Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Sci-Fi

Recenze (94)

plakát

Uprchlík (1993) 

Napínavý a hlavně velmi chytrý thriller stavící na tom,že H. Ford zde není žádný superhrdina,ale křivě obviněný chirurg,kterému osud dopřál utěk z vězeňského transportu a má tak šanci očistit se a usvědčit pravé pachatele. Scénář zde staví proti sobě lékaře,který má jen odvahu a bystrost,a agenta T.L. Jonese,horkokrevně se snažícího jej dopadnout,aby se v dramatickém závěru v hotelu doplnili. Kult mezi akčními dramaty nejen 90. let.

plakát

Kód Navajo (2002) 

Trochu nepochopitelně slabé hodnocení na tak nabušený válečňák. Je tady sice příběh na ohrané téma (hrdinný mariňák s momentálním traumatem,střet kultur-indián mezi yankeei vs hromada Japonců),zato akce je nejen špičková,ale hlavně zabírá většinu stopáže. Je tady velmi znát režie HK mistra Woo,jen scénář,jak vidno,je příliš svázáný průměrnými scénaristy a dramaturgy. A také zde není žádný padouch,kromě anonymních japonských vojáků. Pořád ale špičková práce pyrotechniků a kaskadérů a asi nejlepší film o válce v Tichomoří.

plakát

Patriot (2000) 

Mel Gibson chce nejprve jen v klidu a pacifistickém přesvědčení opečovávat svojí farmu a své ratolesti,poté se osobně mstít za smrt syna a nakonec,dle zákona akce a reakce vybojovat si vlastní zemi,která se jednou stane světovou velmocí oproti té,která ji kolonizuje. S tomahawkem,mušketou a bodáky ve jménu vlastní svobody proti uzurpátorům ve jménu krále. Celkem dobrý příběh a samozřejmě akce,jen ten moc průhledný patos obsažený už v názvu filmu.

plakát

Klepání na nebeskou bránu (1997) 

Opravdu dojemné drama,hodně vtipná komedie astylová road-movie-gangsterka. Že do sebe tyto všechny žánry tak dokonale zapadnou,je až neuvěřitelné. Stejně jako to,že něco takového natočí proklínaní Němci. V 90. letech se zkrátka dařilo. Sympatická ústřední dvojka,neschopní mafiánští poskoci ala Tarantino and Ritchie,ještě neschopnější policie a závěr na pláži. Takových snímků nabitých emocemi i vtipem zároveň je jako šafránu.

plakát

Americký zločin (2007) 

Velmi silné drama o tom,jaké to je pro dvě mladé dívky ocitnout se na pár měsíců v péči zkrachovalé sousedky a stát se terčem teroru a mučení jí a jejího početného potomstva a kamarádstva. Zajímavá,ale hlavně mrazivá je myšlenka o tom,jak i obyčejní lidé-neprvoplánoví sadisté,mohou tak náhle propadnout šílenství v páchání zvěrstev.

plakát

Disturbia (2007) 

Příběh půjčený od Hitchcocka a převedený do 21th century feelingu. Slušně využité prostředí předměstí i zajímavá exkurze do otázky alternativních trestů.

plakát

Zodiac (2007) 

Fincher má talent točit sáhodlouhé,ale přitom velmi poutavé a obsáhlé snímky. Tahle retrospektiva do počátku 70. let a dále,kdy Kalifornii děsil sériový a nikdy nepolapený zabiják,už tak neoslnila v celkovém vyznění. První,detektivně-novinářská polovina,střídaná se Zodiakovým řáděním (působivě slasherové) se ještě dala. Druhá polovina,kde posedlý Gyllenhaal pátrá a patrá,přičemž naráží jen a jen na další otazníky,už je tak trochu kontraproduktivní a celkem dost nudí. Ale na druhé straně,scéna na návštěvě ve sklepě u podezřelého příjemně napnula a zamrazila. Ovšem s minulými snímky se pan režisér nepřekonal.

plakát

Super 8 (2011) 

Dokonalý snímek,který potěší jak pamětníky,tak neurazí současníky. Parta prebubescentů,filmařské nadšení,malé městečko,uprchlý mimozemšťan,zlá armáda,statečné děti i rodiče. To vše zasazeno do roku 1979,do doby béemixek,analogových technologií,studenoválečnické paranoi a odkazem na tehdejší žánrové filmy,které měly své kouzlo a atmosféru. Dokonalá pocta Abramse,ale možná spíše Spielberga.

plakát

Smrtonosná past (1988) 

Akční thriller,který redefinoval žánr v hračičkovských osmdesátých letech a dovedl onen žánr v letech devadesátých letech k jisté dávce inteligence,sarkasmu a společensko-politické kritice. Snímek,který spolu se Skleněným peklem ukázal nedokonalou bezpečnost výškových superbudov,které se snadno stanou vězením pro nevinné občany a ze kterých si zdatní teroristé udělají snadno pevnost. Zdařilá satira o tom,že japonské firmy jsou ekonomičtí žraloci a Němci mají zvrácené a militaristické politické myšlení. Že policie je zabedněná dodržováním nedokonalých zákonů,že tv reportéři jsou hyeny a yupíci intrikáni a zrádci. Příběh,kde nečekaně přijde vhod policista s individuálním přístupem k životu,ačkovliv má rodinné i pracovní potíže násobené četným popíjením a závislostí na nikotinu. Kde v nečekaných situacích přiloží ruku k dílu policista s traumatem či řidič limuzíny,pokud jsou afroamerického původu. Kult,který udělal z Bruce Willice Kult Bruce Willise.

plakát

Nebezpečná rychlost (1994) 

Akční thriller,který ve své době ukázal,co znamená sousloví "nadupaný","přímočarý" a "fest zábavný". Film,u kterého sice dumáte nad nesmyslností spousty scén,a přece je házíte za hlavu a s lehkým srdcem mu je odpustíte. Naprostý kult mezi snímky o splašených dopravních prostředcích,hrdinných policejních zásahovkách a nebezpečných policejních bomberech. To vše v zajímavé atmosféře prosluněného L.A.,a nesmíme opomenout i velmi dobrý soundtrack (hlavně ústřední píseň od Billyho Idola).