Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (968)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Četl jsem knihu, viděl verzi 1984 a konečně viděl druhou část „povinně oslavované“ Duny. Vizuálně úžasné, některé herecké výkony za hranicí očekávaného, a ta kritika zla, konspirací a chamtivosti, která v knize je výborně popsána, je převedena na filmové plátno, že asi to už ani lépe nešlo. A přesto. Celé je to na mě takové studené. Love storry vévody dědice a dívky z pouště mi připadá vyumělkované, rozhodně nikoliv přesvědčivé. Zlí baroni jsou vykresleni jako zrůdy, ale zfanatizovaný dav „věřících“, na jehož víře Paul postaví svou politickou a vojenskou dráhu mi nakonec (ne že by tu byl rozpor s knihou) připadal tak nějak podobný a až příliš odosobněný. Místo na lidi jako bych se díval na stroje. Úspěch a dobytí „Ráje“ byl snadný, příliš masový na to, že na Jihu údajně nikdo nemohl žít a o vojenském vedení a výcviku mas nezahlédneme nic. Prostě to uměli a basta fidli. Hm. Nakonec jízdy na červech a jejich využití ke komplexnímu útoku bylo to, co jsem ocenil, už méně postavu císaře, jehož jednotky měly být neporazitelné a byly smeteny jak krabičky sirek ze stolu, aniž bychom epičnost tohoto souboje zahlédli. Hm podruhé. A to už se mě zmocnila nějaká rozpačitost a přes tu „písečnou úžasnost“ jsem se nenaladil na vítězný chorál. Takže za mě 70% a ačkoliv si hodně a hodně filmů rád vychutnávám podruhé (někdy i vícekrát), tady mám pocit, že oproti Příchozím, které Denis Villeneuve, také režíroval,a které mě nadchlo, si na druhé shlédnutí Duny dám hodně velký odstup.

plakát

Irské přání (2024) 

Přemýšlel jsme , zda má smysl uvést kolik filmu tu bylo vykradeno a jak neoriginální námět i zápletka se tu předvedla. A mezi hlavními aktéry to nejiskřilo, jen to tak strojeně nahrávali. A tak vyjma nádherných exteriérů tu máma škrobenou komedii s vykutáleným egoistou a blbkou, která si nedokázala ani všimnout,m jak se k sobě nehodí a jak na ní její chytrák parazituje. Do toho postava "matinky", která se už více zparodovat ani nedala - nebo někdo se chtěl pomstít všem ředitelkám škol? A to už jsem pomalu ztrácel trpělivost do vůbec odkoukat. Dám hvězdu a přemýšlím, proč vlastně nedám rovnou odpad, když mě to tak nebavilo a naprosto nechytalo. Pokud se dvojici Damian +Lohan nepovedl vánoční trapák, tak i tady opět někdo vyhodil producentské peníze z okna. Tudy cesta na výsluní dnes už nepovede.

plakát

Návrat tří mušketýrů (1989) 

Tak tomu bych neuvěřil, že téměř stejná parta se stejným režisérem natočí takový škvár a ještě bude vykrádat dva původní díly. Chvílemi to hraničilo s groteskou a parodií, místo s humorem, který měl okořenit dobrodružný film. Snad i ta hostorie se mohla projevit v tom, že Mazarin přivedl dvůr krále své sestry a jejich 8 dcer, všechny byly nádherné a říkalo se jim "mazaretky". Možná dnešní označení "mažoretky" maá původ právě zde. Nic z toho ale film ani nenaznačil... škoda a bída. 10%

plakát

Tři mušketýři - Série 2 (2015) (série) 

Inu Alexander Dumas zcela ustoupil do pozadí, ale sérii to neubralo nic na kráse, dramatičnosti a napínavosti. Je to sice stále jen pohádka o dobrých lidech ve špatných časech, ale i na pohádky se dobře dívá, zvláště, když herci nepolevili a režie také ne. Na Francii té doby mi tam chybí trochu více té nádhery a luxusu, ale za 70% to vidím minimálně.

plakát

Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška (2024) odpad!

UŽ jako dítě socialismu jsem znal stroj jménem kombajn. Začátek filmu mě tak naštval, že jsem přemýšlel, komu se scénárista a režie vysmívá. A celá ta "vojenská" nedemokracie , která za odměnu za sebrání jídla plánuje, že vesničany vyvraždí skoro vyznívá jako oslava nacismu (což asi nebylo cílem, ale tak to působilo). Jednička mě moc nenadchla, ale podporovat vydávání peněz na tvorbu takových filmů pokládám za nesmysl, takže odpad.

plakát

Sleeping Dogs (2024) 

Po dlouhé a dlouhé době se Russell Crowe nemusí stydět za to, co ve filmu předvedl. Tady jako v nejlepších letech. Klasické krimi, které potvrzuje, že nic není tak jak se zdá a policista s vymazanou pamětí nemocí je rovněž dobrý nápad. (ne že by ty vymazané paměti neměly na kontě více jak 10 filmů). Tempo je pomalé, dusivé, prolhané, podvodné a stále se vršící k cíli. Kamera spíše ponurá, hudba obdobně a z příběhu čouhá hrozná samota a bolest. Fyzická i duševní. Jen ten jeden výstřel mi připadal nad čáru, protože manipulace s city není návodem k vraždě v žádné zemi, jakkoliv by k pomstě směřovala. Tady tomu výstřelu (Blíže by to byl SPOILER) chyběla věcná logika, a proto zůstanu u tří hvězd. 60%

plakát

Fallout (2024) (seriál) 

Jestli to má být parodie na apokalyptické sci-fi tak změním hodnocení. Pokud je to vážně brané, tak jen zírám nad místním nadšením. To že pana nevěstinka naříká, jak jsou jí těsné šaty (kamarádka říká, že spadnou hned po svatbě), a pak odsouloží celou svatbu v nich, hm.. a s propíchlým břichem se vyléčí jednou injekcí..hm..jak černoušek páže zírá na medvěda, jak ničí jeho pána, (to možné strnutí tu je), ale pak místo podání léku jej nechá umřít, protože ON rozhodl, že není jeho pán hoden být rytířem (takže první pomoc neposkytnuta .. no potěš, morálka v tahu). Postava prodavačky z vetešnictví je snad okopírována od matky ze série "Já padouch", vylezlá zombie (cože!???) komunikuje  blízko pouště s lumpem v kožešinách a pro jistotu jej odpráskne (jak jinak), hlavní hrdinka má zápalky 200 let po "konci světa" (my je doma nemáme asi 5 let..) Ano hliník může teoreticky přežít i 200 let, ale železné auto? a hrob aut  modelů z padesátých přežil 200 let?  Dabing žvatlající Elly Purnellové jsem klapl do angličtiny, (to se nedalo poslouchat) jinak vykulená dívenka žijící v izolovaném světě bez násilí a špíny si chodí po hnusném venku jak Krokodýl Dundee v New Yorku (to mě dorazilo). Takže PC hru neznám, tohle stojí za prd (Mr.Hlad má pravdu), protože i intelekt žáka deváté třídy ví, že tady je tolik nesmyslů (nasazení protézy nohy už korelovalo k hororu), že se lze  na to dívat jen jako na přehlídku jakési tvůrčí fantazie.  Ale se seriózním sci- fi to má společný jen vizuál (vaulty jsou perfektní) a jinak už je to jen vršící se klišé okoukané v kdejakém škváru a doslovné pitomosti. 10% a odpad nedám právě za ten vizuál. Škoda promarněného potenciálu a snad by ty emancipované postavy dívek mohli být přesvědčivější, než vypadat jako naivní fanynky na koncertě popové kapely a nic na to nemění, že si občas vyrazí někomu uříznout hlavu.

plakát

Tři mušketýři - Série 1 (2014) (série) 

Tak tomu se říká za málo peněz hodně muziky. Pravda, detektivy jako je Holmes, Marlowe, kpt. Exner nebo Poirot nahradili nová vyšetřovací služba: Tři mušketýři. Přiznám se, že ten nápad mě překvapil a je originální. Herecké obsazení funguje dobře, některé postavy jsou přímo úžasné /Ludvík XIII./, střílící a šermující paní Bonacieux je tedy zcela jiná, než sexy trdlo Rachel Welch ve verzi Richarda Lestera, ale taky sexy a výborně zahraná. České lokace sice nejsou tak krásné jako francouzské, ale sérii to neubližuje. Navíc základní čtveřice se pohybuje za svým cílem vyšetřování a tak dopadení pachatele stírá zájem sledovat okolí. 75% a ohlasy jsou zasloužené.

plakát

Nitro Rush: Smrtící spiknutí (2016) 

Hezká postava Madeleine Péloquin nezachrání v zásadě stupidní film. A konec, jak si chemici nepamatují vzorec... měli by ho šifrovaně ukrytý min 5 x na různých místech, protože i náhodný požár v laborce by jim ho jinak zničil. Tak hloupý není nikdo. Rejža si strčil synečka do role, aby se penízky v budoucnu lépe sypaly, ale budou muset přidat. Tohle bylo C a za víc jak 20% to nestojí.

plakát

Smyčka času (2013) (TV film) 

Shane McRae mě v tomto filmu zajímal, ale výkon byl slaboučký. Ostatně celé to bylo slaboučké, byť na seriál se to mohlo docela dobře rozběhnout. Ale tohle běhání v čase musí mít také nějakou tu přesvědčivost. (Srovnejte např. 13 patro z roku 1999). Takže dál nic nebylo a už nebude. Možná je to tak lepší...40%