Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Komedie
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Ghost Dog - Cesta samuraje

Ghost Dog - Cesta samuraje (1999)

Neřadím se mezi velké příznivce Jima Jarmusche, ale tento filmový počin je balzámem na srdce. Možná se skutečně jedná o životní roli Foresta Whitakera, ale to není až tak podstatné. Podstatná je jakási poezie, které se vyprávění drží; jeho podtext a kontext. Pokud si přejete zhlédnout "tak trochu jiný film", u něhož neočekáváte vidět a cítit vše "doslovně", Ghost Dog vás nezklame. Velmi milé překvapení.

Útěk do divočiny

Útěk do divočiny (2007)

Jedna z mých největších srdcovek vůbec, přestože musím uznat, že jeho kouzlu velmi napomáhá perfektní soundtrack. Útěk do divočiny jest filmem velmi podmanivým, který divákovi dává možnost prožít cestu, jakou by si ve skrytém koutku duše přál i on sám. Já se při jeho sledování nejednou zasnil a zaradoval. Nádhera. A jako bonus pak mladičká Kristen Stewart v poslední třetině filmu.

Vetřelec

Vetřelec (1979)

Miluji horory. Vetřelec je klenotem sci-fi hororu, na kterém NELZE (vzhledem k době jeho vzniku) nic kritizovat. Perfektně vystavěná atmosféra. Geniálně vymyšlená kreatura od geniálního umělce H.R. Gigera. Životní role herečky Sigourney Weaver, která famózně nakopává vetřelčí zadky i v následujících dílech. Vetřelec je doposud nepokořeným králem svého žánru.

Vzpomínky na lásku

Vzpomínky na lásku (2004)

Přestože se jedná o jeden velký kýč, vzalo mě to. Dokonce i slzu jsem uronil, nekecám. Velmi citlivě natočené, velmi dojemné. Řemeslně rovněž precizní podívaná, navíc podpořená vynikajícími hereckými výkony sympatických hlavních představitelů. Trošku mi to připomínalo takovou asijskou verzi Cameronova Titanicu. Rozhodně je nutnost vidět režisérskou verzi, sáhnete-li po tomto dojáku. A vy po něm sáhnete, musíte! Jediné, co mě trošku nemile bilo do očí, byla "skrytá" reklama na jeden nejmenovaný nápoj...

3-iron

3-iron (2004)

Jestli někdo umí točit originální filmy, je to Ki-duk Kim. Navíc dokáže vyprávět příběh, aniž by musel užívat slov. 3-iron je pro mě osobně zatím jeho nejlepším dílem. Jeho snová forma je odzbrojující. Tempo filmu je sice klasicky pomalejší, ale vůbec to nevadí. Není tu nějaké dynamiky třeba. Film, který bude pravděpodobně navždy v mé TOP 10.

Pod vlivem lásky

Pod vlivem lásky (2008)

Děsil jsem se stopáže, žánrového mixu a vůbec tak trochu faktu, že je to zkrátka opět jakýsi japonský "pokus", který občas vyjde na jedničku, ale někdy také ne. Jak mám pak slovy popsat to překvapení, když jsem seděl u obrazovky celé ty 4 hodiny jako přikovaný, nevnímaje nic jiného? S pocity, jaké jsem naposledy u filmu zažíval, když jsem byl malý? Ne, Love Exposure skutečně není filmem pro děti, ale je počinem naprosto unikátním, a to v každém ohledu. Kam se hrabou všichni ti "seriózní experti" z Evropy či Hollywoodu. Tenhle film je esencí radosti z filmařiny. Povinností fanouška filmu není vidět Kmotra, Casablancu či Pána Prstenů, ale Love Exposure!!!

Wrestler

Wrestler (2008)

Já vím, že tento film není dokonalý. Svou duší je mi ale velmi blízký - jak samotným tématem, tak postavou Randy "The Rama". Zpracování je navíc tak realistické, jak může být - snad vyjma trošku vypočítavého konce. Ale to mi vůbec nevadilo, ba naopak - pro mě krásná tečka, navíc završená mou nejoblíbenější skladbou od Guns and Roses. Do vzniku tohoto filmu mi býval Mickey Rourke vždy totálně ukradený, teď bych mu nejraději poslal osobní poděkování. Je fantastický.

Chained

Chained (2012)

Možná jsem v nějakém zvláštním rozpoložení nebo jsem se prostě zbláznil, ale... Abyste rozuměli, horor je můj nejoblíbenější žánr a viděl jsem leccos - přesto bývám většinou spíše kritický, ale toto? Prakticky jedna místnost, dva herci a jednoduchý námět, ale vzniklo něco - v rámci žánru samozřejmě - fantastického. Chained je filmem inteligentním (i když logických přešlapů je v závěru hned několik), dokonce bych řekl psychologickým. Abyste se nemýlili - to neznamená, že je tempo filmu pomalé a film je nezáživný, naopak! Co mě dostalo, ke konci snímek nepostrádá ani prvky romantiky! Je zde dokonce jedna scéna, která se do mě zaryla jako jedna z nejemotivnějších scén filmového umění vůbec! Pořád tomu nevěřím. Jennifer Chambers Lynch, dcera Davida Lynche, má skutečně nepopíratelný talent. Vybudovat takovýto psychologický vývoj postav na place o několika metrech čtverečních, podtrhnout to tak neuvěřitelně syrovou atmosférou a zabalit to do brutálního naturalistického kabátku, kde skutečně NENÍ nic k smíchu, wow. Nic z toho by samozřejmě nemohlo fungovat, kdyby i hlavní představitelé nepodali brilantní výkon. Co dodat... Je mi čest být prvním fanouškem tohoto díla:)

Prokletý ostrov

Prokletý ostrov (2010)

Shutter Island je mnohem chytřejší, než se na první zhlédnutí zdá. Mysteriózní a temná atmosféra snímku je po celou dobu brilantní a film rozehrává hned několik uvěřitelných možností, jak se vše semlelo, ale pointu se s jistotou dozvíme až samotném konci; závěrečná věta, kterou pak DiCaprio "jako by mimochodem" prohodí, pak vše ještě znovu překroutí. Režie, střih, kamera, dialogy, herci - vše dotažené k naprosté dokonalosti. Trošku jsem při sledování tohoto skvostu vzpomínal na PC hru Posel smrti, která byla svého času velmi kvalitní českou adventurou - spojení detektivky a hororu. Tohle je o dvě třídy lepší zážitek.

Květy války

Květy války (2011)

Mám hrdinské filmy rád. Ale pouze v případě, že se hrdinství odehrává v kontextu něčeho, co zručně odkazuje na morální hodnoty; na to, co z lidí dělá tvory empatické a schopné myslet. Flowers of War je v tomto směru excelentní příklad. Je to film naprosto úchvatný po formální stránce. Je směsicí brutality, citů a poezie, kterou je třeba správně vnímat. Kontrast tu totiž hraje zásadní roli; neřeknu kýč, protože kýč znamená otravnost, okázalost či prostě nekvalitu. To, že určité chování postav tu není zrovna reálné, není podstatné. Tohle nemá být Vojín Ryan. Ale když už jsme u toho - válečné scény jsou tu přímo famózní. Dlouho jsem nic podobného neviděl. Christian Bale hraje dobře a s podivem do tónu tohoto snímku lehce zapadne. Souhlasím s tím, že jeho charakter je v počátku vyprávění dost mimo, tedy hloupě napsaný, ale to jsem byl schopen snímku poměrně brzy prominout. Yimou Zhang umí.