Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

12 opic

12 opic (1995)

Jeden z mé top ten, především díky dějové linii, kde se míchá minulost s budoucností kořeněná přítomností, a takovéhle koktejly já prostě miluju. Když jsem řekl 'především díky dějové linii', vůbec to neznamená, že ostatní filmové aspekty 12 opic příběh předčil mílovými kroky, v žádném případě. Super zahraný pošuk Jeffrey Bradem Pittem je jedna z jeho nejlepších rolí dle mého názoru. Ten jeho vykulený výraz a gestikulace rukama jsou super. No ale i Bruce Willis odvádí špičkovou práci, film má díky tomu tu správně hutnou atmosféru, ozvučení je špičkové a konečné zjištění, co Twelve Monkeys vůbec udělali, mě dostalo do kolen. Filmová lahůdka. Oceňuju i Armstrongovu závěrečnou píseň v credits. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.

Ace Ventura 2: Volání divočiny

Ace Ventura 2: Volání divočiny (1995)

Existuje spousta vymazlenějších filmů se silnějším příběhem, lepšími herci a jejich výkony nebo i režií. To všechno uznávám a jsem si toho vědom, ovšem Jim Carrey v podání dabéra Bohdana Tůmy pro mne znamená jeden z nejvtipnějších filmů. Tenhle snímek je moje slabina a nestydím se za ní. // Viděl jsem v českém dabingu.

Avatar

Avatar (2009)

Tak jsem se konečně dočkal anglického originálu. Ve 2D samozřejmě - asi bych nepřekousl, kdybych takový propagovaný velkofilm viděl nejdřív v dabingu, byť ve 3D. Ale teď už k filmu - asi jako drtivá většina lidí, co tenhle Cameronův počin shlédlo, jsem naprosto unešen. Ne, unešen je slabé slovo. Tady se spojilo všechno - že konečně vidím Ripleyovou v Jamesovo filmu, Terminátora Worthingtona, který mimochodem fakt úžasný výkon (a když už jsem u výkonů, musím vyzdvihnout šéfika mariňáků Stephena Langa - záporák, jak má být), Michelle Rodriguez z Lostů a když se na plátně objevila Zoe Saldana v Na'vi podobě, přeběhl mi mráz po zádech. Ti počítačoví technici musí být blázni, co dokázali. Jejich skřeky, řeč, chování, podnebí, zkrátka celý jejich svět jsem sledoval s rozšířenýma očima naprosto celou dobu. Objevilo se tam i dost komediálních momentů, kde jsme se zasmáli, ale teď ty bitvy! Ty monstrózní bitvy, kde když jsem viděl a hlavně slyšel letět komando futuristických vrtulníků s mothershipkou na jejich posvátný a domovský strom, mráz mi po zádech neběhal, on se snad snažil trhnout rekord v délce přebíhání. Učení Jakea v jejich světě být Na'viem, ochočování "draků", kteří mimochodem byli fakt skvělí, a v neposlední řadě roboti. Fakt se mi to hrozně moc líbilo, půjdu minimálně ještě jednou, máme naplánovaný IMAX. Jediná věc, co mě malinko zklamala, je, že je to vlastně pohádka. Chtěl jsem řežbu ve stylu T2 a ne snahu omezit vulgární mluvu (snad tam nezaznělo ani jedno "fuck"), krev a násilí za účelem nižšího ratingu. Ale co, nemůžu chtít všechno a na každém filmu se dá něco najít, tady je to jen toto. Jak vždycky píšu, že se mi nelíbil ta sladkost kolem, tak tady mi to ani jako slaďárna nepřišlo. Mohl bych psát ještě dalších deset minut, ale myslím, že je to celkem zbytečné. Přidám další postřehy po druhém promítání. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Extrakt všeho, co ty nejlepší filmy mají mít. Nehledě na to, že se jedná o amerického Cimrmana, příběh je naprostá špička, herecké obsazení je trefené skvěle, hudba lahodí uchu kdykoliv zazní, a Zemeckis je prostě borec. Občas mi maličko vadily nelogičnosti (kulka v zadku, skok z lodi na krevety za poručíkem Danem), ale tenhle film válcuje ostatní o třídu svým pojetím, svým pohledem (rozuměj pohledem člověka s IQ 80) a taky oscarovým Tomem Hanksem. Excelentní. Naprosto mě dostala Hanksova intonace, asi se to budu taky muset naučit pro ohromování přátel :-) Viděl jsem v originálním znění s titulky.

