Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Akční
  • Sci-Fi

Recenze (29)

plakát

Služka (2021) (seriál) 

Tohle je tak strašlivě reálné vyprávění, že mě z toho až mrazí. Příběh o rozčarování z jedné lásky, o nalhávání si, že ještě není tak zle, o opakovaných pokusech postavit se na vlastní nohy a o touze, aby se tvoje dítě mělo líp než ty... Happy end, díky bohu, opravdu jsem hlavní hrdince držela palce a doufala, že se jí její podnikání dobře rozjede a bude nezávislá. Já prostě miluju silné příběhy se zásadním vývojem postav ❤

plakát

Obřad (2011) 

Otázka víry sužuje nejednoho člověka. Ukázat nám pochybnosti prostřednictvím mladého kněze je příjemná změna. Excelentní Anthony Hopkins. Není to klasický horor, ale rozhodně to má atmosféru. Možná i tím, jak je to syrové. Myšlenka mě však odkazuje ke Constantinovi a větě Gabriela: "Nene, Johne, ty nevěříš, ty víš." Takže si vlastně nejsem jistá, jestli celá premisa filmu není špatně...

plakát

Kouzelná země skřítků (1999) (TV film) 

Fantasy zpracování Rome a Julie, tentokrát se šťastným koncem. Krásné dojemné a vtipné zpracování, které mě pokaždé dokáže dojmout i rozesmát. K tomu všemu náááááááádherná irská příroda. Jasně, je to pohádka, tak to neberu tak vážně. Ale je to přinejmenším dobře zpracovaná pohádka.

plakát

Hannibal (2001) 

SPOILER!! Jako jo, ale... Už u knihy jsem si nebyla jistá, jak by tohle vlastně mohlo fungovat? Ano, mluvím o konci. O konci, kde Hannibal raději usekne svou ruku než její. Vztah Hannibala a Clarice je komplikovaný a film nám ho bohužel moc neukazuje. Něco mezi nimi je, nevíme ale jistě co. Mimochodem spolu ti dva mají skončit, dát se dohromady a žít šťastně až do smrti - a já se ptám, jak? Jak sakra mohl vypadat jejich každodenní život? Ale zpět k filmu. Nahrazení Jodie Foster nebyla moudrá volba, i když Julianne Moore je dobrá, laťka už byla nastavena. A trochu mě mrzí, že se film nepokusil oprostit od knihy, když kniha samotná nebyla přijata zrovna vřele. Každopádně je to stále solidní podívaná a třeba scéna s kolotočem a vlasy, z té mě mrazí. Navíc si můžu znova zahrát svou oblíbenou hru, najdi Garyho Oldmana.

plakát

Červený drak (2002) 

Nejde nesrovnávat s Mlčením jehňátek nebo s Hannibalem... I když musím říct, že Červený drak obstojí jako samostatný film, což se podle mě o Hannibalovi říct nedá. Scénář odsýpá, obsazení je TOP. Dvě věci mě trochu mrzí a jedna naopak velmi těší. Začneme těmi mrzutými - podle mě jsme se mohli trochu víc dozvědět o dětství Ralpha Fiennese, nejsem si úplně jistá, jestli bych jeho postavu plně docenila, kdybych neznala knihu. Druhá je fakt, který se filmaři rozhodli ukázat na závěr, a sice přímou návaznost na Mlčení jehňátek, přitom mezi případy uplynulo mnoho let. Ale chápu určitou potřebu filmy takhle přímo propojit. Co mě naopak těší, je, že tady to s postavou Edwarda Nortona dopadne relativně dobře - jeho rodina má sice trauma, ale nic nenasvědčuje tomu, že by rodina nemohla dál fungovat. V knize se bohužel dozvídáme, že to se všemi třemi šlo do kytek. Jsem moc ráda, že se film rozhodl nám tohle neukazovat.

plakát

Na nože: Glass Onion (2022) 

První díl se mi líbil víc, tohle je přece jen slabší odvar. Nicméně koukání se ta partu tupců (postav, ne herců), kteří jsou přisátí na cecík tupce největšího, to se neokouká nikdy. Závěr se mi líbil moc, miluju tu frustraci, když se zločin objasní, ale tím to hasne. Postava Andy mě první půlku docela štvala, ale ve výsledku jsem pochopila proč. Ale pořád je to fajn krimi komedie, která si určitě zaslouží pozornost, minimálně za snahu Daniela Craiga fejkovat americkej akcent 😁

plakát

Na nože (2019) 

"Nebyla to náhoda, udělala jste to správně, protože jste tak dobrá ošetřovatelka." Skvělá svěží detektivka, kde si téměř po celou dobu nejste jistí, jestli je vyšetřovatel geniální, blb, nebo geniální blb. Kapitán Amerika v roli problémového syna a ten fejkovej přízvuk Daniela Craiga... Pecka, závěr skvělej, trochu mě mrzí, že nevíme, jak to dopadlo s rodinou hlavní hrdinky a deportací. Za mě po dlouhé době fakt dobrá krimi komedie ve stylu Agathy Christie s agentem 007.

plakát

Tenet (2020) 

Asi takhle. Ale jo, je to milý, je to hezký, ale neříkejme tomu sci-fi, první část té složeniny je science, která tady teda žalostně chybí. Ale když se oprostím od snahy vědecky vysvětlit a popsat, jak sakra funguje nebo by mohla fungovat invertování v čase, tak je to vcelku průměrná podívaná s nadprůměrnou kamerou. Škoda, že Nolan víc nerežíruje a míň nepíše, scénáře mu fakt nejdou. Rozhodně to však ani zdaleka není jeho nejhorší film, takže dvě hvězdičky za snahu,

plakát

Interstellar (2014) 

Kdyby to byla přiznaná komedie s parodováním sci-fi filmů, bylo by to mnohem užitečnější. Parta vědců z NASA, co si nedokáže spočítat dilataci času, černá díra, co tě pošle do dětského pokoje tvé dcery... A ne, nevěřím Anne Hathaway, že je vědkyně, proboha živýho. Pointa celého příběhu je láska, you don't say, a v závěru divno scéna s babi-dcerou. Nolan to znova zkusil a znova to nevyšlo. Neboj, Chrisi, já ti fandím. Jednou to určitě vyjde, je důležitý to zkoušet.

plakát

Batman začíná (2005) 

Za mě jeden z nejlepších Nolanových filmů. Možná to bude tím, že Gotham je to pravé místo pro kryptické dialogy, rozervané hrdiny a pseudofilozofické tlachání. Nejlepší postavou zůstává Alfréd a jeho "never" na otázku "tys nade mnou ještě nezlomil hůl?". Za mě je tohle ten styl, který Nolanovi jde.