Reklama

Reklama

Jemeljan Pugačov

  • Sovětský svaz Jemeljan Pugačjov (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Příběh legendárního donského kozáka, který vedl selské povstání proti osvícené panovnici Kateřině II. a šlechtě Ruska v šedesátých letech osmnáctého století. Při palácovém převratu zbaví Kateřina II. manžela Petra III. vlády a ten je poté zabit v souboji carevniným milencem. Toho využije Jemeljan Pugačev a prohlásí se za cara. Kateřina II. posílá do boje elitní vojáky k potlačení bouří. (tahit)

(více)

Recenze (3)

dzira 

všechny recenze uživatele

Legenda o caru Petrovi III., který uprchl a ukrývá se mezi prostým lidem se rozšířila i mimo oblast Ruska. V Černé Hoře vládl v letech 1766-1773 samozvaný car Štěpán Malý. I o něm se tradovalo, že je to svržený ruský car Petr III. Také postava Štěpána Malého (stejně, jako postava donského kozáka Jemeljana Pugačeva) zaujala filmaře. Velimir Stojanović natočil v roce 1955 historické drama Lažni car. O dvě desetíletí později se ke stejné látce vrátil Veljko Bulajić v podivuhodném fantasy filmu Čovjek koga treba ubiti. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Tak tento film sa boľševikom celkom podaril. Osoba Jemeliana Pugačova je dosť známa z knihy Kapitánova dcéra od Puškina. V skutočnosti sú svetovo známy len dvaja kozáci, Tatas Buľba a Jemelian Pugačov. Film je zameraný na posledné dva roky toho donského kozáka, ktorý sa dokonca v roku 1773 vyhlásil za zosnulého cára Petra III. Samozrejme na veľkú zlosť Kataríny II Veľkej, ktorá bola manželkou zosnulého cára Petra III. V septembri 1773 Pugačov vydal manifest, ktorý spustil sedliacke povstanie. Ale treba povedať, že v začiatkoch povstania tvorili jadro rebelov staroortodoxní kozáci, až potom sa pridali Baškiri a obyvatelia Povolžia, až nakoniec obyčajný robotníci a sedliaci. Ale nakoniec skončil ako väčšina rebelov na popravisku. V Kazani ho chytili a sťali ho v Moskve v roku 1775. Veľmi smutný bol pohľad na Pugačova, ktorého v klietke odvážajú do Moskvy. Ale popravy sa vo filme nedočkáme. Na ruské pomery skutočne dobrý historický film. ()

Související novinky

XX. ročník Semináře ruských filmů

XX. ročník Semináře ruských filmů

08.11.2013

Jubilejní  20. ročník semináře ruských filmů se uskuteční v Hodoníně v kině Svět ve dnech 15. – 17. listopadu 2013. Hlavním tématem 20. ročníku se stala dvě výročí: před 85 lety začal vycházet román… (více)

Reklama

Reklama