Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Životopisní snímek Amazing Grace se zabývá osobností Williama Wiberforcera (Ioan Gruffudd), který byl významným politikem a hlavně bojovníkem za zrušení otroctví v Anglii na přelomu 18. a 19. století. Film ukazuje část jeho života, začíná v jeho 34 letech, kdy unavený nekonečnou snahou o změnu práv černochů odjíždí na venkov, potkává krásnou Barbaru (Romola Garai) - ženu (a budoucí manželku), která sdílí jeho názory. Film střídá vyprávění Barbaře a současnost, která končí rokem 1807. W. Wilberforce zemřel roku 1833, pouhý měsíc před odhlasování zákona zakazující otroctví. (xjane)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (66)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Michael Apted /bondovka World is Not Enough, Gorky Park 1983, Gorily v Mlze 1988/ natocil vyborny film o postave Williama Wiberforce-a /24. august 1759 - 29. jul 1833/. Bol to britsky politik, viedol kampan proti obchodu s otrokmi. Su tu vyborne popisane drsne realie prevozu ciernych ludi na otrocke prace, fakt porovnatelne asi len so sovietskymi gulagmi, a to boli vyhladzovacie tabory. Tema maximalne zaujimava, dialogy su perfektne, nemal som k nim co povedat/napisat. Abolicionizmus viem co je, napokon mam prehlad asi o 140 - 150 izmoch, tak tento tam mam tiez. Ioan Gruffudd to zahral perfektne, vyborny herec, videl som aj Ciarana Hindsa a slusneho Cumberbatcha /Cambridge Spies/. Dalsi krasny, poucny fascinujuci a vseobecny rozhlad rozsirujuci film . 85 % ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jistě notně zidealizované, ale svými myšlenkami a upřímným zpracováním to určitě dokáže nadchnout. Příběhy o bojích jednotlivce proti systému mají něco do sebe a Amazing Grace má navíc to štěstí, že v jeho čele stojí špičková herecká sestava. I po výpravné stránce je to poctivá podívaná plná pevných kulis a detailních kostýmů. A samozřejmě nechybí ani jistá míra zdravého patosu. Užití stejnojmenného songu v závěru filmu tedy překvapí asi málokoho. Husina zaručena. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

William Wiberforcer byl cílevědomě oddaný abolicionistickému hnutí i na úkor svého zdraví a se svou opravdu nezlomnou vůli dokázal v té době téměř nemožné, prosadit zákon o zrušení obchodu s otroky. Ve své době byl zcela jistě velmi známou osobností, která se snažila o mnoho reforem sloužících ke zlepšení nejen sociálních poměrů, ale co mě osobně potěšilo, tak i o dobré zacházení se zvířaty. Všechny tyto aktivity byly pro něj životní prioritou a i když je zřejmé, že se musí k faktům z filmu přistupovat obezřetně, protože ne všechno zcela přesně odpovídá historickým skutečnostem, tak to nic nemění na tom, že nebýt Amazing Grace, tak se možná o takových osobnostech vůbec nedozvíme. Díky za něj a za Ioana Gruffudda, který roli Williama zahrál jako ostatně všechny jeho role velmi uvěřitelně, ale ani ostatní za ním nezůstávali o nic pozadu, jak už tady zmiňovaný Rufus Sewell a nebo vyčuhující Benedict Cumberbatch. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a velice působivý snímek s plejádou skvělých herců, kterým jasně dominuje vynikající výkon Ioana Gruffudda, který zde ukázal, že jeho pitvoření v komiksové Fantastické čtyřce byl jen nějaký omyl. Je sice pravda, že téma otroctví není moc atraktivní a pro někoho i nezajímavé ale film je natočen tak dobře, že zaujme i diváka, kterého anglická historie nezajímá. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

V první řadě bych ráda podotkla, že tento film asi víc zaujme milovníky historie, ovšem jeho zpracováni vůbec nebrání zájmu ostatních diváků. Anglie a dovoz otroků, spousta smrti a zmaru, ale zároveň i jeden z pilířů královské ekonomiky, který právě proto není vůbec lehké podříznout. A tak sledujeme boj několika přátel v čele s Wiliamem Wiberforcerem, kteří se rozhodli toto zastavit. Bojují na vysokých postech včetně sněmovny a soukromý život spousty z nich se řítí do záhuby, ale po několika letech bojů přece jen zvítězí a Anglie odsouhlasí zákaz dovozu otroků z Afriky.Ioann Gruffudd se své role zhostil velmi dobře a dále mě zaujal Rufus Sewell, spolu s dalším kvalitním hereckým obsazením. Nemám důvod nedat čtyři hvězdy. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Počas rozhovoru medzi Tohmasom Clarksom (Rufus Sewell) a Williamom Wilberforcom (Ioan Gruffudd) je spochybňované, ako môže človek zostať lojálny ku kráľovi, ktorý rukou zatrasie dubom a ďalekohľadom dovidí Nemecko. Ide o odkaz na kráľa Georga III, ktorý podľa súčasného presvedčenia historikov a vedeckých výskumov trpel porfýriou, ktorá bola pravdepodobne vyvolaná jeho požívaním arzénu. (ti88na)
  • Špeciálne projekcie filmu boli uvedené v Buncrane, Co Donegal v Írsku. Bolo to na oslavu odkazu Johna Newtona v kraji, kde v roku 1748 jeho otrokárska loď Greyhound zakotvila potom, čo prežila strašnú búrku. Touto udalosťou začal Newton svoju duchovnú cestu, ktorá vyvrcholila zložením piesne Amazing Grace. (ti88na)
  • V scéne, kde Wiliiam Wilberforce spieva „Amazing Grace“. skutočne spieval Ioan Gruffudd. V niekoľkých posledných záberoch bol použitý playback, ale aj to naspieval sám Gruffudd. Režisér Michael Apted nemal tušenie, že Grufudd vie spievať, je však sólista a zborový spevák, takže keď spustil, prekvapený bol tak režisér, ako aj zbytok obsadenia. (ti88na)

Reklama

Reklama