Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Rodinný
  • Akční

Recenze (1 627)

plakát

Naše máma Georgia (2011) 

Dokázali byste odpustit své matce, kdyby vás v období dospívání opustila a nechala po sobě jen dopis na rozloučenou? Právě o tom pojednává toto nenáročné komediální drama z Austrálie, které je vhodné tak maximálně na zabití jednoho nudného všedního odpoledne, ale nelze od něj čekat nějaké velké zázraky, protože je jen o něco málo kvalitnější než klasické německé sladkobolné dojáky od paní Pilcherové. Dvě sestry, matka která chce napravit svou chybu, ale neumí se ani omluvit, vzdorovitý teenager, obtloustlý policajt a pár dalších postaviček se zde snaží rozehrát nějaký ten romantický a možná snad i dojemný příběh, ale ve výsledku se jedná jen o podprůměrný film, který se sice dá bez obtíží zhlédnout, ale žádná hitparáda to rozhodně není a zřejmě reálně hrozí, že se vám celé toto dílko během pár dnů vykouří z hlavy a vy si ani nevzpomenete, o čem to bylo. Na jedno zhlédnutí to bylo obstojné, ale bohužel nic nového mi tenhle film nedal, a tak hodnotím podprůměrnými dvěma hvězdami.

plakát

Válečný kůň (2011) 

Může být pouto mezi člověkem a zvířetem tak silné a pevné, že překoná i útrapy války? Těžko říci, zda je to možné v reálu, ale film má tu úžasnou vlastnost, že je v něm možné odvyprávět cokoliv, třeba i příběh, který se může zdát zdánlivě nereálný, ale vy víte, že racionalita je zde naprosto vedlejší, protože si přejete vidět a zjistit, že nějaký takový na první pohled nereálný příběh může mít šťastný konec. Steven Spielberg se pustil do filmu, který je ve všech směrech filmem zvláštním, nebojím se říci i tak trochu sentimentálním, ale hlavně je to film, který i přes pár nepěkných scén, v nichž se lidé nechovají ve válce ke koňům zrovna nejlépe, je filmem neuvěřitelně hřejivým a úžasně milým, který pohladí po duši. Nebojím se přiznat, že film jsem prožíval, jako bych toho koně od hříběte vychoval já sám, ani na okamžik jsem se u filmu nenudil a vše jsem prožíval spolu s hlavními hrdiny, a u konce mi samozřejmě vyhrkly slzy, jinak to totiž v mém případě u tohoto typu filmů ani nejde. Zkrátka jsem viděl výjimečný film o výjimečném poutu mezi koněm a jeho lidským přítelem a neváhám s tím udělit tomuto filmu pět hvězd, a kdyby byla ta možnost, udělím těch hvězd klidně i více, protože tenhle film je prostě výjimečný.

plakát

Cesta na tajuplný ostrov 2 (2012) 

Když prahnete po dobrodružství, zkuste něco šíleného, třeba vletět s helikoptérou do velkého tornáda a když budete mít štěstí, tak objevíte bájnou Atlantidu. O něčem takovém totiž vypráví tento zajisté zajímavý a pozoruhodný film. Musím se přiznat, že od Julese Vernea jsem nikdy nic nečetl, ale to mi vůbec nebránilo v tom si tenhle film vychutnat od začátku až do konce. Jsem totiž člověk, který se rád nechává ve filmech oblbnout, a který s nefalšovaným nadšením přistupuje na nápady tvůrců, že i přes moderní způsoby mapování naší zeměkoule stále můžou existovat na naší planetě místa dosud nepoznaná, místa zapomenutá a neprozkoumaná, kde by nás mohlo leccos překvapit. A přesně díky této své naivitě jsem si film vychutnal od začátku až do konce, vždyť ten příběh a nápady tvůrců, to bylo něco úžasného, co se mi líbilo a co mě bavilo. Film samotný mě zkrátka dokázal dostatečně nadchnout svým dějem, a když k tomu připočtu i vydařené herecké výkony, obzvláště tedy komediální postavu Luise Guzmána, tak nemohu jinak než film ohodnotit nadprůměrnými čtyřmi hvězdami.

plakát

Monte Carlo (2011) 

Podoba se známou osobností může mít zajisté své výhody i nevýhody, ale když už si vás někdo s takovou osobností splete, tak proč z toho něco nevytěžit? Právě na tom je založena tato romantická komedie, která je ve své podstatě velice prostá, ale to jí vůbec nic neubírá na zajímavosti. Naopak zde se jedná o překvapivě pohodový film, který příliš nenudí, který docela rychle odsýpá, a který je příjemný, milý a docela atraktivní díky prostředí, ve kterém se odehrává. Ale zároveň je to film, který si na nic nehraje, a který chce diváka pouze pobavit, a to přesně se filmu v mém případě povedlo. Na jedno zhlédnutí je tohle ideální chuťovka a o to tady šlo. Co se týče hereckých výkonů, tak tam nemám co vytknout, Selena Gomez nám od dob, kdy začala natáčet pro Disneyho trochu povyrostla a je v jejím případě nač se dívat, a Cory Monteith mi zase připomněl, jak zajímavým a sympatickým hercem byl, než letos v létě zemřel. Celkově film tedy hodnotím kladně a myslím si, že na poli romantických komedií je to jeden z těch výraznějších kousků. Uděluji lepší tři hvězdy.

plakát

Velký esa (1987) 

Někdy vám nečekaný výlet může změnit život, tak jako se to přihodilo hlavnímu hrdinovi tohoto filmu, který před žalem ze smrti otce utekl do nebezpečné čtvrti, kde je přepaden a díky tomu najde kamaráda, s nímž prožije docela velké dobrodružství. Tato dětská krimikomedie vlastně není ničím jiným než příběhem o hledání ztraceného otce, jednoho z chlapců, zároveň ale pojednává i o přátelství, které je schopno překonat nejednu nástrahu. Prostě normální film, který si na nic nehraje, který nemá žádné větší cíle, ale prostě je to jen film na odreagování, u kterého se může pobavit celá rodina. Žádné výraznější kvality u filmu nehledejte, prostě pokud se chcete odreagovat, je tenhle film pro vás ideální, pokud si chcete vzpomenout na vaše dětská léta a vaše první kamarádství, je tenhle film určen přímo pro vás. O hereckých výkonech se ani není třeba zmiňovat, v hlavních rolích jsou dětští neherci, takže v rámci možností to ujde. Ve výsledku film hodnotím průměrně a uděluji tři hvězdy.

plakát

Projekt X (2012) 

Párty na kterou se nezapomíná? V Česku asi nereálné, ale v Americe o něčem takovém určitě sní větší množství puberťáků. A musím říct, že obdivuju každého, kdo se něco takového rozhodne dotáhnout až do konce a nepřemýšlet nad následky. Já osobně bych na to nikdy neměl a nutno říci, že i hlavní hrdina v tomto filmu je v tom docela nevinně a vše má na svědomí jeho nejlepší kamarád, ale je to i o tom, co svému kámošovi dovolil. A následky byly takové, které mě samotného vyděsily, něco takového jsem si na začátku filmu neuměl ani představit. Prostě mejdan dovedený až do těch nejabsurdnějších následků, o tom je tento film, který je svým sdělením zcela výjimečný, a který zřejmě některé americké teenagery dokáže od pořádání podobných mejdanů odradit. Co se týče dokumentárního stylu filmu, tak mi to vůbec nevadilo, naopak to filmu dodalo na reálnosti a velice mu to pomohlo, herecké výkony byly absolutně uvěřitelné, takže v tomto směru nemám k filmu jedinou výtku. Na tenhle film prostě jen tak nezapomenu, a i proto ho hodnotím jako nadprůměrný a uděluji čtyři hvězdy.

plakát

Vojín Benjaminová (1980) 

Co dělat, když jste zklamáni životem? Někdo se pokusí to řešit sezeními u psychiatra, někdo spolyká prášky, někdo se z toho vybrečí, někdo zvolí zapomnění v hlubinách v alkoholu a někdo učiní radikální životní změnu. Takovou změnou zajisté je i vstup do armády, a to je právě případ hlavní hrdinky tohoto filmu, která si zprvu představovala, že armáda je něco jako jako skautský tábor, a o to horší vystřízlivění ji potom čekalo ve výcvikovém táboře. Na tento film jsem se podíval jen z toho důvodu, že na žádném jiném kanále nic zajímavějšího neběželo, a musím říci, že film mě částečně příjemně překvapil, nicméně nějaká velká hitparáda se ale v mém případě nekonala, prostě pomalý film, místy vtipný, povětšinou však nudný a rozvleklý. Nad vodou ho držel především herecký výkon Goldie Hawn, která svou roli zvládla bravurně, a filmu z mého pohledu pomohl i fakt, že děj byl, alespoň pro mě, jen velmi těžko předvídatelný a až do konce jsem netušil, jak to dopadne. Ve výsledku film hodnotím jako průměrný, což znamená tři hvězdy.

