Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Lepší už to nebude

Lepší už to nebude (1997)

Nejlepší americká konverzační komedie všech dob. Miluji filmy, které by se klidně mohly odehrát na jevišti divadla a výsledek by byl stejný. Jeden z mála filmů, kde tři hlavní představitelé měli dostat Oskara, ale povedlo se to jen dvěma.

Master & Commander: Odvrácená strana světa

Master & Commander: Odvrácená strana světa (2003)

Tento film nedokážu hodnotit zcela objektivně, protože kombinuje všechno, co od malička miluju, takže se předem omlouvám! Ačkoliv je Odvrácená strana světa jakýmsi puzzle jednotlivých dílů série "Master & Commander", jedná se o puzzle naprosto dokonalé. V rámci žánru nenajdete téměř nic jiného, co by věrněji kopírovalo předlohu Patricka O'Briana. Zpracování je tak akorát naturalistické, aby fajnšmekry nenutilo k nervóznímu poposedávání a dostatečně epické, aby neodradilo ty, kterým pojmy "vratiplachta", "kosatka" či "karonáda" nic neříkají.

Nezlomná vůle

Nezlomná vůle (2006)

Jeden z mála filmů, který mě dokáže doopravdy dojmout. Považuji ho za nejlepší počin na dané téma. Dle mého názoru lepší než Amistad. Extra body za fantastické scény z britského parlamentu. Životní role mého oblíbeného "Hornblowera" Ioana Gruffudda, vedle kterého je emancipovaná Romola Garai nadpozemsky krásná, Albert Finney doslova fyzicky trpí duchy minulosti, Michael Gambon odzbrojuje suchým anglickým humorem, Ciarán Hinds společně s Toby Jonsem dokonale odpuzují falešným patriotismem a dokonalým pragmatizmem a Benedict Cumberbatch se zmítá mezi rozpolceným politikem a opravdovým přítelem.

Zelená míle

Zelená míle (1999)

Dokonalá adaptace knižní předlohy a dle mého názoru nejlepší ze všech. Film, který podává snesitelnou formou nesnesitelné čekání na smrt. Tom Hanks ve své nejlepší formě. Silné téma, vynikající scénář, bravurní herecké výkony, kamera, režie, prostě všechno. Pokud někdo nikdy nečetl ani neviděl Kinga, pak tohle by vidět měl.

Oznamuje se láskám vašim

Oznamuje se láskám vašim (1988)

Do tohoto filmu - stejně jako do Markéty v rouše Evině - jsem se ještě před revolucí pubertálně zamiloval, takže mé hodnocení je tímto faktem výrazně ovlivněno. :-) Český Romeo a nacisty obklopená Julie rozehrávají intimní romanci, která nemůže skončit jinak než tragicky. Kdo by uvěřil, že jejich utajovaná láska může přežít konflikt vedený s takovou nenávistí, vedle které se pře Monteků a Kapuletů dají přirovnat nanejvýš k přišlápnutému kuřímu oku? Nikdo... a vidíte - všichni máte pravdu.

Romeo a Julie

Romeo a Julie (1968)

Jako milovník Shakespeara prostě musím mít v TOP10 alespoň jedno jeho filmové ztvárnění. A které jiné by to mělo být než právě Romeo a Julie od Franca Zeffirelliho? Olivia Hussey je nejkrásnější, neušlechtilejší a nejdůvěryhodnější Julie všech dob.

Pátý element

Pátý element (1997)

Úžasná kombinace space opery a komiksu. Spousta humoru, akce a romantiky. Viděl jsem minimálně 10x a určitě uvidím mockrát znovu.

Dvanáct rozhněvaných mužů

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957)

Je s podivem, že černobílý film z padesátých let, který se navíc odehrává pouze v jedné místnosti a většinu času se jen mluví, dokáže tak nadchnout. Je to silou scénáře i hlavní myšlenky. Film o zodpovědnosti a morální síle vzepřít se většině a bojovat za to, co je správné. Bez patosu a vlající americké vlajky! :-) Podobný film natočený jen o pár let později "Kdo seje vítr" s hvězdou filmového plátna "Spencerem Tracym" této kvality už bohužel nedosahuje.