to dopadne, a přesto jsem Teddymu do poslední chvíle přála úspěch. Úžasné prostředí léčebny přesně tak, jak by taková strašidelná měla vypadat, temná doba, ani temný maják nechybí, děti se smutnýma očima, úzkostná manželka, a ve středu toho všeho člověk, tak bezbranný pokud vidí všechny své hrůzy...

Leon

Leon (1994)

Nikdy bych nevěřila, že může existovat něco jako Kick-ass ve vážné podobě a přitom tak kvalitní. Dva kapesníčky. Příběh tak neuvěřitelný, až je krásný. Herectvo dokonalé. Nerada měním žebříček svých nejoblíbenějších filmů každý den, ale dneska to určitě udělám. Hned zítra si jdu koupit aglaonemu

Sunset Strip

Sunset Strip (2000)

Ani nevím, koho mám z těch postav radši. Jestli hezouna Simona, vždycky kouzelnou Annu ve své pro mě nejlepší roli, Nicka jdoucího za záhadným riffem, Roryho a jeho poetické minrdáky nebo věčně nespokojeného Jareda. Asi všechny stejně. Sunset strip má neopakovatelnou atmosféru, kamera je kouzelná a povahy těch lidí mě blízké, takže 5.

Občanský průkaz

Občanský průkaz (2010)

Občanský průkaz mám zkouknutý snad desetkrát, přesto se neomrzí, mám ten film neskutečně ráda a dle mého by si zasloužil stejné opečovávání, co Pelíšky. Některé chvilky přímo vhání slzy do očí, jiné nepřímo. Přátelství na život a na smrt, soudržnost "rebelů", společenská nervozita, utajené koncerty a velebená elpíčka...V malých i velkých příbězích mnoha a mnoha postav si film uchovává své kouzlo. A kdo by nesympatizoval se zamilovaným básníkem, geniálním skladatelem, mladou a skvěle drzou verzí Petera Gabriela a konečně s Petrem, který stihne po čas filmu tak najednou dospět? Malé i velké boje s různými zly, malé i velké naděje. Krása! "Soudruzi, co je to vjurt?"

Potomci lidí

Potomci lidí (2006)

Jediný povedený katastrofický film, co jsem zatím viděla. Narozdíl od ostatních originální a velice realisticky natočený. A prasátko Pink floydů a písnička od King Crimson, to je třešnička na dortu.