plakát

Probudím se včera (2012) 

Je smutné, když se člověk dejme tomu ve 40 letech ohlédne zpátky a zjistí, že lituje něčeho, co nikdy neudělal a přitom to udělat mohl. Možná kdyby to udělal, byl by jeho život jiný, možná lepší, možná horší, ale jiný. A právě s takovou myšlenkou si tento zajímavý film pohrává. Já jsem na nápad tvůrců přistoupil a film jsem si naprosto perfektně užil, prostě to byla úžasná jízda, která mi utekla velmi rychle. A to říkám i přesto, že Jiří Mádl je v současnosti jedením z mých nejméně oblíbených herců, ale zde mi příliš nevadil, respektive dalo se to s ním přežít především díky zajímavému a originálnímu ději. Já sám bych si rád dospívání v socialismu vyzkoušel, takže se přiznám, že jsem hlavnímu hrdinovi hodně záviděl, že měl možnost se z dnešní uspěchané a konzumní doby půřesunout do poklidného a ospalého období konce socialismu. Když to tedy shrnu, tak super děj plus kvalitní herecké výkony, obzvláště výkon pana Táborského a rodičů hlavního hrdiny, rovná se má spokojenost. Filmu tedy po zásluze uděluji nadprůměrné čtyři hvězdy.

plakát

Jakub lhář (1999) 

Co si budeme povídat, válka je svinstvo a být za 2. světové války Židem neskýtalo příliš nadějí na dlouhý a spokojený život. A právě v téhle válečné mizérii v jednom polském židovském ghettu se našel jeden člověk, který díky vymyšleným zprávám, jež rozšiřoval mezi ostatními Židy, rozdával naději a optimismus. Robin Williams je skvělý herec, o tom není pochyb, a v tomto filmu a v téhle roli opět zazářil a musím říci, že mi nedělalo problém uvěřit mu každé slovo a každé gesto. Bohužel původní východoněmeckou verzi jsem neviděl, ale jestliže Robin Williams předvedl v této nové verzi tak výborný výkon, tak bych rád viděl původní výkon pana Brodského, jelikož věřím, že byl v této roli určitě stejně dobrý, ne-li lepší než Robin Williams. Jinak když se vrátím k této novější verzi, tak musím říci, že se mi velmi líbilo budované napětí a vůbec ta stylizace, je vidět, že i bez rozmáchlé výpravy se dá natočit zajímavý civilně pojatý příběh, který má hlavu i patu, a který dokáže člověka pořádně vynervovat a napínat až do konce. Rozhodně se tedy jedná o jeden z těch lepších válečných příběhů, a proto uděluji lepší čtyři hvězdy.

plakát

Hlavně nezávazně (2011) 

Sex bez závazků. I o takovém tématu může pojednávat romantická komedie, a vůbec ničemu to nevadí. Bohužel tahle komedie má tu chybu, že byla velice předvídatelná a nenabídla nic navíc, čím by mohla vybočit z dlouhé a nepřeberné řady filmů ze stejného žánru. Vlastně nebýt toho, že v hlavních rolích jsou zde k vidění známá herecká jména, jako je Ashton Kutcher a Natalie Portman, tak by tato komedie zřejmě prošla kiny bez nějakého většího diváckého zájmu, ale právě díky těmto hercům stálo za to se na film podívat a rozšířit si v rámci tohoto žánru své obzory. I když tím samozřejmě neříkám, že ten film byl špatný, to opravdu nebyl, ale bohužel nebyl ani originální, ani ničím výjimečný, prostě klasická story o tom, jak on se zamiluje do ní, ona mu dlouho odolává, nakonec si to ona rozmyslí, ale on už nemá zájem, zkrátka je zde naskládané jedno klišé na druhé a na jedno zhlédnutí je ten film plně dostačující. Jak už jsem napsal, film považuji pouze za klasický průměr, a z toho důvodu ho hodnotím průměrnými třemi hvězdami.