Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (415)

plakát

Forrest Gump (1994) 

Viděl jsem tento film už mnohokrát, naposledy včera, a pořád je v tom to dojetí, radost, překvapení, smutek, úžas, něha... prostě veškeré ingredience, které tento film dělají bez debaty jedním z nejlepších filmů všech dob. Tom Hanks je Pan Herec, kdokoli jiný by zcela jistě z filmu udělal spíš nepovedenou komedii, nebo slaboduché drama. Samozřejmě, že poklona patří i režiséru Robertu Zemeckisovi, je vidět, že film dělal s naprostou odevzdaností a láskou. A nakonec - všem patří má poklona, je to dílo, které zahřeje, pobaví, rozesmutní a... vždycky potěší... Bez debaty 5 hvězdiček - 100%. Díky takovým filmům je opravdu hezké žít a vědět, že ... život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš... :-)

plakát

Barbar Conan (1982) 

Ve filmu zazní moudrá věta: „Co nás nezabije, to nás posílí.“. Tato klasika je docela ke koukání, snad ale jen proto, že jí říkáme klasika. Hodně hezkých scén, hodně svalů, hodně slaboduchých slov a fakt slabý scénář. Ale... nezabila, tudíž by měla alespoň posílit. No, neposílila, ale byl to poměrně pohodový večer. Jedna scéna ovšem velice oživila vzpomínky na první shlédnutí před dávnými lety - rána pěstí velbloudovi. Pamatuji se, že tuto scénu jsme si připomínali velice často. Tenkrát se odkudsi vynořila myšlenka a pak se tradovala jako fakt, že ta rána nebyla ve scénáři, že to byl jen reflex Arnolda a prudký pohyb zvířete. No, kdo ví... Za tu klasika ale nakonec přece jen dám 4 hvězdičky - 70%.

plakát

Pan Popper a jeho tučňáci (2011) 

Byl to napsolutně pohodový, byť i trošku nudný film. Celou dobu jsem měl pocit, že z námětu šlo vytěžit daleko víc. V každém případě měl v sobě spoustu dobrých nápadů, dobrá byla Pippy, pracující s písemnostmi a pořád povídající písmeno P na počátku... slov... :-) Jim Carrey taky evidentně rád pracuje s novými slovy (alespoň to tak vypadá podle dabingu, který se snad drží originálu), viděl jsem poslední dobou několik filmů s ním a v každém nějaké to slůvko bylo. V tomto tedy kromě slůvka napsolutně zaznělo například slovní spojení budoucnost plná viagratility, což je nesporně pevně daná budoucnost... :-) Tučňáci byly roztomilí, ale přece jen příliš umělí. Jinak ale fajn. 3 hvězdičky - 65%.

plakát

Columbo - Prázdný rám (1971) (epizoda) 

Ten romantický začátek jsem vždycky obdivoval - starší pán hraje na klavíru, s úctou vstoupí mladý muž a naslouchá lahodným tónům. Pak vytáhne ruku z kapsy a podívá se na hodinky, a než člověk stačí domyslet, proč má na rukou rukavice, vytáhnu druhou s pistolí a klavíristu zastřelí. Nevím, jestli v seriálu začal některý díl tak rychle. Pak už ovšem nastoupila klasická práce padoucha, který spolu se spolupachatelkou udělali všechny kroky, aby je nedopadli. Vše je ovšem marné, protože přijíždí Columbo a svými všetečnými otázkami - „Nechám vám odposlouchávat telefon, nevadí to, že?“ - začne pracovat na padoušské psychice. Dobrá byla scéna s modelkou, ta fakt pobavila... :-) Velice povedený díl. 5 hvězdiček - 100%.

plakát

Columbo - Vražda podle knihy (1971) (epizoda) 

Opět musím konstatovat - škoda, v dabingu Haničinec. Je to dobrý herec, ale naprosto se ke Columbovi nehodící. Nicméně dokonale to vyvážil scénář, upřímný Columbo („Já vím jsem otrava, ale nemůžu si pomoct.“), ale hlavně nesmírně sympatický padouch Jack Cassidy, beznadějný spisovatel, ale nadějný svůdce („Příště vám dám podrobnější interview. Víc do hloubky.“)... :-). Snad svou roli sehrál i Steven Spielberg v režii, podle mě je to v každém případě jeden z nejlepších dílů celé série. 5 hvězdiček - 100%.

