Reklama

Reklama

Vyhnanci

(festivalový název)
  • USA The Exiles

Obsahy(1)

Na začátku filmu se představuje temperamentní dokumentaristka a profesorka Christine Choy. Spíše než o ní ale snímek vypráví o milníku moderní historie, který by Čína ráda nechala zmizet v propadlišti dějin. Po desítkách let se Choy rozhodla oprášit metry filmového pásu. Dokumentovala na nich mladé lidi, kteří se 4. června 1989 postavili na náměstí Nebeského klidu čínskému režimu a vládní síly je zmasakrovaly. Někteří z přeživších tehdy utekli do exilu a už se nikdy nemohli vrátit domů. Filmařka se vydává na Tchaj-wan, do Paříže a Marylandu, aby svoje archivní záběry ukázala třem disidentům, kteří jsou na nich zachyceni. Jejich příběhy nám umožňují lépe pochopit, jak násilné potlačení povstání ovlivnilo a stále ovlivňuje životy lidí, kteří tehdy protestovali. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na dokument pomerne nuda napriek tomu, že sa tu skúmajú následky masakra z roku 1989. Dokument chce poukázať na obete a súčasný stav Číny, v závere poukazuje na snahu Spojených štátov zabudnúť na masaker, aby nepodkopali ekonomické vzťahy s Čínou. Lenže tie si podkopávajú úspešne aj bez toho. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dumání nad historií, vzpomínky na rok 1989 v Číně, nesprávná reakce USA a ty následky jsou cítit dnes.(50%) ()

Související novinky

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

Festival Jeden svět odhalil filmový program!

01.03.2023

Jeden svět zveřejnil filmový program, který v březnu představí v kinech. Festival letos uvede 75 celovečerních dokumentů a 10 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a… (více)

Reklama

Reklama