Matrix

Matrix (1999)

Co se týče sci-fi, šlape na paty filmu Terminator 2, který tenhle atak odráží s vypětím všech sil. V surround zvuku nepřekonatelná scéna na střeše se zpomaleným záběrem :) Nechci tu psát o profláklé scéně v přízemí budovy věznící Morphea, bojovému výcviku nebo některých logických nesrovnalostech. Je to film u kterého se nenudím, můžu ho vidět kolikrát chci (což se bohužel nedá říct o jeho dvou pokračováních) a pořád mě bude bavit. This film is the ONE. Nemůžu věřit tomu, že je to už 11 let starý kousek, tenkrát když ho dávali poprvé na Primě tak jsem si myslel, že Matrix na nás zkouší obrácenou psychologii :). // Viděl jsem v originálním znění s titulky.

Mlčení jehňátek

Mlčení jehňátek (1991)

Asi nejlepší thriller všech dob. Bezkonkurenční ústřední dvojka (Hopkinse jsem měl dlouho za jednoho z nejlepších herců), skvělý motiv, atmosféra, hudba (!), rozuzlení, stopáž... Prostě všechno na tomhle filmu je dokonalý. Viděl jsem ho už Xkrát, ale pořád mi učarovává styl Hannibala, v dnešním porovnání tak trochu drsnější House :) Ještě mě čeká knížka :) // Viděl jsem v originálním znění s titulky.

Návrat do budoucnosti II

Návrat do budoucnosti II (1989)

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. V první polovině navštíví Marty s doktorem Brownem Hill Walley roku 2015, aby zachránil svého syna a v té druhé polovině se vrátí do roku 1955, kde už byl v prvním díle. Tyto dva příběhy se tak špičkově prolínají, můžeme vidět Martyho hraní Johnny B. Gooda z jiného doplňujícího pohledu a tak dále. Finále se koná ve finále prvního dílu, je to neskutečně dobře zpracované a pochopitelné. Zemeckis se Spielbergem se překonává a... To se nedá popsat, to se musí vidět. Tenhle film je u mě právem v top ten. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.

Telefonní budka

Telefonní budka (2002)

Jeden z nejúžasnějších a nejemotivnějších filmů, co jsem viděl. Nevím, co vychvalovat dříve - nepopsatelně zahranou hlavní roli Stua Colinem Farrellem či grandiozně podaný Sutherlandův hlas nebo snad příběh, který je silný jako rybářský vak sešitý ocelovým lanem... Rozeberu to blíže. Colin Farrell se tímto snímkem stal definitivně jedním z mých nejoblíbenějších herců. Jeho proměna z neskutečně sebevědomého chlapíka, který má všechny na háku, přes už trochu nervózního, posléze vyděšeného člověka, po lidskou ubrečenou trosku ve mě zanechala nesmazatelnou rýhu, kterou si budu pamatovat navždy. Více než dobře mu sekunduje Kiefer Sutherland, tedy přesněji jeho hlas. Chtěl jsem dát čtyři hvězdičky, ale potom... Farrell: All right, I've done what you asked. That's it. I've had enough of this. Sutherland: I haven't. Farrell: You said you'd let us go. Sutherland: I changed my mind. A já jsem taky změnil svůj úmysl. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. I dnes, po téměř dvaceti letech, mě výprava a efekty uchvacují tak jako tenkrát, když jsem si na T-101 hrál a scéna se skokem na Harleyi za tahač byla moje nejoblíbenější. Viděl jsem teď Directors Cut a je to neuvěřitelně skvělý film, milník kinematografie. Považuju to za nejlepší akční sci-fi, které kdy bylo natočeno, herci jsou naprosto skvělí (hlavně Linda Hamilton se od prvního Terminátora dost dobře vypracovala), v režisérském křesle duchovní otec Terminátora Cameron, zvuk špičkový (5.1 to jistilo)... Bomba... časovaná... nukleární :) // Viděl jsem v originálním znění s titulky.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Jestli vám někdo bude tvrdit, že Shawshank Redemption je jeden z nejlepších (neřkuli ten úplně nejlepší) filmů kinematografie, nepřete se s ním. Tenhle snímek na to má. Velice silný příběh, v jehož průběhu se zasmějete, pocítíte lítost, soucit s hlavními hrdiny i syrovost obyčejného vězeňského života. Takový hřejivý pocit, kdy pro vás kamarád zajistí tři pivka při opravování střechy budovy na značky, nebo když buduje novou knihovnu, najdete jen v málokterém filmu. A je to ten pocit, který i někdy prožijete na vlastní kůži, ve svém vlastním životě. Opravdové veledílo, hudba na špičkové úrovni, herci vynikající a příběh silný jak jen může být. Je to také jeden z těch mála filmů, kdy je český dabing jen nepatrně horší než originál. Ať už se na to kouknete v tom či onom dabingu, nepřijdete ani o kousek atmosféry, která na vás ze zdí shawshankské věznice dýchne hned při první scéně. Brilantní kousek. // Viděl jsem v originálním znění s titulky.