plakát

Columbo - Zapomenutá dáma (1975) (epizoda) 

Díl o zapomenuté dámě je spíš smutný, než detektivní. Možná hlavně proto, že svým způsobem stejný osud čekal i na Petera Falka („Columbo, to jméno je tak divný, za boha si ho nemůžu zapamatovat...“)... :-( V každém případě vražda proběhla velice profesionálně, stejně tak i vyšetřování, u kterého zaznělo i pár velice trefných myšlenek („Není to kniha, kterou by si člověk četl před tím, než se zastřelí.“). Trošku nezvyklý, přesto ale mile (a smutně) columbovský díl. 4 hvězdičky - 80%.

plakát

Columbo - Vražda na videu (1975) (epizoda) 

Oskar Werner předvedl jednoho z nejnesympatičtějších padouchů celého seriálu, možná toho nejvíc nesympatického. Byl to padouch “hračička“, který dojel na to, že se obklopil technikou, kterou zneužil k provedení zločinu. Na druhé straně exceloval Columbo. Jednak mistrným řešením a vyřešením případu, ale hlavně jednou z nejzábavnějších scén snad celého seriálu - scénou v galérii. Ani si ten „obraz“ nakonec nekoupil... :-) Jinak příchod na místo činu se vyznačoval jednou z nejnelogičtějších replik (je to vůbec díl samých „nej“...) seriálu: „Když jste přijeli, byla už mrtvá? Jo úplně.“... :-) Co dodat? 5 hvězdiček - 100%.

plakát

Columbo - Dvojitý šok (1973) (epizoda) 

Příběh dvou bratrů, kteří přes vzájemnou nevraživost najdou k sobě cestu, když jde o peníze. Tenhle díl jsem vždycky dost nesnášel, hlavně pro tu ujetou hospodyni, která holdovala ještě o něco víc ujetým telenovelám („Vraťte mi stetoskop, Rocky! A hned!“). Columbo sice dostával trochu na frak („To je poručík Columbo, běžný průměrný ušlápnutý manžel, souhlasíte se mnou?“), nakonec ale přece (jak jinak!) ukázal, kdo je tady šéf. Jinak je děj filmu trochu nezvyklý tím, že o vraždě nevíme skutečně všechno, jak jsme zvyklí z většiny dalších dílů. V každém případě i přes těch několik vystoupení šílené hospodyně dávám 4 hvězdičky - 80%... :-)

plakát

Spider-Man 3 (2007) 

Trojka už docela ujela. Pořádně ujela. Akce docela v pohodě, pokud se ovšem nezamyslíme nad logikou. Člověk by spíš čekal nějaký závěrečný a drsný boj mezi bývalými přáteli, a ono se nám do věci zamíchala jakási mimozemská forma života! Spiderman přece nepotřeboval nový vylepšený oblek, aby ukázal svou jinou tvář. Ona mu už sláva a moc docela přerůstaly přes hlavu i předtím: „V těchhle končinách jsem kápo já!“ No ale budiž, tvůrci potřebovali děj zahustit... jenže ta polívka už nebyla tak moc k jídlu, jak ty předešlé chody... :-( „To, co jsme, z nás dělají naše rozhodnutí a my si vždycky můžeme vybrat to správné!“ Toho se ale tvůrci moc nedrželi, škoda. 3 hvězdičky - 60%.

plakát

Spider-Man 2 (2004) 

Dvojka je srovnatelná s jedničkou. Děj docela navazuje a má logiku. Opět pořádná dávka akce, srandy („Ty jo, von mu čmajznul pizzy!“)a moudrosti („Kdyby sliby byly buchty, je moje dcera jako bečka!“). Jistě, že mu lze mnohé trochu vyčítat - vždycky mě například zajímalo, kde se v Spidermanovi bere tolik vlákna (určitě speciální výživa), a taky kdo to pak všechno uklízí, když si to takhle za akcí profičí městem - nicméně je to prostě do „reality“ převedený komix, takže v pohodě. Hodnotím tedy, tak jak minule, 4 hvězdičky - 80%.