Reklama

Reklama

Klenoty s vůní benzinu

(seriál)
Česko, 2022, 3 h 59 min (Minutáž: 26–27 min)

Epizody(9)

Obsahy(1)

Zdaleka ne každý národ se může pochlubit tolika nápady, vynálezy a objevy, kolik se jich zrodilo právě v českých hlavách. K významnému odvětví, které Československo za první republiky proslavilo po celé Evropě, patří automobilový průmysl. Je pravda, že po první světové válce byla republika v tomto odvětví ještě popelkou, ale značky Tatra, Škoda, Praga, Aero, Jawa, Wikov nebo Walter se během dvacátých a hlavně třicátých let začaly dynamicky rozvíjet. V rámci různých originálních technických a designérských řešení si Česká republika vydobyla přední místo v rámci celé Evropy. Nový dokumentární cyklus České televize Klenoty s vůní benzínu mapuje historii známých, ale i méně známých českých automobilek. Nejkrásnější automobilové skvosty v pořadu představí herec David Suchařípa. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (5)

Tatra I (2022) (E01) 

V muzeu Tatry v Kopřivnici jsme s cyklisty byli. V dokumentu mě zaujalo, že je Tatra třetí stále vyrábějící značnou na světe. Nehledě na trendy stěhování za levnou pracovní silou, současné vracení výroby kvůli nákladům na uhlíkové kredity. Nikdy se jako v západních automobilkách nedováželi levné opice z Afriky... ()

Tatra II (2022) (E02) 

Tatraplán je ikonické auto, ale spotřeba 11 litrů na sto kilometrů...Ovšem tatra 603 , to je extratřída! A Dakar Tatra 815 samozřejmě také. ()

Praga (2022) (E04) 

Cena Pragy Miňonu, kterých bylo vyrobeno jen sto kusů byla jako dům v Praze, nebo tři na venkově. Takže je to takové Ferrary. V závěru uvidíte i známou "Vejtřasku". ()

Walter (2022) (E05) 

Není to tak dávno co byla Waltrovka v Jinonicích na Praze 5 zbourána. Nyní jsou zde myslím kancelářské budovy. Jediná dochovaná stavba je od 31. 8. 2009 chráněna jako kulturní památka České republiky. ()

Laurin a Klement (2022) (E07) 

Nejvýraznější tvary aut a motorek z celého seriálu. Pobavilo mi, že přítelkyně motorkáře musela na vozík za motorkou naskakovat za jízdy. ()

Reklama

Reklama