Reklama

Reklama

Osudová Strela

(TV film)

Obsahy(1)

Unikátní vlak, který předběhl svou dobu a ohromil před válkou, technicky i designem, celou Evropu. Příběh stroje a jeho tvůrců v dokumentu režiséra M. Pátka... Motorový vůz M 290.0 Slovenská strela vznikl v kopřivnické Tatře v roce 1936. Už od počátku byl vyvíjen jako rychlovlak pro trať Praha–Bratislava. A tak také do začátku druhé světové války sloužil. Jenže nedostatek pohonných hmot oba vyrobené kusy odstavil na slepou kolej. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Od dokumentu jsem čekal spíše technickou stránku zaměřenou na samotný vývoj, provoz a následně rekonstrukci vozu. Bohužel toho tam je málo a záběry z rekonstrukce jsou spíše střípky. Samotný dokument se více věnuje tvůrcům/klíčovým osobnostem tatrovky - Sousedík, Ledwinka, Ringhoffer. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Název a upoutávky lákají na docela něco jiného, než v dokumentu dostaneme. Na to, jak se tvůrci byli do prsou, jak často se jezdili dívat a dokumentovat opravdu, tak z jejího průběhu dostaneme opravdu málo, a i o samotné Strele se dozvíme po hříchu málo. Mnohem víc prostoru dostávají samotní konstruktéři, a jejich životní příběhy. Možná by bylo lepší udělat dva samostatné dokumenty, jeden o lidech, druhý o stroji. Takhle to nevybočuje z řady klasických retro dokumentů o významných osobnostech naší historie. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama