Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Pád aneb Lorencova legenda (E01)

(epizoda)
  • Slovensko Pád - legenda o Alojzovi Lorencovi
Slovensko, 2022, 27 min

Režie:

Lukáš Diko

Obsahy(1)

Více než 40 let platilo, že stát znamená – tedy rovná se – komunisté. Vytvořili si vlastní zákony na ochranu vlády a upevnění režimu. Co je v totalitním režimu zločin a přestupek, určují pouze komunisté. Státní bezpečnost měla jediný úkol: nikoliv chránit občany, jejich práva a svobody, ale chránit režim. Od vzniku prvních struktur v roce 1945 byla StB produktem sovětské KGB. Pronásledovala odpůrce i běžné občany. Zatýkala, mučila, sledovala, kontrolovala. Ničila životy lidí a jejich rodin. Vraždila. A to vše s jediným cílem: udržet komunistickou stranu, její vůdce a přisluhovače u moci. Nejlépe navždy. V poslední fázi komunistické totality, ve druhé polovině 80. let, stál v čele tajné policie Slovák Alojz Lorenc. Jako první náměstek federálního ministra vnitra byl od roku 1985 pověřen řízením StB a v prosinci 1989 zorganizoval skartaci velké části živých svazků z jejich archivu. Po pádu režimu pak o sobě vytvořil legendu, že vše, co Státní bezpečnost pod jeho vedením dělala, bylo zcela v mezích zákona. A právě Lorenc, jakožto poslední náčelník této tajné policie, poskytl autorům projektu unikátní rozhovor. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po první části stoprocentně vím, že sledování tohoto seriálu mě nebude dělat dobře na žaludek a nadávkami na ty bestie šetřit taky nebudu. Divím se, že Lorenc úplně v klidu na kameru vystoupil, jakoby se nic špatného nikdy nedělo. Hnus. ()

JLo 

všechny recenze uživatele

Prevlada sklamanie. Je skvele, ze na interview zohnali Lorenca priamo, cele to ale posobilo uponahlane a vobec to nepodalo uceleny obraz o tom, kto to vlastne bol, co mal v rukach a na co vsetko mal vplyv. Celkove vyznenie je velmi rozpacite, je to kratke a ako keby tvorcovia nevedeli, co vlastne chcu povedat. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na úvodnú časť chabé, až bezobsažné. Prakticky to najzaujímavejšie som sa dozvedel až na konci, a to že prokurátor, ktorý zbavil Lorenca obvinení, bol Dušan Kováčik, a že Lorenc po revolúcii pracoval pre finančnú skupinu Penta. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Keď som sa o tom dozvedel (o novej slovenskej dokumentárnej sérii s názvom ŠTB), potešil (a tešil) som sa. Keď som uvidel akú to má dĺžku (nehodnú slova domumentárny film), sklamalo ma to podobne, ako spústa toho krátkometrážneho smetia, produkovaného tou našou televíziou. A keď som sa na to konečne pozeral, hneď to aj šumelo do prázdna. Je to bojazlivé a nič konkrétne sa tu nepovie. Je to skrátka také, ako keby to bolo o ničom. A pritom je to o ŠTB. Samozrejme bod dole za dĺžku (aj keď pri normálnej, teda cca päťdesiatminútovej by som musel asi zachrápať). Tie naše "dokumenty" sa už s istotou približujú k minutáži detského večerníčka, niečo teda v tej RTVS je s prepáčením na hovno! ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama