Reklama

Reklama

Vzývání mého bratra démona

(festivalový název)
  • USA Invocation of My Demon Brother
Krátkometrážní / Horor / Experimentální
USA, 1969, 12 min

Obsahy(1)

Mocnosti podsvětí se shromažďují k půlnoční mši, aby vyvolaly Lucifera. Autorem halucinačního hudebního doprovodu je Mick Jagger. Anger tento svůj film popsal jako „útok na smysly“. (oficiální text distributora)

Recenze (19)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Ve své době to byl avantgardní experimentální film. Nelze mu upřít jisté estetické kvality a dnes má navíc i hodnotu historickou – už třeba proto, že v něm hraje A. S. LaVey. Pokud jde o použité symboly, je to okultně vzato naprostý guláš, který nevyvolá ani sysla z nory, natož pak nějakého „bratra démona“ z lidského nevědomí. (V roce 1955 natočil Anger dokument o zřícenině Crowleyho opatství Theléma v Cefalù na Sicílii, který se ztratil. Je to škoda, ten film bych moc rád viděl. Z natáčení se dochovalo jen několik fotografií zachycujících malby démonů, jimiž Crowley vyzdobil stěny místností zmíněného domu.) ()

krvavamera 

všechny recenze uživatele

chlapeček na pozadí amerického práporu. vlasy zbělelé (hrůzou?), těkající panenky, prostřihy na záběry z války, odpočívající pihovatí chlapci s odhalenými genitáliemi. z počátku to vypadá jako doslova emotivní kritika války, pak se do toho ale přidají satani a démonové a tajemné obřady. gradují výrony obrazů, kterým přidává zvuková stopa Micka Jaggera (pozor na videa na youtube, nemají originální zvukovou stopu - jejich stopa je taky ale dost dobrá, dá se říct, že až lepší, což je ovšem subjektivní, rozhodně je ale vytvořena na jiném principu, než byla původní myšlenka) nový rozměr. působení obrazů dává zadost názvu dílka, ke konci vrcholí zařazením útržků dobových záběrů na koncert Rolling Stones v Hyde Parku (můžeme vidět Jaggera, Mariane Faithfull - jeho partnerku i Keitha Richardse), což bez pochyby vyvolá zajímavé asociace, a nápisem ZAP YOU'RE PREGNANT THAT'S WITCHCRAFT. V komentáři na http://www.youtube.com/watch?v=5Zpl7Q06_rs také Anger potvrzuje, že reaguje na Vietnamskou válku, vytváří charakteristickou náladu, tón snímku. Chlapec je přírodní albín, a ti, jak známo, mají problémy s přímým světlem - proto to splašené těkání v jeho očích. Jagger dělal soundtrack na svém syntetizéru (se kterým si mimochodem pohrává i v o rok mladším celovečerním snímku Performance: http://www.csfd.cz/film/47940-performance/). V tomto videu s komentářem můžete také na pozadí slyšet zeslabenou originální stopu. ()

Reklama

KM Phoenix odpad!

všechny recenze uživatele

No nejsem si úplně jistý nad čím vším se tady ostatní uživatelé tak rozplývají. Souhlasím s tím, že chvílemi je to psychedelické, ale většinou čistě repetitivně a nezajímavě nudné. S opravdu až nepříjemnou hudbou (ne znepokojivě, či že by to k tomu sedělo, prostě nepříjmné a bez nápadu). Vždyť i Geigerův-Müllerův počítač dokáže za určitých okolností vydávat mnohem zajímavější zvuky. Nicméně otrlé povahy a filmoví masochisté si to můžou shlédnout na http://www.youtube.com/watch?v=SzO8uZCdODU . ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Krátký experimentální film, popis jakéhosi rituálu, k jehož vykonání je třeba hodně symbolů - lebky, pavouci, svastiky, kruhy, kosočtverce a geometrické tvary obecně - a hodně více či méně nahých účastníků, z nichž někteří mají medvědí hlavy, jiní hrají na klarinet a třetí zase patří císaři. 12 minut zaujme i bez drog, déle už by to asi nešlo. Soundtrack Mick Jagger. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Psychedelický a experimentální kraťas doplněný hudbou Micka Jaggera (Rolling Stones) a také herecká účast celé kapely. Pro zážitek vizuální a zvukovou halucinaci je to zajímavá záležitost, proto hodnotím vysoko, ale nepůsobí to na mě dojmem, že by v něm byl nějaký hlubší význam. Ač se tak možná tváří. Spíš má za cíl odtrhnout od reality a navodit zvláštní pocity. Hudba, dá-li se tomu tak říci, má spíš funkci nervního podkladu a buď vám bude vadit nebo ji s vizuálem přijmete. Co se týká obrazových vizí, tak je tu mix jakési černé seance, vhození mrtvé kočky do ohně, zřejmě narážky na válku ve Vietnamu a 2. světovou válku, artistické obrazy, záběry nahých chlapců, vůdce satanistické církve Anton Szandor LaVey, expresivní prolínání symbolů (Thelema, Horovo oko, soví oči ad.), záběry s albínem, kterému zřejmě hrůzou zbělely vlasy a spousta dalšího. Dost tripózní věc pro okrajovější publikum. Není to v kontextu Rolling Stones trochu znepokojující? Smrknout lze ZDE. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama