Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)

Nejlepší a nejkrásnější snímek, který jsem kdy viděl. Nejen krásný, úžasný a skvělý, ale taky se stal pevným podkladem pro budoucí inspirace ve sci-fi žánru. Úžasná výprava, skvělý scénář a na dobu, ve které to bylo, prvotřídní efekty. Nedokážu si představit, že se najde někdo, kdo to nemá rád. To je opovržení hodné jako kulhající, nemocný a všivý pes.

Avengers

Avengers (2012)

Konečně jsme se dočkali nejlepšího super-hrdinského zpracování a nářezu současně. Herecká pastva pro oči, velkolepá opera, koncert, který svým burácením připomíná bouři nad oceánem. Tak to má vypadat, tak to má být. Scénář je vybroušený k dokonalosti, všichni dostávají svůj zasloužený prostor, vše klape lépe než ten nejzachovalejší motor, akce je stylová a odpovídající, hlášky jsou nadupané, nápadité, dokonalé, humor sedí a je inteligentní. Nejlepší akční, nadupaná super-hrdinská jízda, která se od začátku rozjede a ze které není šance vyskočit, nejlepší super-hrdinský film, který je strhující a velkolepý, že jsem doposud žádný jiný lepší neviděl. Týmovka, která má zasloužené místo na vrcholku slávy.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Krásný a dojemný příběh, já vím, teď opět na povrch vyplouvá ta malá ubrečená dívčina, co při každém upuštění kartáče na vlasy nadzdvihne sukýnku řekne: ,,Jejda! ´´ Nicméně, je to tak, je to skvěle podané, naservírované jako nejlepší kaviár v Hiltonu, kdy žádáte další přídavek, až ležíte přežraní na pokoji, ale stejně pokračujete dál i v horizontální poloze v přejídání. Takhle mimořádné to je. Snímek, který se na mě a předpokládám, že i na více lidech, emočně podepsal. Skvělý scénář, úžasné herecké výkony, excelentní režie. Nepostrádá to nic ze svého kouzla.

Mladí muži za pultem

Mladí muži za pultem (1994)

Kevin Smith je ve světě jak milovaný, nepochopený, tak i nenáviděný. Ovšem jeho tvorba má jakýsi zvláštní impuls, který člověka přiměje se smát. Snad jestli je to proto,protože to poukazuje na zvláštní skutečnost lidí, kterými jsme vlastně také, ať už si to chceme, nebo nechceme přiznat, podobní a nebo je to tím, že je to vlastně takový výjimečný, hořko-sladký humor, který nám dává pokaždé spočinout na polštáři se střepy, který voní jako levandule každodenní reality? Kdoví? Ať už to má jakoukoliv sebehlubší podstatu, důležité je to, že to pobaví a to je na dnešní poměry rádoby komedií zcela unikátní.

Smrtonosná past 3

Smrtonosná past 3 (1995)

Akční nářez, nejlepší pokračování. Tak, to bychom měli. I když…je to málo, že? Napsal jsem toho asi tolik jako průměrně inteligentní orangutan, který byl vychován v přísně katolické rodině. Každopádně, je to nejvýstižnější. Zapojení Samuela L. Jacksona bylo jen skvělým příslibem toho, že ten film bude šlapat ještě na větší obrátky, než předchozí dva díly. Akce, humor, skvělé herecké výkony a tempo jako u dvou cvrčků během poměru před bouří. Stará klasika nevymizí a nezrezaví.

Lesní duch

Lesní duch (1981)

Pro mě je vlastně, dalo by se říci, tento snímek kultovní záležitost. Ano, každý máme něco. Já mám třeba před nosem kokain. Rozhodně bych řekl, že tento snímek, je takový startovní výstřel do hororové kinematografie a jelikož byl první a vážně se mi líbil (a líbí) je to moje hororová srdcová záležitost, na kterou nenechám dopustit. Bruce Campbell, ať už je to herec, anebo se jen za něj vydává je prostě…BOREC. Má to skvělou atmosféru, má to styl, má to nápad, je to zvrácené a barvitější než setkání žen při menstruačních problémech, má to vše, co by měl mít kvalitní horor.

Predátor

Predátor (1987)

Arnoldík v nejlepší formě, slintal jsem blahem. Další kultovní pecka, akční nářez a sci-fi, co jsem kdy viděl. Jako horor to ovšem funguje také. Atmosféra ve filmu je hustější než prvotřídně zahulená místnost studenty zemědělské školy. Vše klape jako na drátkách a musíme uznat, že tenhle snímek dal vzniknout jedné z nejlepších postav vůbec. Vzpomínám si, že jsem z Predátora byl tak odvázanej, že jsem si přál, aby sem přiletěl a já s ním mohl jít kosit lidi. Načež jsem se náhle ocitl v křesle jedné velice krásné a sympatické paní doktorky. Uznávám, že to na mě mělo velice dobrý vliv.

Střihoruký Edward

Střihoruký Edward (1990)

Jak by se vlastně žebříček filmů mohl obejít bez nějakých těch srdcových záležitostí z dětství, či nedávného mládí? Já myslím, že moc ne. Hrabat se v hlavě mi kolikrát připomíná hrabání se ve sklepě ve starých krámech, kdy třeba najdete starou školní uniformu, ve které jste doma uklízeli před tatínkem na jeho žádost. Stejně tak je to s tímto skvostem. Další příklad z dojemného, srdceryvného, procítěného a něžného snímku. Johnny Depp byl skutečně ohromující, kdy vlastně dodal Edwardovi, to co mu chybělo, srdce. Vynikající scénář, skvělé chopení se rolí, úžasné podání a temná a zároveň barvitá atmosféra dodává snímku takovou vůni, jako od Diora, že člověk se musí vracet, aby si znovu čichl.

Gauneři

Gauneři (1992)

Ta správná, tvrďácká, cynicky humorná a řežby plná kinematografie, dle mého, vzešla právě z mysli, skoro stejně zvráceného Tarantina. Jeho tvorba je něco, co filmovému žánru chybělo. Byl to chybějící článek k dokonalosti, který on, jako poctivý mameluk, dokázal vybrousit jako diamant a vyleštit jako zlobří kládu. Herecké výkony jsou tu podávány jako náboje v arabských emirátech a děj je tak propracovaný, že jen těžko věřit.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump je takovým tím poctivým snímkem, který každému, kdo je takový jako já, čili jako dáma na setkání dobových uniforem převlečená za sedlákovu ženu, vžene nejednu slzu do očí. Dojemné, krásně zahrané, citlivé. Je to jeden z dalších snímků ze síně slávy, kterým by se měl zkrátka vzdát hold. Napsal bych toho pravděpodobně i více, ale není moc co dodat k něčemu tak velkolepému a navíc do sebe soukám víc alkoholu než znuděná vychovatelka ve školce.