Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (2 223)

plakát

Vinnetou - Vinnetou: Nový svět (2016) (epizoda) 

3,5* ~~~ Na to, jak jsem tu nejprve četl smutky a nářky nad novým zpracováním dávno známého, jsem byl docela mile překvapen, co se z toho vyvrbilo. Ano, je to trochu jiné, ale ne špatné, Prostě jen jinak pojaté. Ale i takhle se mi to líbilo. trochu pomalejší, trošku reálnější pojetí. Čekal jsem nějakou totální béčkovou srágoru, čerpající jen ze známého jména a postav, dostalo se mi docela zajímavého syrovějšího pohledu ála "Jak to bylo v skutečnosti". Nezklamán, příjemně překvapen.

plakát

Řachanda (2016) 

Mělo to pár překvapivě světlých chvilek a taky pár až k pozastavení se pitomých. Největší problém tak asi byla inspirace profláklejšími fantasy filmy a jejich předlohami, protože jako samotná pohádka by to nebylo vůbec špatné, ale ty potřeby jakýchsi elfích divoženek/amazonek, skřetů, elfů, do toho klasický hejkal a k tomu ne úplně klasický troll, víla, nějaký další skřet, jejich divné nadabování (příliš postsynchronně nesednoucí) to bohužel prostě kazili. Celkově to pak vypadalo na ne špatný projekt, který dojel na svou přílišnou zamýšlenou pompéznost, jež byla ubita klasicky česky filmovou malostí a, byť ne asi na české poměry, ale malým rozpočtem. Uznávám, že možná bylo fajn, že se k filmu dostalo v rolích nějakých pidižvíků, divoženek, měšťanů a služek a vůbec všeho toho okolo plno lidí, kteří jsou třeba ještě na filmových školách nebo se u filmu vyskytují nepříliš. Je to takový mišmaš, ale když si vzpomenu na mnohé další moderní pokusy o jakési pohádky, tak tohle vlastně vůbec nebylo zas tak špatné. Teď tedy jen, jestli je to vlastně pochvala nebo povzdechnutí. ~~~ 2,5*

plakát

No Man’s Land (2016) (divadelní záznam) 

Čekal jsem od toho tedy trochu víc. Jde o herecký koncert HLAVNĚ McKellena, doplňovaného Stewartem, jehož role mu ale neumožňuje se až tak rozkecávat. Další dva pánové jsou sice příběhově asi pro autora důležití, ale stačilo by mi i jen to, kdyby na prknech byli jen Ian a Patrick. První polovina do přestávky je trochu pomalejší právě proto, že je Patrickova postava stále mimo, druhá se začne příjemně rozjíždět při rozhovorech Iana s Owenem a poté Iana s odpočinutým ale stále mimo Patrickem, jež se začne svěřovat "svému příteli", nicméně ke konci to zase nějak opadne, Ianova podlézavost a potřeba se přiživit mi přišla jak z čistého nebe, než že by postupně vykrystalizovala do děje, a zničehonic to končí. Aneb čekal jsem víc.

plakát

La La Land (2016) 

Překvapivě vůbec ne špatné a překvapivě vlastně ani ne moc muzikál (úvodní jaksi nadbytečné hopsání po autech mi přišlo zakomponované do filmu hlavně proto, že jinak by v něm bylo minimum zpěvotanečků). Pak se snad ještě zazpívalo a zastepovalo jen párkrát a zbytek filmu pak pohltilo místy lehce roztahané romantické drama o nesplněných snech a hrátkách osudu. Nejlepší tak bylo nečekané resumé ála "Co by kdyby", za které dám +0,5*, tu zas ale pomyslně odeberu, protože jak některý jazzík můžu, tak ten zdejší mě moc nebral. Některé skladby jsou i celkem chytlavé, písničky (tedy jejich text) klasicky americko-muzikálově-ukecaně nereplikovatelné. Překvapivě to bylo fajn, ale nečekám, že by se to stalo nějakou klasikou.

plakát

Vyšehrad (2016) (seriál) 

Viděl jsem čtyři doslova párminutové skeče a uznávám, že to má potenciál, byť nejsem cílová skupina. Jenže je to díl co díl děsné krátké a hlavně je to na nějakém pofidérním webu, co žije představou, že přežije co by placená forma video databanky streamovaných a všude jinde běžně dostupných filmů. Nepřežije, bohulibý nápad, ale s děsným křížkem po funuse. Autoři nechť se domluví např. s nějakým Streamem. Je mi jasné, že je to prvotina dělaná na koleni, což není špatně, ale na takovéhle platformě a s takovou krátkostí tomu předpovídám jepičí život. Alespoň na sebe ale pánové upozorní, držím jim palce.

plakát

Pasažéři (2016) 

3,5* --- Dvouhodinová sci-fi variace ála Stockholmský syndrom. Byla tu šance ještě na variaci Války Roseových, ale ta zapadla. Vizuál za jedna, horší už to bylo s myšlenkovými pochody postav (viditelné glitche, které přecházím mávnutím ruky) a příliš klasickým a očekávatelným koncem. Ta chemie mezi herci ale byla a zahráli to dobře a výsledek tomu překvapivě odpovídal. Umím si ale představit i méně "americký" konec.

plakát

Assassin’s Creed (2016) 

Hru, resp. hry jsem nehrál, takže s tím porovnávat nemohu. Ale vypadalo to efektně,jakýsi smysl příběh měl, byť samozřejmě z množiny těch trhlých. Ale nečekal jsem od toho adepta na cenu za scénář, takže mi to prostě nevadilo. Děj odsýpal podle pevně daného mustru, hopsalo se, skákalo se, bumbácovalo se a efekty plnily plátno a nevyznívaly trapně. Nebylo to světoborné, ale bylo to celkem fajn. Jednou viděti, nezdechnout a zapomenouti. A „Marion Cotillard as femme fatal again“. Co mě ale skutečně nepříjemně překvapilo, to byla hlučnost zvuků a hudby. všechno neustále furt jen dunělo a dunělo, až to bylo až příliš otravné.

plakát

Anděl Páně 2 (2016) 

Spoilery! Takže si to shrňme: Anděl páně byla po hodně, HODNĚ dlouhé době znovu konečně pohádka, která byla POHÁDKA, která spolu se Třemi oříšky pro Popelku a Mrazíkem ovládne vánoční televizní obrazovky rok co rok. A právem, patří na ně a patří k vánočnímu období. Co se druhého dílu týče, bohužel trpí syndromem druhých dílů. Ivan Trojan, s čímž nic neudělá, má prostě deset let navíc a na Petronelovi je to poznat. Jiří Dvořák propadl klasicky peklu, bodejť, je to prašivý pekelník, protože na něm to vidět není. Ale buď jak buď andělův zlatý chrup, pohádkovost kamsi vymizela. Přibylo pár známých tváří v cameích svatých postav, ale hlavní zápletka s jablkem vyznívá bohužel dost nuceně - navíc jablko je skutečně jen záminkou a kdyby Petronel ztratil klíč od brány, vyšlo by to nastejno. Navíc zrovna jeho ztrátu nikdo neřeší... Sázka anděla s pekelníkem o dušičku nepochopitelně a nesmyslně předabované Vicy Kerekes pohádkovost postrádá úplně a pekelník se chová po celý film vůbec dost divně - nejprve se nechává seřvat, pak zcela nepochopitelně jede pase po Kerekes, což s dějem a důvodem návratu na zem vůbec nijak nesouvisí a tak celá pohádkovost prvního dílů tady ve druhém jde do kelu, což je dost škoda. Zbytečně nepohádkové násilné chování zločineckého gangu lupičů mi tam také moc nepasovalo a navíc osud právě lupičů vs. osud zažraného kapitalisty mi nepřišel smysluplný (jedni do vězení místo očekávatelného pekla, druhý do pekla místo očekávatelného napravení se). Jako mikulášská pohádka to není stále vůbec špatné, v porovnání s nemálo vánočními pokusy o pohádkové příběhy stran každoročních Českotelevizních variací na téma "musíme utratit rozpočet na vánoční pohádky", ale celkově nic zvláštního, abych to musel nebo chtěl vidět znovu.

plakát

Pravý rytíř (2016) (TV film) 

2,5* --- Prostě jen další pohádka s klasickými klišé. Několik dobrých nápadů tam skutečně bylo, třeba ty přeludy, co se snažily uhranout své oběti :), ale celkově to působilo jen jako rutina poskládaná z několika příliš nesouvisejících obrazů a scének, navíc sestříhaných tak, že asi půlka filmu zůstala ve střižně na podlaze. Jako pohádka to funguje, taková ta pohádka, co se někdy v sobotu odvysílá někdy po poledni, někdo si ji všimne, ale jinak zmizí v propadlišti dějin. Neurazí,nenadchne. Kdybych to měl hodnotit jen jako štědrovečerní pohádku, v dobré náladě bych ti viděl ta na čisté **.

plakát

Rogue One: Star Wars Story (2016) 

Příliš mnoho licence, příliš málo Star Wars. Zdlouhavé, ve výsledku v podstatě takřka o ničem, Existence mnoha postav nadbytečná a, bohužel, plno zvratů, jednání a chování, ze kterých bychom byli unešeni v době vzniku původní sextalogie, už dnes jaksi nemůže zaujmout. Je to škoda, ale je to tak. --- Spoiler! A vzhledem k tomu, jaký smysl tam měla ta camea známých ksichtů, tak asi příští SW dějovou odbočku bez potíží dokáži ignorovat. /Spoiler! --- Působilo to na mě jak takové ty amatérské filmečky, kdy si fandové hrají na Star Wars jakoby s nějakým příběhem zasazeným do daného vesmíru ale z pohledu někoho jiného někde jinde - jen tady byly lepší efekty a podařilo se zverbovat pár známých asiatů, jednoho Inda, černocha, bělošku. Jen si nejsem jistý, jestli tam byl i nějaký Jihoameričan/Mexikánec/Portoričan a tak. --- PS: Ty CGI ksichty jsou fakt tragické, ale jako vážně strašně tragické. --- PPS: z hudby tam není absolutně nic zajímavého z zapamatování. --- PPPS: Příliš moc se snažily do filmu narvat všechno. Vesmír, exteriéry, rodinné drama, Republiku vs Povstalce, epické vesmírné bitvy. Prostě ždímačka na peníze, žádné Star Wars. --- 2,5