Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (3 522)

plakát

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál) 

Bravurní česká odpověď na kultovní Fincherův seriál Mindhunter. True crime pošmak. Na tomhle projektu jsou doslova neuvěřitelné hned dvě věci - že něco takhle kvalitního, řemeslně dokonalého, atmosferického, formálně i obsahově vycizelovaného byla schopna vyprodukovat doposud impotentní komerční TV Nova a za druhé sám fakt, že je tenhle seriál točen podle skutečných událostí a že se něco takového u nás skutečně stalo... Pavel Soukup je opravdu nadaný a schopný režisér a Petr Uhlík neuvěřitelný talent! Nejlepší český seriál od projektu HBO Pustina!

plakát

Slovo pacana (2023) (seriál) 

Strhující ruský seriál o tzv. Kazaňském fenoménu, pouličních ganzích mladistvých, které násilím ovládly nejen sovětskou Kazaň, ale i další ruská města během Gorbačovovy éry konce i rozpadu sovětského bolševického impéria. Výslednice několika fenoménů - morálního zmaru pozdního socialismu a života v komunistickou totalitou pokřivené společnosti i jejího pokřiveného systému hodnot, což dobře známe i u nás z doby normalizace a specificky z 80. let (fenomén tzv. veksláků, všudypřítomných úplatků, korupce, hesla Kdo nekrade, okrádá rodinu etc.); perestrojky, která nechtěně vedla k oslabení totalitních mechanismů a perzekuce společnosti, kdy mocenský i policejní aparát pomalu kolaboval, plus důvody specificky ruské - stalinský teror vedoucí k milionům vězněných a k vzniku speciální třídy lidí (naší českou terminologií muklů), kteří se během chruščovovského tání v 50. letech postupně vraceli ze stalinských lágrů do svých domovů a přinášeli s sebou nejen nepsaný vězeňský kodex, ale i argot, tedy mluvu, i hierarchizaci společnosti odrážející se v hierarchizaci skupinek pacanů; stejně jako deziluze z neúspěšné sovětské invaze do Afganistánu a návratu psychicky decimovaných a frustrovaných válečných veteránů... Seriál Slovo pacana je prostě nejlepší reklama na socialismus!

plakát

1670 (2023) (seriál) 

Toho bych se býval byl nikdy nenadál, že se duch Monty Pythonova létajícího cirkusu reinkarnuje zrovna u našich sousedů Poláků - jejich zhmotnění novověku v seriálu 1670 asi nejvíce připomene právě filmy legendární britské satirické skupiny jako Žvahlav nebo Život Briana. Druhá polovina 17. století na polském venkově nikdy nebyla tak třeskutě zábavná, trefně satirická, dokonale vymyšlená, skvěle natočená, politicky nekorektní a ve všech pádech kulervoucí jako právě v tomhle netflixovském seriálu. Polsko-litevská unie a nejslavnější Jan Pavel v polských dějinách... :-)

plakát

1968: Rozdrcení Pražského jara (2017) (TV film) 

Unikátní dobové záběry z invaze sovětských vojsk do Československa 21. srpna 1968 lokalizované převážně v Praze z dílny francouzských dokumentaristů...dnes z takových záběrů čiší čirý zmar...poroba národa...mráz k nám přišel z Kremlu!

plakát

Chlapec z nebe (2022) 

Mrazivá filmová dekonstrukce fungování státní bezpečnosti a totalitního státu. Tohle není omezeno jen na Egypt, tohle dobře známe i my tady ve střední a východní Evropě. Tarik Saleh stejně jako ve svém předchozím neméně povedeném Případu Nile Hilton nechává nemuslimského diváka nahlédnout do Egypta, pro nás Evropany stále ještě dost exotického prostředí, ozvláštněného ještě tím kontextem známé náboženské univerzity Al-Azar a volnou inspirací v Ecově legendárním románu Jméno růže. Mimochodem proč takovéhle silné filmy o StB a totalitě netočíme my Češi?! (čest světlé vyjímce Špačkových Pout)

plakát

Víly z Inisherinu (2022) 

Fuckin' Hell! Silně konverzační kus, z kterého je cítit divadelní prazáklad, komorní atmosféra, Irsko, melancholie, pocit konečnosti bytí, lidská malichernost i svéráz, ozvěny (krvavého) 20. století...a přitom je to místy absurdně vtipné...a samozřejmě i skvěle zahrané a natočené...jak je u McDonagha zvykem...ta ústřední dvojice a její svár je dokonalá! A kdybych chtěl mluvit reklamní zkratkou - Laurel a Hardy v Bruggách po dvaceti letech! :-)

plakát

Svatý pavouk (2022) 

Mrazivá evropská sonda do bolavé duše fundamentalistického Íránu. Skutečný příběh íránského Jacka Rozparovače pojal Ali Abbasi ne jako obyčejnou detektivku, nebo snad nějaký laciný horor, ale jako realistický vhled do status quo současného íránského totalitního zřízení se všemi jeho kontroverzními a problematickými místy, nerovným společenským postavením žen, sociální situací, porušováním lidských práv, tristním (ne)fungování policie, korupcí, náboženským fundamentalismem atd. Abbasiho koncept, kdy vrahova identita je od začátku známa a divák tak celou dobu sleduje paralelní osudy vyšetřující ženy-novinářky suplující práci naprosto neschopné policie i dějovou linii samotného vraha prostitutek, jeho motivaci inspirovanou náboženským pomatením, jeho rodinu, manželku, děti, skvěle dotváří možnost pochopení zrůdnosti náboženského režimu...je cosi shnilého ve státě perském...

plakát

Pět dní v nemocnici Memorial (2022) (seriál) 

Až dokumentárně podaný seriál o řádění a dopadech hurikánu Katrina lokalizovaný v New Orleans a konkrétně pak v jedné místní nemocnici. Tvůrci do něj spojili dva vnitřně související příběhy, které se však liší žánrově a seriál tak rozdělují na dvě poloviny - opravdu silná katastrofická první část (upomínající k seriálu Treme) a posléze procedurální soudní drama v druhé půli...když díky nepředstavitelné přírodní katastrofě selže všechno, všechny základy a podpěry vyztužující civilizaci, zhroutí se infrastruktura, energetické sítě, komunikační kanály, záchranářské služby, vedení města, kraje, státu, armáda, komunitní sounáležitost i vládní pomoc, vypukne humanitární katastrofa, začne rabování, chaos a anarchie, dojde jídlo i voda, objeví se neustále vzrůstající tlak na lidskou psychiku, má člověk právo vyvázat se z civilizačních norem a rozhodovat se podle jiných pravidel? A má za tato rozhodnutí být po návratu civilizačních standardů trestán? Skvělé je, že tvůrci nezaujímají jednoznačná stanoviska, kladou otázky, ale odpovědi nechávají na divácích...