Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dokumentární
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Andrej Rublev

Andrej Rublev (1966)

Jsou filmy,které člověk objevuje při každém novém shlédnutí.Scéna KONĚ v Tarkovského Andreji R.se stejně jako sjíždějící,kodrcající kočárek v Potěmkinovi uči na akademiích. Tarkovského filmy pomáhají pochopit a osvojit si základy humanistické kultury bez ideologických obsahů.

Mrtvý muž

Mrtvý muž (1995)

Když čte člověk Cormacka Mc Cartyho Krvavý poledník,uvědomí si,jak je tato Jarmuschova poéma zároveň blízko skutečnosti. Mrtvý muž je Markéta Lazarová Divokého západu.

Barry Lyndon

Barry Lyndon (1975)

Už W.Allen si všiml,jak je krajina,zejména venkovská v anglických filmech krásná.Barry L. je Kubrickem neskutečně pomalu vyprávěný příběh plný lidských nesnází,citových i vnějších.A obrazy vytvořené v tomto tříhodinovém spektáklu jsou opravdovou lenoškou pro oči,jak říkal H.Matisse.

Marketa Lazarová

Marketa Lazarová (1967)

Nejlépe Vláčilův film reflektoval bohužel zesnulý Stankovič.Vláčilova snaha o filmovou báseň musela narážet na hradbu Vančurovy literární předlohy,uzavřené před libovolnou interpretací.Potom lze film vnímat jako báseň symfonickou a nechat se celou tou syrovou a podmanivou krajinou Vláčilovy výtvarné obraznosti vést.Samostatnou kapitolou je filmu sloužící Liškova geniální hudba.Oproti podobnému Vláčilovu opusu 'Udolí včel je v Markétě děj více zašifrovaný v obrazech.

Fanny a Alexandr

Fanny a Alexandr (1982)

Krásný film o zlu,které je výsledkem fanatiků. Fanatik nevidí rozpory, je přesvědčen,že dělá vše pro velké DOBRO.

Štěpy

Štěpy (1972)

Film, který prostou moudrostí překonal veškerá vyleštěná moudra vyoblékaných mnichů v turistických klášterech.Velmi důležitý film mého života promítaný v podivných časech.Film o naději, nikoli optimismu z kurzů sebeprosazení.