Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (24)

plakát

Kosmonaut z Čech (2024) 

Nemám rád Adama Sandlera a nesnáším pavouky! Přesto musím tomuto filmovému dílku vnutit jednoznačnou pětici hvězd. Filmu je vytýkána unylost, plochost, dokonce nudnost. Nic takového, přátelé. Na sledování musíte mít náladu a plně se mu věnovat. Potom budete (snad) odměněni, jako já. Příběhově velmi příjemným a vizuálně profesionálním zážitkem. Dokonce jsem (na čas) překonal i svoji fobii z pavouků a ostatních nohatých potvor. Navíc mě nic nemůže donutit, abych nedal plné hodnocení filmu s českými reáliemi, kde má hlavní hrdina takové skvělé příjmení. Osobní zkušenost. A o tu by nám mělo jít především. Walker

plakát

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023) 

No vida. Tak asi půjdu svým názorem takřka proti všem. Ale jsem z národa jiráskova, tak proč ne. První část Rebel Moon mi naservírovala přesně to, co jsem si přál a co jsem očekával. Vizuálně příjemnou a akčně vychytanou krmi. Hlavní hrdinka v pohodě, dějové zvraty překvapivé a ústřední myšlenka (ne)zištného hrdinství zřejmá. Pravda, ty zpomalovačky bych zredukoval minimálně na polovinu. I přesto se těším na druhý díl. A plánovaný režisérský sestřih bude doufám ještě lepší.

plakát

Robin Hood (2018) 

Při sledování této "adaptace" klasického příběhu Robina Hooda jsem celou dobu nevěřícně kroutil hlavou, až mně těsně před koncem hlava konečně upadla a já ji doteď ne a ne najít. Zkurvenej Robin Hood. Co já si teď počnu ?

plakát

Stíhán a podezřelý (1978) 

Tohle je legální průser. Nějaký aktivní kulturní dohlížeč měl tuto slátaninu včas zakázat, aby se nedostala ani do distribuce. Alespoň by tehdy udělal něco prospěšného. Téměř vše je v tomhle filmu divné. Od zmateného scénáře, přes nelogické dialogy, až k prkenným, či přehnaně patetickým výkonům hereckého ansámblu, včetně tehdejších hereckých pardálů. Co přimělo k účasti na této taškařici takové herce, jako Prachař, Adamíra, Lábus, Přeučil, nebo Rázlová, je mi záhadou. Asi prachy. Přirozené herectví zde předvádí jen Brabec a to je žalostně málo. Vlastně ani nevím, proč jsem tu jednu jedinou hvězdičku přidělil. Sledování tohoto "díla" mě však natolik vyčerpalo, že nemám sílu ji odebrat. A tak ji tam nechám. Třeba za záběry starého Mostu, který musel ustoupit uhelné loby. Sledovat jen pod vlivem, nebo s nachystanou první pomocí.

plakát

Voyagers - Vesmírná mise (2021) 

Banda Teen-kreténů na palubě generační vesmírné lodi. Jestli tohle měl být vzorek a reprezentace lidstva, tak ten domnělý vetřelec měl sežrat úplně celou posádku i s lodí. Tady je špatně téměř vše. Od hereckého obsazení, přes ochotnické výkony protagonistů, až po papundeklové interiéry. Občasné venkovní záběry ve vesmíru jsou většinou ve tmě, takže toho (naštěstí) moc vidět není. Jedna hvězdička za předlohu, jinak je to totální ztráta času.

plakát

Asteroid City (2023) 

Nový Andersonův snímek pro mě představuje na tisíc kousků rozbitou třpytivou vázu, kterou jsem se snažil pracně slepit dohromady, ale stejně jsem se občas ztrácel a netušil, jak dál. Musím vrchovatě ocenit minimalistické kulisy a exteriéry, kouzelnou barevnost jednotlivých scén i vcelku nabušené personální obsazení. Potěší Jason Schwartzman, skvělý kliďas s dýmkou a zdrženlivý Tom Hanks, stejně tak i Scarlett, ať už v plné parádě, nebo přírodně v odrazu zrcadla (byla-li to ona?!). Kouzelné je tvrdohlavé trio holčiček i skupinka mladých vědeckých "mimoňů". A stydlivý mimozemšťan také nemá chybu. Takoví by sem mohli někdy přiletět a trochu to tady srovnat do latě. Tu rozbitou vázu jsem nakonec slepil, jen si nejsem jistý, zda je vše správně na svém místě. Každopádně na Grandhotel Budapešť to nemá. Ten je neodiskutovatelně pětihvězdičkový. Tady jsem jednu musel ubrat. Přesto dobrá práce, pane Andersone.

plakát

Léto s kovbojem (1976) 

Moje opravdu oblíbená (letní) komedie se sympatickou ústřední dvojicí. Danielu Kolářovou s Jaromírem Hanzlíkem mám rád a vychutnával jsem si jejich herecké spojení i v jiných dílech. Příliš nekomplikovaný děj s výborným hereckým obsazením a již zlidovělými hláškami, které neomrzí ani po těch 47 letech : "Vletěl sem nějakej velkej, mokrej pták a sed´ si mě na hlavu. Asi husa". "Husa jo ? A ty seš druhá !" - "Uvědomujete si vůbec, že budete mít tři tchýně ? A učitelky ?" - "A skrz co jste tady Vy ?" ...  Od mého prvního shlédnutí (1976), až po to poslední (včera), vždy za nejvyšší hodnocení.

plakát

Trhala fialky dynamitem (1992) 

Jedinou radostí, kterou mě toto umělecké "arcidílo" přináší, je pohled na hezky pomalovaný zájezdní autobus (skvělý naivní malíř Libor Vojkůvka). Za něho je i ta jediná hvězda, kterou jsem si sám na sobě, za použití autodonucovacích prostředků i náznaků domácího samonásilí, vynutil (tzv. trestání diváka divákem). Jinak je to snůška totálního filmového zmaru a naprosté scánáristické i herecké dno, vyznačující se abnormálně vysokým stupněm trapnosti a absencí jakéhokoliv, byť jen primitivního, humoru.

plakát

Světáci (1969) 

Dokonalý herecký koncert všech zůčastněných. Ústřední šestice hrdinek a hrdinů je vybrána bezchybně a je RADOST sledovat každé jejich gesto, reakci, pohyb či repliku. Film jsem shlédl nepočítaně-krát a tak si mohu dovolit vychutnávat i nejdrobnější detaily hereckých výkonů, kamery, dějových vtípků a společenských narážek a špílců. Pro mě nejlepší film pana Podskalského, který si osobně řadím mezi nejzajímavější a nejzábavnější filmová díla české kinematografie.

plakát

Někdo to rád horké (1959) 

Jsme s filmem stejný ročník výroby a tak místo obsáhlé recenze, která by stejně opěvovala již dávno opěvené, nemohu po těch společných letech jinak, než napsat pouhá tři písmenka : TOP !