Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Akce Kámen (E02)

(epizoda)
  • Slovensko Akcia Kameň
Slovensko, 2022, 27 min

Režie:

Michael Kaboš

Obsahy(1)

Totalitní režim nemá ve svých počátcích pevné základy. Komunisté musí svou moc upevňovat postupně. Důležitým nástrojem se stává vznikající Státní bezpečnost. Její představitelé se ve svých akcích proti vlastním občanům postupně stávají stále odvážnějšími. Vznikají organizované převaděčské sítě, které pomáhají lidem tajně prchat přes hranice. Zároveň ale StB organizuje provokaci, jejíž obětí se stanou lidé, kteří chtějí uprchnout za hranice. Fingovaní agenti je dostanou na fiktivní hranici a poté na stejně fiktivní služebnu americké tajné služby. Nic netušící oběti spolupracují na scénáři vlastní tragédie. Vypovídají před falešným americkým důstojníkem o svém zapojení do protikomunistických aktivit, ať už skutečných, nebo smyšlených. Každý z aktérů je v tomto ďábelsky absurdním divadle pouhým hercem. Přesný počet obětí akce Kámen není dosud znám. Odhady mluví o desítkách nevinných lidí. Mnozí byli donuceni k útěku provokatéry a agenty StB. Žádný z viníků nebyl nikdy odsouzen. Evžen Abrahamovič dokonce za mimořádné zásluhy získal čestné vyznamenání. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

....ďalší slabý diel....nikto z obetí nemenovaný-jeho osudy....nikto z druhej strany nebol extra identifikovaný-ani jeho osudy.....len nejaké mená typu Jano Mrkvička....hrozne neadresné.....v každom prípade Akcia Kámen bola sofistikovaná....neschvaľujem-neobdivujem, ale nepovedal by som to na nich, že niečo sú   schopní niečo také vymyslieť/okopírovať/...... (štb-áci)..... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keby to nebolo obludné, tak by sa dalo povedať, že majstrovsky prefíkané, premakané. Komunisti fiktívne posunuli hranicu dopredu, posadili tam akože Nemčúrov a už len čakali, ako sa ľudia chytia do pasce. A tí sa už nadýchavali čerstvého západného vzduchu, keď v tom ten vzduch sa zmenil na prašivý dych eštebáka. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama