Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (11)

plakát

Můj malý Pony: Přátelství je magické (2010) (seriál) 

Na co se to dívám? Proč se mi to líbí? Možná proto, že hlavní hrdinky nehrají žádný pubertální stereotyp plný žárlení, pomlouvání a čajových dýchánků. Ne, tito ponící jsou chytří, schopní, pomáhají si a každou chvíli zachraňují svět. Takovýto seriál budu ráda jednou pouštět svým dětem (a budu se dívat s nimi... pšt).

plakát

Serenity (2005) 

Není to vůbec špatný film. Jen v porovnání se seriálem mi tam něco chybí. Nebo přebývá. Je to najednou příliš akční. A méně humoru. Hudba šlápla na plyn, ale já jsem měla ráda tu původní. Z westernu už mnoho nezůstalo. A jsou tam (úmyslné) nekonzistence se seriálem. A těžko se mi odpouští, že zabili dvě hlavní postavy. :( Ale abych jen nekritizovala: Scénář zůstává skvělý. Nikdy bych nevěřila, že jeden dvouhodinový film rozuzlí skoro všechny záhady seriálu. Já beru Serenity jako důstojné rozloučení s fantastickým seriálem. Po dodívání je konečně jasné, že se Firefly už vrátit ani nemůže.

plakát

Firefly (2002) (seriál) 

Firefly je legenda. Kulturní směs dodává nezvyklou a chytlavou atmosféru podtrženou kontrastující hudbou. Postavy jsou svěle prokreslené. Poměr dramatu a komedie je dokonale vyvážený. Ty dialogy! Firefly se obloukem vyhýbá všem klišé. Ne... Firefly se vysmívá všem klišé. Kdo neviděl, neuvěří! Jen je potřeba se na díly dívat ve správném pořadí.

plakát

Legenda Korry (2012) (seriál) 

Book 1: Korra přináší příjemná překvapení i zklamání. Prostředí je fantastické. Líbí se mi steampunková atmosféra. Pro-bending je výborný nápad výborně zpracovaný. Diskriminace ne-benderů je také nový pohled na věc. Řeší se také témata jako terorismus a komunismus (odnímání schopností benderů, aby si všichni byli 'rovni'). Ale zklamaly mě postavy. Korra je sobecká a nezodpovědná a téměř se jí to ani nevymstí (odejmutí třech živlů na pár dní prostě není dost). Její dva kamarádi spoluhráči nejsou vůbec do hloubky zpracováni, mají natolik mělké osobnosti, že si je nelze oblíbit ani znechutit. Slibná tématika diskriminace není v závěru vůbec dořešena, pořád se řeší utrpení benderů, ale nikdo se už nepozastaví nad ne-bendery. A proč pořád neodvysílali druhou sérii? No, jedná se o povedený seriál s velkým potenciálem, těším se na další díly. Bohužel je ale uspěchaný a nedotažený, kvality The Last Airbender rozhodně nedosahuje. 70%, zaokrouhlím zatím nahoru.

plakát

Fat Head (2009) 

Tom Naughton ukazuje zajimave nazory a klade otazky, ktere zustanou v hlave jeste dlouho. Provedeni dokumentu je ale prehnane a vetsinou i nevkusne. Misto argumentu se nekdy uchyluje k zesmesnovani druhe strany. Diky tomu dokument misty pusobi spis jako dalsi konspiracni teorie, nez seriozni vyzkum. Navzdory tomu me to primelo k dalsimu zkoumani a premysleni nad problematikou, coz za tri hvezdy stoji.

plakát

Avatar: Legenda o Aangovi (2005) (seriál) 

Anime se mi nikdy nelíbilo (z mnoha důvodů), ale Avatar mě do toho žánru vtáhl bez nejmenších problémů. Možná je to tím, že je americký a ne japonský. Seriál má lehkost, hloubku, humor i epický boj. Toph zůstane mou nejoblíbenější, ale všechny postavy jsou tak skvělě napsané, že si člověk oblíbí i záporáky a pomalu neví, komu má fandit. Je to jeden z mála seriálů, kde jsou pozdější série stejně dobré (možná dokonce lepší) než začátek. Že bych dala šanci i jiným anime?

plakát

Hra o trůny (2011) (seriál) 

Pátý nejlepší seriál všech dob? Vážně? Dívala jsem se na to stejné jako vy ostatní? Fantasy mám ráda, ale tento seriál mě velmi zklamal. Předvídatelné postavy, nepřirozené dialogy, patos a pozlátko. Svět plný krutých lidí a nechutného násilí. Laciné erotické scény, které jsou jen lapačem pubertální mládeže. Jak jinak vysvětlit, že v tom hrubém středověkém světě mají ženy pod špinavou sukní -všechno- hladce oholeno? Nuda. Jednu hvězdu dávám za Tyriona. Druhou za úvodní titulky.

plakát

Gilmorova děvčata (2000) (seriál) 

Vetšinou nebývám fanouškem podobného žánru, ale Gilmorky pro mě byly velkým překvapením. A to hlavně brilantně napsanými dialogy, při kterých se divák válí smíchy. Mohli by to pouštět jako učebnici pro scénáristy. Skvělí herci, rychlé mluvení, humor, litry kafe a pop-kulturní narážky... Dohromady to prostě funguje.

plakát

Čas na dobrodružství (2010) (seriál) 

Duha zkřížená s jednorožcem, která mluví korejsky, post-apokalyptický svět plný kouzel, princezna je šílený vědec, upírka s baskytarou vyrobenou ze sekery... Opravdu to má být pro děti? Díky svému nápaditému příběhu, prokresleným postavám a humoru je to jeden z mých nejoblíbenějších seriálu. Originální kresba a skvělá indie hudba jen přidávají na kvalitě. Je to pro děti, které se nebojí hlubokého příběhu, ale hlavně pro dospělé, kteří neztratili fantazii.

plakát

Poslední vládce větru (2010) odpad!

Asi bych film hodnotila trochu mírněji, kdybych neznala seriálovou predlohu. Takto jsem ale u televize zuřila. Mizerní herci budili dojem školního predstavení. Znetvořený príbeh vůbec nedával smysl. Humor zcela zmizel. Aang pusobil celou dobu jako zhypnotizovaný / zfetovaný. A ty dialogy! "Again, I offer my condolences on your nephew burning to death in that terrible accident." Zatímco v seriálu se živly ladně pohybovaly podle pohybu ruky bendera, tady bender deset minut mával rukama, než se něco stalo (někdy se taky nestalo vůbec nic). Svět Avatara je postavený na východoasijské kultuře a prostředí, proč se tedy žádná z hlavních postav není východoasijského původu? Jak se v eskymácké vesnici narodily dvě bílé děti? Proč je Zuko Ind? A proč teda jeho strýček Ind není? Proč Katara oslovuje Aanga jménem a až potom se ho zeptá na jméno? Posledním hrebíckem do rakve bylo to, že polovina jmen byla špatne vyslovována (mluvím o puvodním znení, ne dabingu). To se pan Shyamalan na seriál ani nepodíval? Bleh.