Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (13)

plakát

Tancuj Matyldo (2023) 

Velmi silné téma a dobře zahrané drama o nemoci, která bohužel není zdaleka vzácná. Je tam pár kliček, zkratek a nesrovnalostí v příběhu, ale ve srovnání s letními komediemi s Langošem, Hádkem či Sokolem je tu konečně nějaký zajímavý český film. Skvělé herectví od Rázlové a Rodena, chvílemi vtipné, aby hned poté zamrazilo.

plakát

Napoleon (2023) 

Zrovna kvůli tomuto filmu jsem oprášil svůj účet tady, filmy jinak moc nehodnotím (líbí/nelíbí), ale dneska malá výjimka. Po prvních "ohlasech", zejména na ČSFD, jsem se těšil o to více. Byl jsem zvědav, zda se mi potvrdí názory mnoha kverulantů o tom, že Scott už na to nemá, Phoenix je na to starý a nepodobá se mu, je to špatně sestříhané a útržkovité, u Slavkova útočili zprava a ne zleva a vůbec je ta bitva natočena špatně a nepřesně. Pak jsem si uvědomil, že jsou to většinou komentáře "odborníků na film" a "náročných filmových diváků", a že mají právo to psát a je to jedno. Stejně si zpravidla tito lidé vychutnávají nejvíce filmy typu Pelíšky (které viděli 80x). No já byl naprosto nadšen! Krásné kostýmy, akce, líbila se mi i ta vztahová část, finální bitva (překvapivě ta nejslavnější) je natočena vyloženě parádně! Skvělý výběr hudby! Třeba to není nejlepší film o něm, ještě mám v paměti čtyřdílnou francouzskou verzi s Clavierem, ale je to rozhodně kvalitní, poctivý film. Třeba tam spousta věcí není, ale spousta věcí tam JE! Já to můžu jen doporučit a moc se těším na prodlouženou verzi.

plakát

Babovřesky (2013) 

Upřímně řečeno, někdy jde drtivá část komunity na ČSFD zcela mimo mě :)) téměř všechny příspěvky k nejnovějšímu filmu upoceného Zdendy Trošky jsou typu "odpad" ... velmi zvláštní, jak někteří lidé podstupují, a asi i dobrovolně, jisté sebemrskačství a chodí do kina!!!! na český!!! film Z. Trošky!!!! a platí vstupné!!!! aby si film (autora některými označován jako za "nejhoršího režiséra všech dob") na sebe krásně vydělal a ukázal sponzorům, že můžou Troškovi dát příště opět nějaké peníze. Film jsem nevyděl a ani na něj nepůjdu, přišla by mi to opravdu jako zbytečnost a ztráta času ... jde o to, že lidi v ČR evidentně přitahuje škvár a rádi na to chodí do kina ... no, paradoxy v této zemi jsou už zaběhlým prvkem v Česku :))

plakát

Zjizvená tvář (1983) 

Al Pacino jako Tony Montana, který jde za úspěchem doslova "přes mrtvoly" :) S postupem, kdy se stane drogově závislým a šňupe skoro v každé scéně, vidíme jeho naprostý expres do záhuby. Skvělá atmosféra 80.let v Americe, dobrá hudba a skvělý Al Pacino jako "man with the balls", který nemá zábrany a respekt před nikým a ničím. Což ho nakonec (zaslouženě) zničí :)

plakát

Kmotr (1972) 

Klenot, který nemůže nikdy zestárnout. Fantastická adaptace výborného románu (Puzo se na scénáři podílel, to je pravda, každopádně superlativy jsou na místě). Válka mafiánů a příběh o cti, tradici i zradě v jedné z nejlepších podob :) Bavit se o hereckých výkonech, scénáři, atmosféře a určitě i skvělé hudbě, to bych psal jenom to, co už je tady tisíckrát napsáno :) Závěr filmu, kdy křest se střídá se "zbavováním" nepřátel je velmi silný.

plakát

Terminátor 2: Den zúčtování (1991) 

Pro mě určitě jeden z nejdůležitějších filmů. rozdíl mezi prvním a druhým dílem je pouhých 7 let, ale spíš to vypadá klidně na 20 :) ... Neuvěřitelné, jak tento film (hlavně bezchybnými vizuálními efekty) předběhl dobu. Arnold jako klaďas, jak to k němu patří a Sarah ne už jako cudná dívenka, ale pořádná ženská od rány. :) Skvělý příběh plný akce i poselství nemá slabé místo. V rámci Sci-fi naprosto perfektní film a podle mě ideální model, jak má vypadat perfektní akční film :)

plakát

Mistr (2012) 

