Reklama

Reklama

Divoké včely

(TV film)
  • Německo Im Wald der wilden Bienen (více)
Německo, 2021, 43 min (Alternativní 50 min)

Režie:

Jan Haft

Kamera:

Kay Ziesenhenne

Obsahy(1)

Po tisíciletí nám poskytuje tuny medu evropská lesní včela, dokonale přizpůsobená flóře a klimatu střední Evropy... V sedmdesátých letech dvacátého století lesní včela z volné přírody v mnoha zemích vymizela. Jak k tomu mohlo dojít? Pořad se vydává na vzrušující cestu a prostřednictvím neotřelých záběrů ukazuje, jak kdysi vypadal život divoké včely medonosné v našich lesích, než se stala nejmenším domestikovaným živočichem. Snímek dokumentuje, jak divoké včely dokázaly v našich lesích přežívat po celé věky i bez pomoci a zásahů včelařů. Život v úzkém spojení s ptáky, netopýry, hmyzem, stromy, kvetoucími rostlinami a mnoha dalšími organismy. Filmař Jan Haft odhaluje, jaký prospěch by přineslo, kdybychom dnes opět poskytli více prostoru v lese divokým včelám. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Ukazují se zde nejen včely, ale také jejich složité životní prostředí, od ptáků, které tvoří dutiny ve stromech, jež včely pak využívají, po predátory, které naopak využívají včely. Pěkná možnost pochopit fungování ekosystému o něco lépe. Taky odpověď, kam se poděly divoké včely. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zaujalo me jak se mlade delnice zbavuji unavenych letnuch vcel, stipou je a kousou a vyhazuji mrtve ci zive ven, kde priroda neplytva a snedi je mrchozrouti. A nekolikahodinovy spanek vcel s hlavou v komurce se snizenym metabolismem,aby rano byli odpocate a mohli makat. Tento socialisticky totalitni hmyz je solidarni. Nikdo nesmi mit vetsi hlad nez ostatni, ale jakmile se nekdo ulejva, daji mu to najevo. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama