Reklama

Reklama

Africké královny - Nžinga

(série)
  • USA Njinga
Trailer
USA / Velká Británie, 2023, 3 h 5 min (Minutáž: 44–49 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

NikiVai 

všechny recenze uživatele

Za mě velmi zajímavý hraný dokument o královně, o které nejspíš nikdo z nás nikdy neslyšel. A přitom toho za svůj život dokázala pro svůj lid tolik... Díky za obohacení mých vědomostí! Jenže, po čase jsem si trochu něco o postavě Nžingy načetla a zdá se, že tenhle seriál se dost vzdálený historii, což mění můj pohled na tuto sérii a je mi jasné, že na další už koukat nebudu. Škoda, téma je to zajímavé. ()

kondor77 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zkouknul jsem to. Je to technicky zajímavé, ideologicky rozporuplné, ale prej to vadí i historikům, což je ta největší překážka (pro mne). Dal jsem si tu práci a Nžingu na internetu řádně proklepl. Asi milión zdrojů mi potvrdilo, že to byla svině. Asi k tomu nemám co dodat. Další díly už vyhledávat nebudu. ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je fascinující, jak se dá historie pokroutit tak, aby vyhovovala aktuálním potřebám. Ponechám li stranou pohled na jednotlivé účastníky příběhu, kde když Nžingin brat pozabíjel (ve jménu poklidného usednutí na trůn) své příbuzné, včetně kojenců), tak je darebák, zato když to stejné udělala Nžinga, šlo o nezbytný státnický tah. Tak nemohu opomenout pokroucení historických faktů, kde jaksi zapoměli tvůrci dodat, že jednotlivé kmeny i království se tam krvavě řezali mezi sebou i před Portugalci, otroctví znali (ne, nešlo o takřka členy rodiny, jak se nám pokouší ve snímku namluvit) a že prodej svých soukmenovců bílým usurpátorům značně podporovali. Jsou doložené fakta, kdy jeden kmenový náčelník a jeho bojovnci vybili sousední vesnici a její přeživší obyvatele kolonizátorům dovlekli doslova až pod nos. Což ovšem vůbec neospravedlňuje otroctví jako takové a ani to nezmenšuje vinu evropských kolonizátorů. Nicméně královna Nžinga nebyla žádný mírotvůrný anděl, ale docela drsná absolutistická vladařka, zcela v meritu té doby a na rukou měla nejspíše krev kde koho. Což ostatně platí pro všechny africké královny. Seriál je velmi populistický, velmi tmavojednostraně zaměřený, ale má docela barvitý příběh, slušnou výpravu i atraktivní vizuál. Za mne 20%. ()

Gig odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento dokudrama seriál má pozitivum jen v tom, že se dozvídáme něco o postavách a že žily. Ale jinak překrucování a přepisování historie a vymývání mozků. To by nemělo se nazývat dokudramatem. Není to ani drama a už vůbec ne "doku". ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama