Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (190)

plakát

Tady Havel, slyšíte mě? (2023) 

Slyším Vás, pane prezidente... Váš odkaz a poselství předávám dál, teď už i svým vnoučatům. Díky za vznik tohoto civilního, odlehčeného a vtipného dokumentu o odcházení velké a charismatické osobnosti, jakou byl Václav Havel.

plakát

Dokonalé dny (2023) 

Tichá filmová poezie o bohatství vnitřního světa mi načechrala duši. Pane Hirajamo, jak Vám závidím!:-)

plakát

V pravé poledne (1952) 

Ani po více jak 70 letech není pro mě tenhle film zdaleka jen tou nejlepší variací klasického westernu. Je to citlivý příběh o muži, který oddaluje nevyhnutelný průšvih a zjišťuje, co je to odvaha, loajalita, víra a láska. High Noon přináší povznášející poselství i do dnešní doby.

plakát

Fauda (2015) (seriál) 

Všech 48 dílů shlédnuto téměř naráz. Nešlo se prostě odtrhnout! Po pravdě, moc se mi do Faudy nechtělo, ale předčila veškerá moje očekávání. Ma&Mi, díky za "edukaci" ;-) a za tip. Jsem nadšená. Teď už nejen z Dorona...

plakát

Karaoke blues (2023) 

Příběh velké lásky a osamělosti na pozadí nemilosrdné moderní doby i nejisté současnosti. Jedna z hvězdiček ode mne patří výběru hudby a písní s texty, které přilehavě rámují celý posmutnělý příběh. Přesto mě okouzlil, dojal i pobavil a dal i jistou naději.

plakát

Nebudu vám už na obtíž (1990) 

Valse d'amour "V Itálii zákon 180 z 13. května 1978 ruší zadržování duševně nemocných v psychiatrických léčebnách. Po osmnácti letech strávených v psychiatrické léčebně se Augusto Scribani vrací domů..." tolik synopse filmu. Příběh o dojemné pospolitosti  a vnitřním souznění "bláznivého"dědečka a jeho devítileté vnučky Rosy. Drama podbarvené svérázným humorem s báječným Vittoriem Gassmanem v hlavní roli. Osobitý pohled Dina Risiho na stáří a dětství, na lásku, něhu a šílenství. Třetí hvězda patří mé hudební topce, kterou je Francis Lai. P.S. No, předpokládám, že v dnešní překorektní době by takový děda už dávno seděl za katrem.

plakát

Bílý Bim, Černé Ucho (1977) 

Nádherný film ... Ale, jak už jsem psala, nemám odvahu se na něj ani po těch dlouhých letech znovu podívat. Teď jsem, i s mými malými vnoučaty, hlídala dva anglické setry našim příbuzným, kteří odjeli do zahraničí. Nemohla jsem si nevzpomenout na Bima a dětičkám jednoduchým způsobem převyprávět jeho příběh. Kvůli emočnímu otřesu, který jsem kdysi sama zažila, bych jim film zatím rozhodně nepustila. Vzpomínám na Bima a jeho páníčka... a též zdravím velké uličnice a super společnice Alyschu & Nigel :-).

plakát

Velryba (2022) 

Bolestivý film o vykoupení... Tolik toho o lidech vypovídá! Jeden z mých nejsmutnějších, ale nejsilnějších filmových zážitků poslední doby. Srdcervoucí film, ale zárověň plný naděje. Pan režisér brilantně zrcadlí lidské pocity a stav lidské duše. Jeho Velryba si zaslouží velkou úctu a uznání a všechny Oscary.

plakát

O myších a lidech (1939) 

Jako malá jsem na konci filmu strašně plakala. Vlastně ve mně tenkrát zanechaly silný a trvalý dojem téměř všechny filmy, kde to s lidskými (i zvířecími) hrdiny neskončilo happy endem. Proto si je tak dobře pamatuji dodnes. Narozdíl od filmu Bílý Bim, Černé ucho, kde moje frustrace dosáhla úplného maxima a který už nechci nikdy vidět, jsem se se zvědavostí na téměř 85 let starý snímek podívala znova. Pravda, už jsem nebulela a i přes omluvitelný nános patosu se mi film pořád moc líbí. Remake z r.92 jsem neviděla.

plakát

Hra pro čtyři (2007) 

Svěží a vtipná konverzační komedie o nevěrnících. Moc jsem se bavila! Ze dvou manželských párů vznikl třetí pár, který tajně udržuje vášnivý vztah, ale ten čtvrtý, je už mnohem chytřejší. Zamilovanost holt nelze potlačit "ráciem", a také  - naštěstí! -  nejde nikomu zakázat se zamilovat. Takže co zbývá? Za každou cenu vztah udržet, odradit od soků - sokyň v lásce, využít celý arzenál ženských zbraní a manipulací, pomstít se?  Nečekaně povedená oddechovka o tom, jak se to (ne)daří podváděným protějškům. Sympatická čtveřice herců, ze kterých mě asi nejvíc pobavil Roschdy Zem.