Jestli je Mistr vypočítavý demagog nebo opravdu přesvědčený učitel, na to film nedává jednoznačnou odpověď. Každopádně ta první možnost se přeci jen nabízí víc. :) PTA nenabízí příběh, který by byl přesně nalajnovaný od začátku do konce, což tu není vůbec na škodu, naopak jsem rád, že se objevují originální filmy a originální vyprávění (např. i nedávný Cloud Atlas). :) Svědectví o tom, co s námi může udělat víra (jak v něco, tak i v člověka) a jaké může mít následky je v tomto díle (které by se i mohlo stát jedním z nejdůležitějších v dnešní době) znázorněno bravurně. Velmi uvěřitelný a precizní výkon P. S. Hoffmana zaslouží velké uznání, každopádně Phoenixův herecký koncert rovnou sochu ze zlata v životní velikosti. Je úžasné, co se může zahrát. Tahle nesmírně komplikovaná postava je opravdu těžký oříšek. Phoenix se tímto vrátil do světové extratřídy a byla by velká škoda, kdyby se tento Bohem nadaný člověk na to vykašlal. Buďme rádi, že ne. Velmi "syrově-dojemný" závěr mi vyrazil dech. Pět hvězdiček a ani o chloupeček míň

plakát

Nespoutaný Django (2012) 

Velmi dobrý film, Quentin Tarantino mě opět nezklamal :) Všichni jsme byli dost zvědaví, jak to zvládne, jak si splní svůj dlouhý sen... Splnil si ho dost povedeně a klasicky tarantinovsky :) Trošku mě zamrzelo finále, hlavní konfrontace mohla mít určitě lepší "drajv", než jak to bylo, přeci jen odprásknout hlavního záporáka a hned na to být taky odprásknut, aby náhle byla epická přestřelka, určitě se dalo vytěžit více :) Zmizelo trošku už nudné kapitolové vyprávění a příběh je ucelenější, i když pár dialogů mě moc nebavilo (občas velice nezáživné téma) ... každopádně opět tarantinovská "deus ex machina", kdy v iluzi jasného konce dojde k absurditám, které opět pobaví. Silné čtyři hvězdičky a uvidíme, jak na tom film bude po druhém shlédnutí. Možná, že i lépe :)

plakát

Králové ro(c)ku (2006) 

Rockovou hudbu mám moc rád a cením si snahy udržet, aby měla pozornost, jakou si jistě zaslouží. Do toho zjevně tvůrci tak šli a já to cením....... Ale jinak ten film šel úplně mimo mě!!! Nesesypu se po vulgarismech (naopak, když se využijí trefně, tak to má grády :)), ale časté fráze typu "Fuck, suck my cock" prostě nestačí. Jako kdyby se z dospělejch chlapů (a snílcích o "rockstar") stali malí smradi, kteří se válej smíchy po zemi, když se řekne něco nechutnýho. Permanentně se pitvořící Jack Black pro mě v nejslabší roli a image, kterou jsem kdy u něho viděl a Kyle Gass, který šel trochu "za sebe" pro mě v jedné z nejnesympatičtějších a nejprotivnější roli, kterou jsem snad ve filmu viděl. Udržet rock v zájmu se určitě počítá, některá písnička byla dobrá :), jinak ale naprosto pitomý příběh, stupidní dialogy a chvílema i nuda, že dávám 2* a to ještě z velké milosti........

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Dlouho očekávaný film, od kterého jsem zase moc neočekával :) ... k PP mám velmi kladný vztah, takže jsem se na Hobita těšil (knížka patří k mým oblíbeným). Oproti PP je Hobit odlehčenější (ve stejném duchu jako předloha, což je plus), možná i trochu delší, než je zdrávo (úvod je dost utahaný). Každopádně návrat do Středozemě se povedl a já jsem rád. Moc se mi líbil Bilbo, takhle jsem si ho představoval :) ... naopak Thorin mi byl představen celkem rozpačitě (takovej vztekloun a IMHO vůbec jako trpaslík nevypadal :))...Hádanky ve tmě byly skvělé, i finále, kde se nakonec místo Hory osudu koukáme na horu Osamělou :) ... Tentokrát nejde o záchranu světa, tudíž nebyl důvod ten film natočit tak "vážně" jako původní trilogii :) ... trošku za to mohl i možný záměr přilákat širší publikum (v kině bylo i dost dětí) ... 1 díl dopadl určitě dobře a na zbylé se těším :)