Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní

Zajímavosti k filmům (7)

Zbojník

Zbojník (2023)

Postava probošta Miroslava byla dle slov režiséra „prokletá role“, poněvadž se mu rok a půl nedařilo napevno oslovit herce. Jako první byl v hledáčku Jan Přeučil, který vlastně na účast i kývl, ale herce provázeli během té doby zdravotní potíže, takže se nakonec Leoš Kastner rozhodl, že osloví někoho jiného. Roli si nakonec zahrál Jiří Dvořák.

Zbojník

Zbojník (2023)

Zbojník představí celkem 4 katolické vojenské řády, mezi nimiž najdeme templáře, johanity, lazariány a německé rytíře. Stejné skóre má velkofilm Království nebeské (2005), s tím rozdílem, že ve Zbojníkovi nenajdeme Řád Božího hrobu Jeruzalémského a Scottův film zase nenabídl Řád svatého Lazara.

Zbojník

Zbojník (2023)

Závěrečná bitva filmu byla natáčena za pomocí kamerových jeřábů Technocrane. Dle tvrzení samotného majitele firmy a držitele Oscara za vědecký přínos kinematografii Horsta Burbully byl do té doby Zbojník jediným nízkorozpočtovým filmem na světě, který takovou vrcholnou techniku použil.

Zbojník

Zbojník (2023)

Původní název filmu byl „Opovědník“, což je správné dobové označení pro šlechtice vykonávajícího krevní mstu. Nakonec byl zvolen název Zbojník, poněvadž se jedná o populárnější termín.

Zbojník

Zbojník (2023)

Na filmu se podílelo 750 komparzistů.

Zbojník

Zbojník (2023)

V několika scénách si lze všimnout detailů freskových vyobrazení či iluminací. Režisér Leoš Kastner totiž vystudoval nejdříve střední uměleckou školu Zámeček a poté i Fakultu designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni. Je proto zřejmé, že umění hraje v jeho filmech důležitou roli.

Reklama