Smrtonosná past 3
Akční / Thriller / Krimi
USA, 1995, 123 min
John McTiernanHudba:
Michael KamenPlakáty
Bruce Willis coby policista John McClane se vrací a tentokrát se utká v souboji s nebezpečným teroristou, který chce ochromit New York a dostat jeho hlavu. Je totiž bratrem zločince Grubera, jehož McClane sprovodil ze světa ve Smrtonosné pasti 1.
Do třetice se setkáváme s policistou Johnem McClanem, tentokrát v New Yorku. Žena ho opustila, kvůli pití se ocitl ve výslužbě a kolegové si z něho spíš utahují, než aby si ho vážili. Ale to se záhy změní, protože terorista, který vyhazuje do vzduchu budovy velkoměsta, chce Johnovu hlavu. Nastraží po celé metropoli bomby a John je donucen plnit jeho úkoly, které se blíží sebevraždě. A protože mu jde opravdu o krk, probudí se v něm jeho zasuté schopnosti, zvlášť když zjistí, že jeho nepřítelem je Simon Gruber (Jeremy Irons), bratr Hanse Grubera, jehož McClane sprovodil ze světa v jedničce. Spojence nečekaně získává v Zeovi (Samuel L. Jackson), majiteli obchůdku v Harlemu. Pomsta však je jen součástí Simonova plánu, v němž jde ve skutečnosti hlavně o zlato ... Režisérem třetího pokračování je opět John McTiernan a v hlavní roli se vrací charismatický Bruce Willis. (oficiální text distributora) -
Do poklidného newyorského rána zasáhne výbuch bomby v obchodním domě.Terorista, který si říká Simon, požaduje policistu McClane. Začne s ním hrát hru "Simon říká". Nejdříve ho pošle do Harlemu s nápisem na zádech "Nesnáším negry!". Zachrání jej černošský obchodník. Simon zadá další úkol: Dal bombu do jednoho z vagonu metra. Jedná se o blázna, nebo o pomstu? Nebo je za tím úplně něco jiného? (woody)
golfista
Kdyby takovouhle kvalitu měly "trojky" ostatních sérií, tak bych byl spokojen. Stále se daří udržet tempo a z hereckého obsazení mi neseděl jen šéf policie. "Padouši" byly v pořádku :-)(4.2.2003)
Cival
Nadprůměrný akční film. McTiernan dokazuje, že si s McClanem rozumí mnohem lépe než Harlin. samozřejmě, že tahle věc není tak dokonalá jako legendární jednička, ale i tak jde o slušnou kvalitku. Skvělé hlášky a osvědčená ústřední dvojice. Čtyřka si může o tomhle poctivém stylu jen nechat vyprávět pohádky.(18.5.2003)
kOCOUR
Třetí díl už je úplně o něčem jiném než jeho dva starší bratříčci. Do děje se vkrádá příliš mnoho postav a John dostává relativně málo prostoru. Řemeslník McTiernan ale uspívá s hrou na kočku a myš stále úspěšně a film neztrácí tempo a humor ani ke konci. Dvěma největšími slabinami jsou nepochybně odfláklý závěr, který vypadá vedle svých závěrových bratří z předešlých dílů jako postižené batole, a především pak mužatkovitý Jeremy Irons, kterému sice nelze upřít snahu nahradit respekt inteligentními formulemi místo vypracované tělesné schránky, ale...není dost zlý a podlý na záporného hrdinu. Celkově vzato je ale "Past trojka" velice zdařilou akční peckou, na třetí díl filmové série až pozoruhodně rychlou a údernou.(17.5.2003)
Galadriel
Lepší než dvojka, ale horší než jednička, protože ta nebude na poli akčních "sólovek" nikdy překonaná. Tahle série je vůbec zvláštní tím, že s přibývajícím počtem dílu až tak moc neklesá jejich úroveň. Skvělý výstup Willise s cedulí "nesnáším negry" v Harlemu.(3.3.2003)
Gemini
Jeremy Irons opravdu zaperlil, ale zkrvaveného a zničeného McClanea už opravdu bylo dost. Opravdu:) PS: Michael Kamen jako obvykle odvedl kvalitní práci...(16.3.2003)
Tosim
WALL STREET 112. CO? NEMÁTE RÁD BĚLOCHY?(11.3.2004)
Radyo
Třetí díl celé trilogie už je o něco slabší, ale rozhodně se divák nenudí. Zaujal mě Jeremy Irons v roli psychopatického teroristy. Ten chlap vážně zahraje cokoli.(31.7.2002)
Isherwood
O zbytečnosti pokračování Die hard se dá polemizovat už u druhého dílu, ale trojka už je čistým parazitováním na této ikoně akčního filmu. Oslovský můstek v podobě „případu Nakatomi“ společně s Gruber bruders je vyloženě trapný a prochlastaný John McLane je standardní scénáristické klišé, se kterým si díkybohu režisér McTiernan ví rady a tak Bruce Willis opět cedí suché hlášky jako o závod. Ale zde už ani nadhled nepomůže k tomu, aby se trojka právoplatně zařadila po bok svých předchůdců. Akční pasáže jsou sice skvělé a taková demolice metra se jen tak nezapomíná, jenže na druhé straně je to spíše žánrová akční rutina bez vážnějšího dějového zlomu, která víceméně stojí na režijním podání páně McTiernana, který z možností Hensleighova scénáře vytřískal maximum a trojka Die Hard je jeho posledním dobrým filmem, zřejmě nejlepším třetím dílem vůbec, který by ale jako samostatný film fungoval (možná) mnohem lépe. Jen ta „rasová politika“ byla poněkud mimo…(27.9.2006)
Tom Hardy
Třetí díl si se svými předchůdci (co se týče humoru a akce) v ničem nezadá, ale bohužel má i nejjasnější slabiny. První je zbytečně ztlumený soundtrack. Tou druhou slabý závěr a tou třetí (nejpodstatnější) ubohý Jeremy Irons, který chtěl vystihnou chladnokrevného teroristu za pomoci jemných gest, ale bohužel ve výsledku vypadá jako velmi zženštilý terorista. I přes tyhle nedostatky je to však stále vynikající pokračování...(24.8.2002)
Matty
Do třetice všeho teroristického s jedním velkým nedostatkem: záporáci v tomhle filmu totiž vůbec „nefungují“. 70% Zajímavé komentáře: Lateef, choze, Rex Mundi, agathon, Weirdman, Barak(5.6.2005)
Djkoma
Stále akční a příjemná jízda, která však lehce ztrácí dech.(19.6.2004)
Renton
Scénář: Jonathan Hensleigh(21.5.2007)
Malarkey
Smrtonosná past je třída a je úplně jedno jestli se jedná o první, druhý nebo třetí díl. Ten čtvrtý už je moc digitální. Devadesátky na tohle byly těžký bouráci. Digitální efekty ještě moc nefungovali a tak si to autoři museli dělat po svým. John McClane tak chodil od jedné akce k druhé a vůbec nic ho nerozházelo. Dělal, jako kdyby právě vstal z postele a jediné, co tomu neodpovídalo bylo jeho tílko, který bylo, co chvíle od krve, potu a nervů, které si John musel vytrpět, když v New Yorku vyřazoval jednu bombu za druhou.(1.10.2011)
Cervenak
Časom preverená akčná megapecka a totálna klasika. Nie najlepšia zo série, ale keď to človek porovná s dnešnými "akčnými" filmami, je to dokonalosť.(23.9.2011)
woody
Sice je to slabší než předešlé díly ale Samuel je dobrý pomocník,Irons je dobrý padouch(ale na bráchu nemá) a potom je tam dost nezapomenutelných scén:výbuch v metru,honička přes Newyorský park a Willisův útěk před vodou v tunelu.(2.3.2003)
Enšpígl
John McClane je pro mě vzor. Posuďtě sami - pálí mu to v bedně a má skvělé nápady, dokáže vystřílet jedno město za dvě sekundy, umí chlastat, z rakovinou plic se taky nesere, /cigáro je cigáro/, rozkazy nadřízených jsou pro něj jen zvuková kulisa, ruce používá k umlácení oponenta, nohy k jeho ukopání, auto má jako ideální doplňek k destrukční činnosti ve městě. Jinak pokud nejde o akci tak na všechno sere a má geniální hlášky. Jo a naprosto dokonale mu sednou bílé natělníky ! To všechno se dá vidět v tomhle bijáku. Willise skvěle doplňuje Samuel L. Jackson, kterej se stejně jako McClane přežral vtipné kaše a Jeremy Irons, kterej jako padouch je skoro stejná svině jako naši politici, akorát, že chodí mnohem lépe oblíkanej .(17.6.2007)
Superpero
Mě to sedlo stejně dobře jak předchozí dva díly. Samuel L. Jackson mi tam nevadí a Willisovi nijak nepřekáží v jeho coolovosti. A Jeremy Irons mi coby démonickej Němčour sedne víc, než třeba záporáci ze dvojky.(1.6.2006)
TheMaker
::::::::::::::::: Můj nejoblíbenější díl ! Skvělý Bruce, ale i Samuel Jackson ! Skvělý film. " Simon říííkááá ......... " :::::::::::::::::::(12.4.2008)
Rob Roy
Hmm... Smrtonosná past se snaží být čím dál tím akčnější, Bruce Willis stále drsnější a postavy stále vtipnější. Ale už to začíná působit příliš uměle. Wilis přežije snad všechno a už se o něj ani nebojíte. Docela slušný záporák Jeremyho Ironse (ale začínám mít pocit, že si padouši stále více zakládají na vnějším vzhledu než na charakteru). Ale pořád to je solidní zábava a Mctiernanova režie je dobrá.(19.5.2003)
║Rozpočet $90miliónov║Tržby USA $100,012,499║Tržby Celosvetovo $366,101,666 (z toho v Japonsku film zarobil pekných $81,762,589)║ Režisér John McTiernan a jeho návrat k tejto legendárnej sérii priniesol ďalšiu strhujúcu jazdu Johna McClane, kde sa ani na chvíľu nepoľavuje. A ponúka zbesilý dej plný pascí, ktoré za pochodu rieši McClane s tým že nemôžu chýbať jeho klasické hlášky a akcia na každom kroku. Do deja výborne zapadá aj postava Zeusa hraná Samuelom L. Jacksonom, ten ako nechcený parťák McClanea vytvoril spolu s ním skvele sa dopĺňajúce duo. /90%/(18.5.2005)
| V kinech ČR od: | 05.10.1995 |
|---|---|
| V kinech SR od: | 02.11.1995 |
Související
- Good Day to Die Hard, A (2013)
- Smrtonosná past 4.0 (2007)
- Smrtonosná past 2 (1990)
- Smrtonosná past (1988)