Reklama

Reklama

Etruskové, tajemná středomořská civilizace

(TV film)
  • Francie Les Etrusques : Une civilisation mystérieuse de Méditerranée (více)
Francie, 2020, 89 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Středozemní moře. Po tisíce let bylo dějištěm nesčetných příběhů. Dodnes vyvolává vzpomínky na řeckou a římskou civilizaci. Ale těmto vodám vládla i jiná civilizace... Roku 2019 byla na Korsice objevena výjimečná hrobka. Osobnost, která v ní byla před 2 500 lety pohřbena, není ani Řek, ani Říman, ale Etrusk. Hrobka aristokrata poskytuje vědcům vzácné informace a potvrzuje důležitost této civilizace. Etruskové byli od 8. do 5. století před naším letopočtem významnými hráči středomořského světa. Jejich kultura přežívala ještě do 1. století před naším letopočtem a zanechala po sobě neuvěřitelné nekropole, pozůstatky svatyní, a dokonce celá města. Je nám známa jejich záliba v umění, která se projevuje v nádherných freskách, řemeslech a vzácných předmětech. Odhalte tajemství významné středomořské civilizace. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

Vždy když jsem byl v Itálii , tak turista dřív nebo později narazil na Etrusky. Hlavně v muzeích je nadůroda exponátů. Dolkument na České televizi jejich historii fundovaně objasňuje. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Pohodový dokument, zasa sa objaví štýl, pozrieme sa na najnovšie vykopávky a popri tom opíšeme, ako to s našimi Etruskami bolo. Za mňa pohoda. Vždy ma potešia zábery z pamiatok, ktoré nie sú bežne dostupné. Možno by nebolo od veci trochu viac priblížiť hmotnú kultúru Etruskov nielen cez hrobky a architektúru, ale aj cez keramiku a iné veci. Spomínané múzeum v Ríme, ktoré má asi najobsiahlejšiu zbierku, som navštívil, fakt tam nebol takmer nikto, zatiaľ čo pri Chráme sv. Petra alebo na Palatíne sa tlačilo more ľudí. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama